Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regulacija statusa

Prijave za ilegalne priključke idu dalje, ali tko ne legalizira, ostaje bez vode

priključak
Foto: Marko Prpić/Pixsell
02.12.2014.
u 12:00

Nezakonitih priključaka na vodovod ima uglavnom u naseljima u kojima su se u posljednje vrijeme gradile kuće, kaže Pero Kovačević

Rok za legalizaciju ilegalnih priključaka na vodovod za građane koji vodu još uvijek troše besplatno završio je jučer.

U Vodoopskrbi i odvodnji (ViO) trenutačno obrađuju predane zahtjeve, nakon čega će znati točan broj onih koji svoje priključke tek trebaju ozakoniti, a prema podacima ViO-a iz 2012. godine, takvih je kućanstava oko 15 tisuća.Unatoč tome što je rok za legalizaciju službeno završio jučer, i dalje će se moći predati zahtjev za priključivanje vodovodu u skladu sa svim pravilima.

– Ako korisnici troše vodu na način da se potrošnja po priključku ne mjeri putem valjanih mjernih uređaja, spojni vod priključka umrtvit će se, o čemu ćemo pisanim putem obavijestiti korisnika – objasnila je glasnogovornica Vodoopskrbe i odvodnje Ana Glavan način na koji će se, onima koji odluče ipak ne prijaviti svoje ilegalne priključke, onemogućiti pristup vodi.

Međutim, objasnila je Glavan, zahtjev za legalizaciju priključka koji Zagrepčani podnesu nakon što dobiju obavijest da će biti isključeni iz sustava vodovoda, stavit će se na razmatranje, a time će se i odgoditi isključivanje priključaka.

– Svi trebaju plaćati ono što potroše i nema smisla da neki troše vode koliko žele, a da za njih ne bude posljedica – rekao je Pero Kovačević iz Holdinga, voditelj Tima za legalizaciju spornih priključaka. Kako je objasnio Kovačević, eventualni ilegalni priključci najteže će se regulirati u stambenim zgradama, iako ih tamo, u pravilu, ni nema mnogo.

– Moramo voditi računa o drugima, odnosno, ako stanari nemaju svaki svoje brojilo, dotičan ilegalni priključak ni nećemo moći isključiti s obzirom na to da na taj način možemo samo onemogućiti pristup vodi čitavoj zgradi – rekao je Kovačević te dodao kako se ipak većina ljudi na vodovod ilegalno priključila kada je izgradila kuće.

Riječ je o dijelovima Zagreba u kojima je veći broj novogradnje, kao što je, primjerice, Blato u čijoj je Kupinečkoj ulici prije tri godine čak 80 posto stanara na vodovod bilo priključeno ilegalno. Cijena priključka je od 2800 do 4000 kuna, a građanima se nudi i rok otplate do 36 mjeseci.

Komentara 1

FA
fakin2012
12:57 02.12.2014.

a što će sad romski kralj Banditj, podijelio je hrpu gradskih stanova romima, nitko ne plaća vodu, ako se ne plati iz gradske kase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije