Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 7 godina ovrhe za 32.000 kn, dug – 44.000

Nakon šest operacija zbog psorijatičnog artritisa A. Zidanić završila je u invalidskoj mirovini, a neplaćeni su računi rasli
23. travnja 2018. u 06:48 76 komentara 23713 prikaza
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon sedam godina ovrhe u koju sam ušla s 31.500 kn duga, još me terete za 44.000 kn. U Fininu očevidniku dug, na koji je tada bio upisan HPB, lani je iznosio 25.058 kn, a B2 Kapital, kojem su ga prodali, potražuje – 44.000, kaže Agata Zidanić, 56-godišnja konobarica u invalidskoj mirovini iz Brođana pokraj Karlovca.

blokirani VEČERNJI LIST U AKCIJI Spasimo blokirane! 'Digao sam 117.000, a dug je sad 390.000 kn'

Spasio ih vrt

U HPB-u je 2008. podigla gotovinski kredit od 20.000 kn u eurima, a problemi su počeli 2009. kad su se, nakon šest operacija koje su bile posljedica psorijatričnog artritisa, nakupili neplaćeni računi za struju, vodu, skupe lijekove... Nije više mogla plaćati kredit, a lančanom reakcijom završava u crvenom i s 4000 kn dopuštenog prekoračenja, 4500 kn duga po revolving kartici i još 3500 kn na charge kartici – ukupan je dug oko 31.500 kn.

– Tražila sam reprogram, nisam ga dobila i tri godine skidala mi se cijela mirovina od 1150 kn – od 2009. do 2011. Tada otvaram zaštićeni račun i otad se ovrhom skida 350 kn, ostaje 800. Troje djece, muž i ja živjeli smo od toga i njegove plaće, iako i on ima kredit. Srećom, djeca su odrasla – kaže A. Zidanić.

Spasilo ih je, kaže, što imaju malo vrta koji okopava s 80-godišnjom svekrvom. Objašnjenje o razlici u iznosima potraživanja banke i B2 traži i od HNB-a, koji od banke traži objašnjenje i šalje joj ono koje je već dobila: posrijedi je razlika zbog iznosa zatezne kamate koja se ne iskazuje u Fininu očevidniku, ali bilježi se u poslovnim knjigama banke i prenosi na novog vjerovnika. Upućuju je da se, smatra li da je oštećena, obrati sudu.

blokirani Najviše u Hrvatskoj U Zagrebu 61.500 blokiranih, dužni 12,3 milijardi kuna

– U tri godine, kad mi se skidala cijela mirovina, platila sam oko 40.000 kn, u 7 godina ovrhe još oko 25.000! Da je kamata i 300%, ja sam svoj dug davno otplatila – ništa Agati više nije jasno. Smeta joj i što je još 10. siječnja u Fini kao vjerovnik bio upisan HPB, iako je dug prodao 26. prosinca 2016., dok se B2 upisao retroaktivno, a istodobno su je, kaže, dvije godine nazivali s 8 različitih brojeva.

– Traže da uz 219 kn, koliko se skida otkad je povećan zaštićeni dio, mjesečno uplaćujem još, recimo, 50 kn, čime priznajem njihovu visinu potraživanja. Poručila sam im da ubuduće možemo razgovarati preko odvjetnika – kaže.

Iz HPB-a potvrđuju da su prodali dug, objašnjavaju da je njegov prijenos u Fininu očevidniku trajao neko vrijeme, a druge detalje banka, kao ni B2, zbog zaštite osobnih podataka nije mogla otkriti.

Prosvjed blokiranih FINA Broj blokiranih je nešto manji, no ukupni dug i dalje raste Sarajko Baksa gost Večernji TV-a Večernji TV 'Odvjetnička satnica iznosi 900 kuna. Može li si to blokirani građanin priuštiti?' naslovnica DANAS U VEČERNJEM Akcija spasimo blokirane: 3 mjere koje Vlada mora hitno donijeti
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • bugatti:

    Izadjite na iduce izbore - ima vas 300 000 blokiranih i promijenite Hrvatsku !

  • zgblabla:

    U nitjednoj drzavi EU nije dozvoljeno kamatarenje gradjana u nedogled to je vrhunska svinjarija cak i za ljubjansku banku staru deviznu -godisnja kamata je cca 4%

  • Vito:

    B2, zbog zaštite osobnih podataka nije mogla otkriti. ::: Tko radi u toj B2 tvrtki??? __ Njih bi morali javno objaviti pa da vidimo tko pljaka ljude bez novaca uz svesrdno pomaganje pljačkaške organizacije pred sudom osuđene za pljačku Hrvatske. ... prikaži još!. __ Kamate na kamate??? __ Zatezne kamate na zatezne kamate??? __ To treba pred zid srama - zarađuju, a da apsolutno ništa ne rade, sve za njih odrađuje matematika, a samo su registrirali tvrtku za "otkup dugova", što jednostavnim rječnikom znači - registrirali su tvrtku za pranje novca kriminalaca - pretvaranje novca od droge, prostitucije i plajčke u legalan novac "uglednog građanina". __ Od kuda im "osnovni kapital" za otkup dugova??? __ To bi morali razotkriti u državnom odvjetništvu. __ Jer je ovo čista pljačka na mafijaški način - zaposliš "nevine" da umjesto tebe nazivaju dužnike, maltretiraju ih 0/24/365 i to "potpuno" sukladno pozitivnim hrvatskim zakonima. __ Sad se zapitajte: jesu li "naši" političari riještiti te očito neetičke i sumnjivo moralne poslove za preko 300.000 domova spremni??? __ Je B2 je za dom spreman uništiti ovu obitelj, dok je očito da Hrvatska nije za dom spremna obraniti ovu obitelj, nego ju gura na ulicu i u siromaštvo da bi za dom spermno pomogla bezimenom kriminalcu iza B2 imena.