Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOTALNI KOLAPS

VIDEO Sudar tramvaja u Zagrebu, jedan izletio iz tračnica: 'Koja katastrofa, jedva se mičemo u koloni'

Foto: Pixsell/Čitateljica
1/22
26.02.2024.
u 08:11

Kako doznajemo, oko 9:30 ZET-ove ekipe uklonile su vozila iz prometne nesreće, a policija je dovršila očevid

Na križanju Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića u Zagrebu stvorio se prometni kolaps, i to zbog tramvaja koji je na spomenutom križanju izletio iz tračnica.

Prema neslužbenim informacijama s terena, do još jednog u crnom nizu izlijetanja iz tračnica posljednjih tjedana došlo je zbog sudara dvaju tramvaja. Tramvaj na liniji 5 udario je tramvaj na liniji 8 u raskrižju Držićeve i Vukovarske te ga tom prilikom izbio iz tračnica. Petica je, prema prvim informacijama, skretala iz Držićeve u Vukovarsku i tom prilikom naletjela na osmicu koja se kretala iz smjera Zapruđa prema Mihaljevcu. Ozlijeđenih osoba, koliko nam je u ovom trenutku poznato, srećom, nema.

Je li posrijedi tehnički kvar ili ljudski faktor, utvrdit će istraga i policijski očevid. Prema izjavama svjedoka, vozač petice dva puta je naglo kočio prije nego što je iz Držićeve, umjesto desno u Vukovarsku, tramvaj počeo skretati lijevo. U tom trenutku naišla je osmica koja je vozila u suprotnom smjeru te je tramvaj od siline udara iskliznuo iz tračnica. U nesreći su sudjelovala dva tramvaja, jedan tipa TMK 2200 (proizveden u Končaru 2005.) i drugi TMK2100 (proizveden u Končaru 1997.).

Čitatelji nam javljaju da je zbog incidenta nastala velika gužva u prometu.

– Tramvaji stoje od Branimirove do Vukovarske. Jedva se mičemo u koloni. Koja katastrofa, da ni jedan ponedjeljak ne moze početi normalno – žale nam se čitatelji.

ZET javlja da je od 7:35 zastoj tramvajskog prometa na tom raskrižju i da linije 2, 3, 6, 7, 8 i 13 prometuju izmijenjenim trasama i uz kašnjenja.

26.02.2024.,Zagreb - Na križanju Vukovarske i Držićeve u Zagrebu oko 7:30 sati se dogodila prometna nesreća. Tramvaj je izletio iz tračnica te se sudario s drugim tramvajem. Srećom, nema ozlijeđenih, ali tramvajski promet tim dijelom je u prekidu i stvaraju se velike gužve. Inače, riječ je o jednom od najprometnijih raskrižja u Zagrebu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec

26.02.2024.,Zagreb - Na križanju Vukovarske i Držićeve u Zagrebu oko 7:30 sati se dogodila prometna nesreća. Tramvaj je izletio iz tračnica te se sudario s drugim tramvajem. Srećom, nema ozlijeđenih, ali tramvajski promet tim dijelom je u prekidu i stvaraju se velike gužve. Inače, riječ je o jednom od najprometnijih raskrižja u Zagrebu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec

Linija 2: Branimirova – K. Mislava – Borongaj

Linija 3: Ljubljanica – Savski most

Linija 5: Prečko – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Kvaternikov trg – Maksimir

Linija 6: Glavni kolodvor – K. Mislava – Šubićeva – Maksimir

Linija 7: Dubrava – Šubićeva – Branimirova – Glavni kolodvor – Savski most

Linija 8: Mihaljevac – Branimirova – Glavni kolodvor – Zapadni kolodvor 

Linija 13: Kvaternikov trg – Savska – Jarun.

VEZANI ČLANCI:

Velik dio grada ostao je tako bez tramvajskog prometa pa su iz ZET-a uključili izvanredne autobusne linije na relacijama od Savišća do raskrižja Vukovarske i Savske iako je upitno koliko će taj autobus biti od koristi jer je Vukovarska u zastoju. Zatim vozi izvanredna autobusna linija od Zapruđa do Držićeve, no također s kašnjenjima jer je i tamo velika kolona. Tramvaji koji su se zatekli u Novom Zagrebu, a koji je sada tramvajski odsječen, kruže na relaciji Zapruđe – Savski gaj. 

Foto: Google Maps

Zbog iskliznuća tramvaja nastali su veliki zastoji. Zastoj Držićevom avenijom dug je oko dva kilometra, gotovo do Zapruđa. Kolona je i na Vukovarskoj od Lisinskog prema istoku. Čep se prelio i na okolne pravce zbog izbjegavanja zastoja pa je tako zakrčen Most slobode u smjeru sjevera, kolona je od Muzeja suvremene umjetnosti. Slavonska avenija u zastoju je u oba smjera, no ponajviše u smjeru istoka, gdje se proteže od Vrbana, odnosno Ulice Hrvatskog sokola do Heinzlove.

– Ovo jednostavno više nije normalno, razumijem sudar, ali koji mozak moraš biti da raskopaš pola grada na radni dan u isto vrijeme – komentirao nam je vidno nervozni vozač.

26.02.2024.,Zagreb - Prometna guzva u centru grada Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

26.02.2024.,Zagreb - Prometna guzva u centru grada Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Normalizacija u tijeku

Kako doznajemo, oko 9:30 ZET-ove ekipe uklonile su vozila iz prometne nesreće, a policija je dovršila očevid. No proteći će još sigurno neko vrijeme, i do pola sata, da promet u potpunosti profunkcionira jer se vozni red svih linija poremetio.

