Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predstavništvo Katalonije u Zagrebu netransparentno zapošljavalo

Neke kandidate je delegat Eric Hauck usred ljetne sezone pozivao na intervju unutar 24 sata, ne omogućivši im da izađu na intervju naknadno, čime je ostavio prostor sumnjama da je imao već odabrane ljude za ta mjesta
23. veljače 2020. u 14:36 1 komentara 445 prikaza
Posao
Foto: Getty Images

Predstavništvo vlade Katalonije u Zagrebu provelo je netransparentan javni natječaj za zapošljavanje osoblja jer njegov delegat Eric Hauck nije svim kandidatima omogućio ravnopravno sudjelovanje, izvijestio je katalonski ured za transparentnost u Barceloni.

Ministarstvo zdravstva MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Objavljen natječaj za posebnog savjetnika ministra Vilija Beroša

Katalonska vlada je ljetos raspisala natječaj za radna mjesta u svom predstavništvu u Zagrebu od kuda nastoji uspostavljati političke, gospodarske i kulturne odnose s državama jugoistočne Europe. Hauck je prije ljeta rekao novinarima kako za te pozicije neće biti javnog natječaja nego da će on prema vlastitom nahođenju moći odabrati zaposlenike. Nakon što je u Barceloni objavljen javni natječaj, u kojem su navedeni strogi propisi njegovog provođenja, neke kandidate je zvao telefonom, s nekima je komunicirao WhatsAppom, a nije slao službene e-mailove niti je odgovarao na upite.

Neke kandidate je usred ljetne sezone pozivao na intervju unutar 24 sata, ne omogućivši im da izađu na intervju naknadno, čime je ostavio prostor sumnjama da je imao već odabrane ljude za ta mjesta.

Plaće tih zaposlenika i rad predstavništva u Zagrebu financiraju se novcem španjolskih poreznih obveznika. Nakon što su katalonska vlada i ured za transparentnost primili žalbe na natječaj priznao je propuste u njegovom provođenju pa je naknadno ponudio nekim odbačenim kandidatima mogućnost da izađu na intervju.

„Htio bih se ispričati zbog načina na koji je obavljen poziv za intervju (...). Od prvog trenutka trebao sam komunicirati e-mailom i ponuditi više mogućnosti za pronalaženje datuma za intervju, s osobama odgovornima za postupak selekcije“, napisao je Hauck u e-mailu. Natječaj nije bio poništen niti je poznato tko je zaposlen na radnim mjestima iz natječaja.

hodanje (1) zapošljavanje Bandić ima posao za 74 vježbenika u Gradskoj upravi

Ured koji je proveo taj natječaj zove se Ured za vanjsku akciju, institucionalne odnose i transparentnost  (Departamento de Acción Exterior, Relaciones Institucionales y Transparencia). Njegov čelnik Alfred Bosch nije odgovorio na upit a bivši glasnogovornik tog ureda te aktualni glasnogovornik unutarnjih poslova Joan Piqué rekao je da se potrebno obratiti onome tko je organizirao natječaj.

Katalonska regionalna vlada iz predstavništva u Zagrebu nastoji uspostaviti veze s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Bugarskom i Grčkom. Ta predstavništva naziva svojim „veleposlanstvima“.

Katalonska vlada preko njih zagovara odcjepljenje Katalonije od Španjolske te nastoji internacionalizirati politički sukob Barcelone i Madrida. Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je bivše članove katalonske vlade, među kojima i nekadašnjeg predsjednika Carlesa Puigdemonta, za nezakonito trošenje javnog novca na aktivnosti vezene za pokušaj stjecanja neovisnosti.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • anlaser:

    Došli ljudi u Hrvatsku i brzo se prilagodili uhljebničkom sistemu .