Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pada podrška Bandiću: Ni SDP neće podržati Plan gospodarenja otpadom

Molan je izrazio nezadovoljstvo odlukom da Grad Zagreb uđe u partnerstvo s Imunološkim zavodom, po kojoj se od Zagreba očekuje da iz proračuna izdvoji 110 milijuna kuna kako bi ušao u vlasništvo oko 50 posto Zavoda
25. travnja 2018. u 15:04 0 komentara 488 prikaza
Zvane Brumnic
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Klub SDP-ovih vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini neće podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom jer on ne rješava niti jedan od gorućih problema, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Kluba Zvane Brumnić.

Građani protiv odlagališta otpada u Podsusedu PODSUSED Građani prosvjedovali protiv pretvaranja bivše cementare u pogon za skladištenje otpada

"Klub SDP-a neće podržati ovakav Plan gospodarenja otpadom jer on nije riješio niti jedan od gorućih problema, a mislim da će dovesti i do novih", rekao je Brumnić.

Podsjećajući da je skupštinska većina na zadnjih par sjednica donijela nekoliko odluka o gospodarenju otpadom istaknuo je kako je i tada upozoravao da je loš ugovor sa Zagrebačkom županijom po kojem je Zagreb na sebe preuzeo sve obveze, a od Županije nije dobio ništa za uzvrat.

"Ako smo se dogovorili da Centar za gospodarenje otpadom bude u Zagrebu jer on stvara bitno veće količine otpada od Zagrebačke županije, ne bi li bilo normalno da smo tada ispregovarali da na njihovom području bude kompostana ili neko odlagalište", rekao je.

Brumnić promašenima smatra i skupštinske odluke o pružanju javne usluge prikupljanja mješovitog komunalnog i bio otpada, te o donošenju prostornog plana Grada Zagreba u kojoj su prejudicirane lokacije za Plan gospodarenja otpadom.

V. d. predsjednik GO SDP-a Saša Molan upozorio je na loš odnos gradske vlasti prema obnovi okoliša Meštrovićeva paviljona i RŠC Jarunu, gdje se prvi put nakon Univerzijade, koja je održana prije 30 godina, građani neće moći kupati na plažama Malog i Velikog jezera te otoka Univerzijade.

Molan: Jarun će postati bara 

"Prvi put u povijesti nema 'jarunskog mora' jer Grad nije napravio plan razvoja Centra, ne ulaže se u njegovu infrastrukturu i ne postoji urbanistički plan njegova uređenja. Jarun propada i za par godina možemo očekivati da će postati bara", upozorio je.

Molan je izrazio nezadovoljstvo odlukom da Grad Zagreb uđe u partnerstvo s Imunološkim zavodom, po kojoj se od Zagreba očekuje da iz proračuna izdvoji 110 milijuna kuna kako bi ušao u vlasništvo oko 50 posto Zavoda.

"Imunološki zavod treba spasiti jer je on od nacionalnog interesa, no za to sredstva treba pronaći u državnom proračunu", kazao je upozorivši kako je državni proračun prvi put u suficitu, dok je zagrebački proračun u deficitu od 385 milijuna kuna.

SDP-ova vijećnica Vesna Nađ upozorila je kako je lani za provedbu Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom iz gradskog proračuna utrošeno samo 130 milijuna kuna, što je premalo.

Smatra da treba ukloniti postojeće barijere, povećati broj niskopodnih tramvaja, olakšati pristupe zgradama osobama s invaliditetom i sl. da bi se te osobe mogle uključiti u normalan život.

Vijećnik Matej Mišić najavio je da će SDP na sjednici Gradske skupštine predložiti uvođenje građanskog odgoja u sve zainteresirane osnovne škole od školske godine 2019./2020.

Podsjećajući na pozitivna iskustva uvođenja građanskog odgoja u riječkim školama, istaknuo je kako se time ne nameće nikakva nova obaveza učenicima, roditeljima niti nastavnicima već bi to bila izvannastavna aktivnost.

Matrix Office Park PROMO Ono što je grad započeo prije 20 godina, Matrix će konačno realizirati! Lani se za Most mladosti potrošilo 1,4 milijuna kuna Gradski mostovi Odlučili riješiti stari problem, ali tek su na dokumentaciji SDP PIŠE IZBORNI PROGRAM U fokusu reforme, zdravstvo, ovršeni pa i zakon o pedofiliji
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.