Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart nekad i sad

Pogledajte povijesni pogled na Kulmerove dvore

Kulmerovi dvori
Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
19.11.2013.
u 11:11

O povijesti četvrti u sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Smatra se da su Šestine dobile naziv po tome što su seljaci svoj odlazak na feudalnu obavezu prema gospodaru svaki šesti dan u tjednu nazivali odlaskom „na šestinu“.

Izgradnjom Medvedgrada naselje se počinje razvijati u 13-om stoljeću a stanovnici se uglavnom bave obradom zemlje odnosno radu u vinogradima veleposjednika.

Na tom prostoru nalazi se i dvorac koji je dao podići Stjepan Gregorjanec oko 1574. i u njega se preselio nakon potresa 1590. godine. Nakon toga dvor mijenja vlasnike od Zrinskih, Čikulina, Sermagea te Kulmera koji ga je dao pregraditi u 19-om stoljeću.

Dvorac je spaljen pred kraj Drugog svjetskog rata, zatim i porušen, a čitavo imanje danas je u vlasništvu Ivice Todorića koji je dvorac obnovio u nekadašnjoj formi.

U Šestinama se nalazi i crkva sv. Mirka iz 1240. Više je puta dograđivana, a svoj sadašnji izgled dobila je 1909. godine. Ispred crkve je grob oca domovine Ante Starčevića sa spomenikom autora Ivana Rendića iz 1903.godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije