Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Od starih klupa izrađuju kućice i šalju ih azilima

Novac za ostatak materijala osiguravaju skupljanjem boca, a razveselili su dosad četveronošce u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Rijeci...
20. ožujka 2018. u 18:30 3 komentara 1378 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Kad ti život da limun, kažu Amerikanci, napravi limunadu. A profesorici Danieli Žibrat Hulini i njezinoj skupini volontera u zagrebačkoj Geodetskoj tehničkoj školi limun su stare školske klupe, plastične boce i subotnje vrijeme učenika. Limunada su, pak, brižno sastavljene i šareno obojene kućice za pse koje šalju u azile po cijeloj Hrvatskoj.

Prosvjed zbog ugibanja životinja u Osijeku Prosvjed u Osijeku Tristotinjak građana ljutito zbog trovanja životinja, ušli i u zgradu policije

Humanitarno druženje

Prije godinu je dana, ističe prof. Žibrat Hulina, došla u školsko skladište puno starih klupa koje je domar počeo piliti, a bile su naslagane tako da su je asocirale na kućice. – Prošla je zima bila jako hladna, a životinje tada najviše pate, pa mi je odmah palo na pamet da se izrade pseće kućice koje ćemo slati azilima – prisjeća se. U projekt je potom uključila učenike. Trebalo je nabaviti i boje, kistove i slično za oslikavanje kućica, a računica se nametala sama od sebe: škola ima oko 400 đaka, a za materijal za jednu kućicu treba 200 kuna. Donira li svaki učenik jednu plastičnu bocu, materijal je tu.

Kućice, dakako, treba i izraditi, pa tu u igru upadaju đaci volonteri koji boje plohe te ih zatim zajedno s domarom spajaju. I to svake subote ujutro, u vrijeme kad većina njihovih kolega ili spava ili sjedi na kavi. – Nas to opušta. Družimo se, napravimo nešto korisno, a peseki u azilima žive barem malo bolje – govore učenice trećeg razreda Marija Magdalenić i Karla Pavlović. Kućice moraju biti šarene, dodaju, jer azili nisu baš sretna okruženja za pse.

Treba samo malo truda

U skladištu kraj klupa koje će sljedeće poslužiti za dobru svrhu na zidu stoji karta Hrvatske. Na njoj su pribadačama označeni gradovi u čijim su azilima već razveselili pse. Svaki azil dobije dvije kućice. – Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Rijeka, Kutina… – nabraja prof. Žibrat Hulina destinacije i dodaje da se nije jednom dogodilo da su se radnici u azilima rasplakali zbog darova koje psima šalju iz Geodetske tehničke škole. – Stalno naglašavam da to svatko može napraviti, potrebno je samo malo truda – zaključuje. 

U Osijeku se sumnja da netko pokušava otrovati pse Panika među vlasnicima Sumnja se na trovanje pasa po Osijeku, u parkovima bijeli prah? Srce za Afriku Hrvatski misionar moli za pomoć djeci Ruande Poželjno je da razgovarate sa svojim psom 'Najbolji prijatelji' Zašto je poželjno razgovarati sa svojim psom

 

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar ZNG91
  ZNG91:

  Bravo ! Profesorici, domaru i vrijednim učenicima nek' dragi Bog dade puno zdravlja, a učenicima još i puno petica. Ovo je uistinu divan primjer svima nama.

 • Avatar fredi
  fredi:

  Jako lijepa inicijativa. Slažem se, prekrasan primjer svima.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  azilantima?