Koliko je oštećenje na raskrižju, nije u ovom trenutku poznato, kao ni hoće li biti potrebna njegova naknadna sanacija. Priliku da komentira stanje u prometu imat će danas i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji u 10:30 otvara Osnovnu školu na Bukovcu.

Podsjetimo, kolaps je i na zapadu grada gdje traje sanacija pruge od prošlotjednog iskliznuća kod Zapadnog kolodvora. Zastoj je na zelenom valu koji je cijelom dužinom crveni na Google kartama, zatim Jagićevom ulicom. Gužva je i na Prilazu baruna Filipovića te Zagrebačkom cestom u smjeru sjevera. Na istoku grada, u Sesvetama, traju radovi na Branimirovoj te je također velik zastoj iz smjera Sesveta prema centru grada. U Zagrebu je jutros brže pješke ili biciklom.

Radovi na prometnicama

Ranije je Večernji pisao da su u tijeku radovi na nekoliko zagrebačkih prometnica zbog čega su također zastoji u prometu. Raskrižjem Zagrebačka cesta – Ulica kneza Branimira u Sesvetama promet će biti otežan do ponedjeljka, 11. ožujka, do 4:00. Promet će se u navedenom razdoblju odvijati suženim dijelom kolnika (u smjeru istok-zapad jednim prometnim trakom) odnosno u nekim smjerovima bit će onemogućen. Zabranjeno će biti prometovanje iz Zagrebačke ceste u Ulicu kneza Branimira (smjer istok-jug), kao iz Ulice kneza Branimira prema ulici Dubrava (smjer jug – zapad).

Posebnu pozornost trebaju obratiti pješaci, s obzirom na to da će se u zoni gradilišta kretati povećani broj teretnih vozila i opreme. Kako bi se na raskrižju izbjegla dodatna zagušenja, predlažu se obilazni pravci. Iz smjera istok Zagrebačka – Ljudevita Posavskog – Slavonska avenija – Heinzelova – Ulica kneza Branimira i obratno, a iz smjera zapad: Dubrava – R. Škrnjuga – Ulica kneza Branimira – Aleja Javora – Platana – Čulinečka – Slavonska avenija – Ljudevita Posavskog – Zagrebačka. 

Na raskrižju Jarunske ulice i Ulice A. Piazze izvodi se kružni tok. Za vrijeme radova, do ponedjeljka, 4. ožujka do 15:00, bit će onemogućeno kretanje vozilima kroz raskrižje, a obilazni pravac će biti Jarunska – M. Haberlea – Horvaćanska cesta – Hrgovići – Jarunska i obratno.

1/22

Raskrižjem Ulice Republike Austrije/Hanuševa/Jagićeva bit će otežan promet do utorka, 5. ožujka, do 04:00. Zbog izvođenja hitne sanacije oštećenja tramvajskog kolosijeka u raskrižju Ulice Republike Austrije/Hanuševa/Jagićeva zauzet će se dijelovi kolnika, dok će se promet odvijati po preostalom slobodnom dijelu. Za vrijeme navedenih radova bit će onemogućeno skretanje iz Klaićeve ulice u smjeru juga.

Na cesti Ivana Mažuranića (Kašina) bit će otežan promet do 14. ožujka. Radovi sanacije nogostupa traju 30 dana, a sav promet odvija se suženim dijelom kolnika. Zbog sanacije željezničkog kolosijeka, koju izvodi HŽ infrastruktura, željezničko-cestovni prijelaz na Vodovodnoj ulici bit će zatvoren za sav promet do utorka, 27. 2., do 20:00. Obilazni pravci za vrijeme radova bit će Zagorska – Selska – Prilaz b. Filipovića – Vodovodna – Ilica – Selska – Zagorska – Vodovodna.

VIDEO Tramvaj iskočio iz tračnica kraj Zapadnog kolodvora, na terenu i dizalica

Komentara 23

MA
marcellus
08:34 26.02.2024.

Prošao tuda neposredno nakon sudara dok se još nije stvorila gužva, inače bi zakasnio sat vremena. Kriv je Bandić jelda bando nesposobna što se tračnice i tramvaji ne održavaju? "Stari tramvaji"? Bandito ih je nabavio 147, većinu u prvom mandatu. Vi ste nabavili jedan rabljeni njemački. Pola ih je izvan upotrebe jer ih ne održavate, ne jer su stari. Niti jedan Bandićev nije bio stariji od 18 godina kad ste preuzeli grad.

LU
LudiAlen
08:25 26.02.2024.

Grad se uopće ne održava (brušenje tračnica), tek kad voda dođe do grla onda se krene rješavati. Sustava nema!

DU
Deleted user
08:57 26.02.2024.

Za sam sudar odgovorni su vozači (uostalom kao i svi mi koji vozimo) A uzrok sudara? Pruge se ne održavaju (kad ste zadnji put vidjeli onog zetovca sa crvenom kapicom i kanticom ulja na skretnicama) brušenje istrošenih trčnica (kad stee vidjeli žuti trmvaj koji brusi tračnice) vozni park (švabe su nam zahvalne za otkup starog željeza po znatno višoj cijeni od samog rezanja) ulaganje u infrastruturu ( važno je farbati klupice, oslikavati ulice u duginim bojama) I eto..tih nekoliko natuknica (od tisuća uzrokovanih Možemovcima i njihovog nemožemo) je dovoljno za shvatii...Mičimo te neznalice i neradnike sa scene. Dosta je ksperimenata tipa Živog Zida, Možemovaca i ostalih željnih "pet minuta pažnje"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije