Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Podignut ćemo igralište za koji metar i ispod sagraditi garažu za 400 auta

Za svoju je “majstorsku ideju” šef četvrti Novi Zagreb zapad, kaže, već dobio zeleno svjetlo u Gradu, a drži i da se može lako realizirati
07. studenoga 2020. u 10:30 2 komentara 4468 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Kako riješiti kroničan problem nedostatka parkirnih mjesta koji muči Trnsko već desetljeće i pol? Rješenje je podzemna garaža, uvjeren je Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad, kojom će se konačno, jednom za svagda, kvart rasteretiti od stotina automobila koji se ondje svaki dan parkiraju, što legalno, što nelegalno.

Asfaltiranje igrališta u Sigetu Kvartovski projekt Uspjeli smo! Igralište u Sigetu dobiva novi asfalt, a za nastavak uređenja skupili smo 65.000 kuna

Po uzoru na Tuškanac

– Mogućnosti koje preostaju su uništavanje kvartovskog zelenila ili, ako ćemo biti drastični, rušenje stambenih zgrada, a to nikomu nije ni nakraj pameti. Rješenje je, dakle, gradnja podzemne garaže, po uzoru na onu na Tuškancu, koja bi mogla prihvatiti oko 400 auta – kaže šef četvrti.

A namjerava je sagraditi u samom centru kvarta, na mjestu gdje se trenutačno nalazi sportsko igralište. No, ne namjerava pritom oduzeti stanovnicima Trnskog jedino mjesto za rekreaciju već ga malo “pomaknuti”. I to u vis.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 05.11.2020., Zagreb - Zbog problema s nedostatkom parkirnih mjesta igraliste u centru zagrebackog naselja Trnsko biti ce podignuto na visi nivo, a ispod njega je planirana izgradnja podzemne garaze. Jadranko Baturic, Bozidar Borojevic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

– Ideja je da dignemo igralište za koji metar, ovisno o tome koliko traži struka, a da garažu smjestimo ispod. Nakon radova vratili bismo igralište ondje gdje jest. I problem riješen – kaže Baturić, koji s ovom idejom u ponedjeljak ide pred Vijeće gradske četvrti, a Mjesni odbor Trnsko o njemu će raspravljati u srijedu. I uvjeren je da će podršku imati jer je, ističe, riječ o praktičnom rješenju koje se može implementirati bez mnogo poteškoća, a da je to tako, dodaje, zajedno s kolegama provjerio je i u gradskim službama. Obratili su se, točnije, Uredu za promet kako bi ispitali je li zamisao uopće izvediva iz perspektive struke, a kod šefa gradskog Zavoda za prostorno uređenje Ivice Rovisa provjerili su postoji li neka zapreka u prostornim planovima.

– Pomoćnik pročelnika za promet Mario Miličević pozdravio je našu ideju jer je dotad neprestano pokušavao smisliti kako riješiti problem s parkirnim mjestima u našem kvartu pa mu se jako svidjela. A ravnatelj Rovis također nam je rekao da nema nikakvih prepreka da se sagradi podzemna garaža. Ideja je, dakle, majstorska – zadovoljan je Baturić.

Novi projekt Do kraja iduće godine Trnsko i Trokut povezat će pothodnik

Zamisao podržava i većina u Mjesnom odboru Trnsko, odnosno tako barem kaže predsjednik Božidar Borojević, koji ističe kako je problem s parkiranjem u kvartu postao zaista ozbiljan. Situacija je takva, napominje, da vozači svoje automobile sve više parkiraju na nogostupima i tako smetaju pješacima koji su onda prisiljeni zaobilaziti ih. Pauci su zato čest prizor u Trnskom, a stanovnici su prisiljeni plaćati visoke kazne.

– Nogostupe ne možemo pretvarati u parkirališta, a na zelenim površinama ne želimo graditi. Gradnja podzemne garaže stoga je među jedinim opcijama – govori Borojević.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 05.11.2020., Zagreb - Zbog problema s nedostatkom parkirnih mjesta igraliste u centru zagrebackog naselja Trnsko biti ce podignuto na visi nivo, a ispod njega je planirana izgradnja podzemne garaze. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

A mi da to plaćamo?!

Nešto se mora učiniti, slažu se stanovnici Trnskog, jer aute u kvartu, osim njih, često ostavljaju i oni iz, primjerice, Sigeta ili drugih susjednih naselja. Zato ideju od podzemnoj garaži pozdravljaju, ali pod garancijom da će igralište zasigurno ostati u kvartu nakon radova.

– Naravno, to je odlična ideja, a po primjeru Tuškanca može se zaključiti da je učinkovita. Kao što vidite oko nas, doista je previše auta i nešto se mora učiniti. A slično je i u Trokutu – kaže Nikola Papak. Slično je ustvrdio i Ante Mitrović, no neki su, poput Darka Blagusa, i te kako skeptični.

garaža policija očevid OSUMNJIČEN ZA POKUŠAJ TEŠKOG UBOJSTVA Policajci došli s nalogom da mu pretraže kuću, a on pokušao pregaziti jednog od njih

– Što jest, jest, biti pješak u Novom Zagrebu je užas jer vozači svaki novi nogostup pretvaraju u parkiralište. No, nama zapravo treba manje vozača, odnosno automobila. Neka ljudi hodaju, koriste javni prijevoz, a ne da mi iz svojih poreza moramo plaćati drugima gradnju podzemnih garaža – govori Blagus. Osim toga, nije baš da će nova garaža puno pomoći u rješavanju problema, odvraća pak Ljubica Bošnjak, jer je auta jednostavno previše.

– Pa cijeli se Novi Zagreb bori s tim problemom. Da je rješenje tako jednostavno, svi bi sagradili podzemne garaže. Ali ne ide to samo tako – poručuje ona.

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Avatar Behemot
    Behemot:

    Jadranko Baturić, čovjek koji sporo i nesuvislo govori, na razini 9-godišnjeg djeteta, osoba od Bandićevog povjerenja za lopovluke, odlučio je prije lokalnih izbora napraviti unosni projekt kojim bi stanovnici Trnskog dobili nove mrežice na koševima, cca 500 kn investicije a ... prikaži još! zauzvrat bi se odrekli javno-sportskog prostora za 400 parking mjesta kojima bi gospodario neki rođak iz Bosne.

  • liliZG:

    odlična idea , međutim, sigurno bi koštala puno previše jer ima puno onih koji će uzeti svojih 10%