Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledala Ozaljska ulica davne 1949.

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
28. listopada 2013. u 10:09 0 komentara 2535 prikaza
Ozaljska ulica
Foto: Muzej Grada Zagreba

Ulice bez imena u kojima su se snalazili tek njezini rijetki stanovnici obilježje je Trešnjevke do dvadesetih godina 20. stoljeća. Radnici koji su gradili moderni Zagreb živjeli su u teškim uvjetima.

Jezgra današnje Trešnjevke, koja je dobila ime po lokalitetu Pod črešnjom (Črešnjevka) je prostor između Tratinske i Ozaljske ulice te oko Trešnjevačkog trga između njih. Prostor je do 20. stoljeća bio rijetko naseljen, s rijetkim manjim prigradskim selima poput Ljubljanice.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće nastala je jezgra neplanski građenog naselja za siromašnije stanovništvo. Gradska općina nije vjerovala u to da će se taj kraj brzo razviti pa mu i nije posvećivala pozornost. Usto, stanovnici ovog prostora smatrani su prolaznicima koji će se nakon obavljenog posla vratiti u provinciju pa nikome nije bilo zanimljivo da u taj prostor ulaže. Ovdje nije bilo sanitarnog čvora, uređenih cesta ni rasvjete, a prometne veze bile su vrlo slabe.

Ipak u Zagrebu je bilo posla makar i za nadnicu pa se, unatoč izrazito lošim životnim uvjetima, stanovništvo ubrzano povećavalo. Stambeno pitanje velikim dijelom se rješavalo na brzinu sagrađenim kućicama na prostoru gdje je cijena zemljišta bila niska i moglo se graditi bez dozvole. Zbog toga su mnoge ulice krivudave, preuske i nepristupačne, a i mnoge kuće u Ozaljskoj ulici (tada se zvala Trešnjevka II.) sagrađene su izvan građevinske linije.

Svi planovi za humanizirana radnička naselja u to su vrijeme propali, a prva parcelacija, provedena 1923. godine, ubrzala je gradnju zbijenog naselja. 

>>Zagrebački kvartovi nekad i sad – uključite se u projekt

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija o projektu može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.