Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogled na školu i crkvu u Granešini 1961. godine

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
25. studenoga 2013. u 08:26 0 komentara 2196 prikaza
Granešina
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Naziv sela Granešina (villa Cranisapula) prvi se put javlja 1266. godine u opisu granica jednog posjeda u kojem se navodi velika cesta koja ide prema crkvi Blažene Djevice Marije u Granešini. Uz Čučerje Granešina je bila u prošlosti središte ovog kraja smještenog u sjeverozapadnom dijelu današnjeg Zagreba.

Među župnicima koji su vodili crkvu iz Granešine bio je i župnik Matija iza kojega je ostalo i materijalno svjedočanstvo o ugledu koji je uživao i imetku koji je posjedovao. Naime, nadgrobna ploča koju je župnik dao isklesati 1472., a koja je izložena u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba, upravo to potvrđuje.

Prečko kvart nekad i sad Pogledajte kako je Prečko izgledalo 1960-ih Kulmerovi dvori Kvart nekad i sad Pogledajte povijesni pogled na Kulmerove dvore

Na okviru je uklesan natpis na gotici, koji u prijevodu glasi: 1472. ovaj je kamen dao načiniti gospodin Matija, župnik crkve Blažene Djevice Marije u Granešini. Ploča potječe iz kapelice sv. Fabijana i Sebastijana, a nekad se nalazila u sakristiji župne crkve sv. Marka.

U Granešini već spomenuta stara crkva stradava u potresu 1880. te se nakon toga prema projektu Hermanna Bolléa od 1885. do 1887. gradi nova neogotička crkva Rođenja Blažene Djevice Marije sa zvonikom na pročelju. Smještena na obronku Medvednice crkva je danas nadaleko vidljiva i predstavlja vrijedno djelo historicizma.

Od stare crkve ostao je samo kip Bogorodice s djetetom iz 17. stoljeća. U Granešini je i prije osnutka redovne škole već 1830. godine župnik Franjo Kalabar dragovoljno i besplatno započeo učiti djecu, a 1859. otvorena je svjetovna škola u Granešini s upisanim 81 učenikom. Danas se u Granešini nalazi novija suvremeno uređena škola.

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.