Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledao početak razvoja Folke

Folka
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
12.11.2013.
u 10:25

O povijesti četvrti u sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Folka je nastala u vrijeme kada su se diljem grada gradila stambena naselja koja su trebala riješiti velik problem nedostatka stanova u Zagrebu.

Gradnja je počela u drugoj polovici 1950-ih godina, a do kraja 1960-ih sagrađen je veći dio. Naselje se širilo prema jugu do sredine 1980-ih, a daljnje širenje onemogućio je savski rukavac (Savica), koji je tada dopirao do Mosta mladosti, piše u Zagrebačkom leksikonu. Folnegovićevo naselje ili popularno Folka nalazi se u jugoistočnom dijelu grada uz Aveniju Marina Držića na zapadu te Slavonsku aveniju na sjeveru.

Naselje je dobilo ime po političaru i publicistu Franu Folnegoviću. Za ime naselja koristi se i naziv Trstik, međutim iako korišten i na službenim kartama, taj naziv nije nikada uhvatio korijenje.

Nazivi ulica u naselju imaju kulturni predznak – prema poznatim književnicima poput Marije Jurić Zagorke ili Otonu Župančiću te kazališnim umjetnicima poput Milke Trnine ili Branka Gavelle. U istočnom dijelu naselja nalazi se islamski vjerski i kulturni centar sa zgradom džamije, koji je otvoren 1987. godine. U naselju se nalazi veliki broj slobodnih površina na kojima su uređena dječja te nogometna i košarkaška igrališta.      

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije