Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte kako je Prečko izgledalo 1960-ih

Prečko
Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
21.11.2013.
u 09:43

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova

Prvi buldožeri zagrabili su u oranice i polja danas krajnje zapadnog dijela Zagreba i počeli graditi novo stambeno naselje Prečko 1960-ih godina.

Prečko je nekadašnje prigradsko selo, u izvorima se javlja od 17. stoljeća, a ime je dobilo po posjedima i livadama preko Save, uz koju se nalazilo. Prema popisu stanovništva 1948. godine imalo je 371 stanovnika, a u sastav grada ulazi 1950. godine.

U izvorima se spominje i pod nazivom Novo Špansko, o čemu govori Zagrebački leksikon. Šezdesetih godina 20. stoljeća naselje Prečko broji oko 3500 stanovnika. Budući da nema svoju školu, djeca polaze školu u susjednom naselju Španskom sve do 1970. kada se otvaraju vrata nove školske zgrade u Prečkom.

Uz niz popratnih sadržaja koji se grade, odrastanje u ovom naselju s tisućama stanova solidarnosti s brojnim mladim obiteljima i mnoštvom djece gdje je s jedne strane bila avenija, a s druge potok, rijeka i livade tijekom 70-ih bilo je uzbudljivo i zanimljivo o čemu može posvjedočiti i autor ovog teksta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije