Naslovnica Zagreb ZG Život

Pronađite vrline hrabrog viteza Pave i vratite mu lijepu kneginju Ružicu

Igra je centar grada vratila u 13. stoljeće te ga pretvorila u uzbudljivo igralište puno tajni, skrivenih kodova i mozgalica.
23. kolovoza 2017. u 12:33 1 komentara 257 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ružica Gising bila je mlada zagrebačka kneginja čije je srce osvojio hrabri vitez Pavo Slavinić. No njihovoj je sreći na put stao zli knez Grdun koji je odlučio oteti lijepu Ružicu. Jedini koji je mogu spasiti igrači su nove interaktivne igre na otvorenom – Unlock Zagreb. Koncept je to koji je centar grada vratio u 13. stoljeće te ga pretvorio u uzbudljivo igralište puno tajni, skrivenih kodova i mozgalica.

Novost u ponudi grada U Draškovićevoj se spašava Engleska i bježi od Grofa Drakule

Treba sve otključati

Igra se u grupi od dvoje do pet ljudi, a početna je točka na Krvavom mostu, gdje se nalazi tvrtka Enigmarium, koja je i osmislila koncept. Inače se bavi organizacijom poznate igre “escape room“ , odnosno bježanja iz zaključane sobe u 60 minuta rješavanjem raznih mozgalica.

– Ovo je veoma slično, samo se igra vani. A zbog toga što trče po gradu rješavajući zagonetke, igračima je cijela priča uzbudljivija – objašnjava Sonja Kuzmanić iz Enigmariuma.

Na početku igre ona sudionicima daje veliku drvenu knjigu sa zagonetkama, mobitel kojim je mogu nazvati ako “zapnu“ i štopericu. Igrači, naime, imaju točno sat vremena da prođu sve zadane lokacije te na njima pronađu šest viteških vrlina kojima će Pavo uspjeti vratiti Ružicu. Prva stranica knjige s lokacijom i zagonetkom je otključana, no na ostalih pet su lokoti, a da bi se otključali, potrebno je ići od lokacije do lokacije i slijediti tragove. A svaki je trag sve teži. Lokacije su, naravno, tajna, no nalaze se u užem centru Zagreba, a igrači dobiju i kartu da se lakše snađu.

– Ona je prvenstveno namijenjena turistima da bi mogli rješavati zagonetke jednako dobro kao i domaći. Stranci kroz igru puno nauče o gradu, ali je i Zagrepčanima zanimljiva jer uz nju vide detalje koje možda dosad nisu primijetili – kaže S. Kuzmanić te ističe kako su jedina dva pravila u igri donijeti natrag sve što se putem nađe te poštovati prometnu regulaciju.

Kad prolaznici uskoče

Igrači polako kreću u Unlock Zagreb, ali kako vrijeme curi, postaju sve užurbaniji pa se ne trebate čuditi vidite li ljude koji trče s velikom knjigom ili se zavlače po kutovima. Nije neobično i da im prolaznici žele uskočiti u pomoć, a onda se začude kada im igrači kažu da traže viteške vrline kako bi spasili kneginju. Pa iako vrijeme leti, igrači uz svaku atrakciju koju posjete, uz novu zagonetku, dobiju i kratku priču o njezinoj povijesti, zanimljivostima... Jer, cilj je, osim zabaviti se, i naučiti nešto novo o gradu, zbog čega je igra postala prava turistička atrakcija.

Zagreb: Građani prosvjeduju protiv izgradnje poslovne zgrade na livadi u Sigetu Protiv izgradnje Prosvjed u Sigetu: 'Ovo nije Legograd - ovo je Zagreb' PRETJERALI S RADOVIMA Je l’ O.K. otvoriti 100 gradilišta pa kopati do Božića?

Imamo devet “escape room” adresa na kojima nude 22 sobe

Enigmarium, Krvavi most 3 Nude “Tajanstveni slučaj zagrebačke vještice” i sobu “Famme fatale”, koju je inspirirao mit star 1000 god.

Fox in a box, Ul. kneza Mislava 14 i 15 Imaju bunker iz doba hladnog rata, spašavanje svijeta od zombi-apokalipse i krađu iz banke.

Escape Room Arena, Velesajam U izboru je pet soba – uz detektivsku, špijunsku, laboratorij misterioznog genetičara i muzej, nude i priču o bandi koja krade ljudska sjećanja.

Exit Games, Petrinjska 7 Može se spašavati svijet u sobi Nikole Tesle, a tu je i soba tajanstvene grofice.

Escape Art, Draškovićeva 53 Uz Drakuline odaje, nude Robina Hooda koji traži krunu kralja Rikarda.

Exit if you can, Vlaška 63 Čudesni stroj Alojza Purgera spašava Zagreb od potresa, a tu je i potraga za zlatom Medvedgrada.

Escape Roomica, Baruna Trenka 7 Igrači postaju CSI ekipa.

Portal Escape, Amruševa Bježi se iz dvorca Crne Kraljice, u mafijaškoj sobi otkriva se tajna Don Carla, a u “Kocki” je SF test uma.

ClueGo, Ul. kneza Borne 12 Iz Louvrea je nestala Mona Lisa

pa je igrači trebaju vratiti, dok

u sobi “Memento” moraju pronaći vlastito pamćenje.

Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas