Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna u jakuševcu

Posmrtni marš za ministricu Holy, Bandića, Čovića i Bernardića

Jakuševac,prosvjed (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
09.05.2012.
u 10:03

Ministrica i predstavnici grada kanili su obići zagrebačko odlagalište ne bi li se uvjerili kakvo je trenutačno stanje s ovom potencijalnom ekološkom bombom, a dočekao ih je prosvjed Jakuševčana

Uza zvuk posmrtnog marša limene glazbe, obilje transparenata kojim izražavaju svoje nezadovoljstvo djelovanjem pravne države u pogledu zbrinjavanja otpada u glavnom gradu, oko petstotinjak stanovnika Jakuševca dočekalo je ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Ivu Čovića pred najvećim hrvatskim odlagalištem.

Naime, ministrica i predstavnici grada kanili su obići zagrebačko odlagalište ne bi li se uvjerili kakvo je trenutačno stanje s ovom potencijalnom ekološkom bombom. No, masovnim odzivom stanari Jakuševca koji su na sebi imali plinske maske te su donijeli mrtvački sanduk odlučili su iznijeti svoje viđenje na situaciju i stanje podno svojih prozora.

Najviše gnjeva usmjerili su prema predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću kojega smatraju odgovornim što im nisu povećane naknade za obeštećenje imovine. Prosvjednicima koji su ga okružili pred ulazom na odlagalište, poručio je kako i sam živi u Novom Zagrebu i dobro zna koliko su neugodni miris s odlagališta.

- Svjestan sam problema koji se ovdje gomilaju zadnjih 12 godina, ali on se ne rješava prozivanjem nekoga tko je svoju funkciju preuzeo prije tri - četiri mjeseca, umjesto na onih koji mogu rješiti problem, a tu su dulje od mene, iznio je Bernardić.

Za razliku od predsjednika Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik je pokušao biti konkretan, inoseći kako će odlagalište već do 2015 godine biti rješeno. U tome ga je ispravila ministrica Holly.

- Prema direktivama Europske Unije do 2018 godine sva odlagališta moraju biti uređena prema principima centara za gospodarenje otpadom, a kazne će  biti drakonske, poručila je ministrica iznoseći primjer Italije koja je dnevno plaćala kaznu od milijun eura zbog neuređenog odlagališta.

Inače na 55 hektara površine zagrebačkog odlagališta svakoga dana 500 kamiona pohrani i do 1000 tona smeća. Gotovo 80 posto kapaciteta ovog odlagališta već je ispunjeno, a najbliže kuće udaljene su od njega tek na 100 metara.

U posljednjih dvadest godina niti jedna nekretnina u tom dijelu Zagreba nije prodana, zbog čega žitelji naselja Jakuševec smatraju da moraju dobiti čim prije i ekološku rentu kao obeštećenje za umanjenu vrijednost svojih kuća.

Komentara 40

VK
veronika.k
10:43 09.05.2012.

Jadni članak bez i jedne slike,danas baš svatko može biti novinar.

DU
Deleted user
10:47 09.05.2012.

09.05.2012. u 10:43h veronika.k je napisao/la: Jadni članak bez i jedne slike,danas baš svatko može biti novinar. /* */ Pa ako svatko može biti predsjednik, premijer, ministar zašto ne i novinar!

Avatar Topgen
Topgen
10:42 09.05.2012.

Ovo je tipicna slika naseg drustva : okolis tretiramo kao oni u Iraku ali zato nam je ministrica , koja je glavna odgovorna za takvo stanje , obucena kao da ce sad na modnu reviju u Paris. Kad cemo see osloboditi te narcisoidnosti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije