Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponos Zagreba

Ovo je najstarija ekoškola u Zagrebu: Tu se već dulje od dva desetljeća živi zeleno

storyeditor/2022-05-10/PXL_100522_93399646.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
12.05.2022.
u 12:00

Vrijednu je titulu OŠ Vjenceslava Novaka zaslužila prva u Zagrebu, a sudjelovat će na natječaju Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja, u koji se možete uključiti do 25. svibnja

Ispred Osnovne škole Vjenceslava Novaka u Studentskom gradu nećete pronaći omot čokolade, praznu bocu soka ili odbačenu papirnatu maramicu. A dogodi li se da je netko od prolaznika ipak uz dvorište ili na školskom zelenilu ostavio kakav otpad, neće proći ni 10 minuta prije negoli ga koji od učenika pokupi i baci na prikladno odlagalište.

Vrt i voćnjak osmaša

Ova je škola jedna od onih koji najčvršće vjeruju u zaštitu našeg planeta pa tako zajednički, od ravnatelja do nastavnika i đaka, rade sve da njihov okoliš, ali i onaj u kvartu, bude očuvan i čist. Uskoro će, 20. svibnja, proslaviti 50. obljetnicu, a ravnatelj Žarko Ćorić govori nam da škola živi zeleno gotovo cijelo to vrijeme. Nije zato neobično što je upravo ona prva u Zagrebu dobila zelenu zastavu i status ekoškole. – A lani smo dobili i priznanje za 20 godina aktivnosti te stekli platinasti, najviši status koji ekoškola može dobiti – kaže ravnatelj.

Njezini učenici svakodnevno žive "eco-friendly" pa su tako svi od prvog do osmog razreda naučili da svaka vrsta otpada ima svoje mjesto, a stvari poput gašenja svjetla nakon izlaska iz prostorije i štedljivog korištenja vode već su im prešle u rutinu. Imaju u hodnicima spremnike za odvojeni otpad, a da sve bude tip-top, tu je i Eko patrola.

– Naš je zadatak nakon nastave obići učionice, provjeriti jesu li računala pogašena, je li ostalo upaljeno svjetlo, je li netko ostavio papiriće ili kakvo drugo smeće, curi li negdje u WC-u voda... Primijetimo li nekog učenika da je nešto bacio na pod, također ćemo ga upozoriti – kažu nam osmašice Lea Vajdić i Emma Jelača. Protekle dvije godine zbog korone nije bilo vanjskih aktivnosti, dodaju šestašice Petra Dujić i Laura Majstorović, ali prije toga škola je redovito organizirala i akcije čišćenja.

– Čistili smo potok koji se nalazi u blizini, primjerice, a i okoliš škole. Mislim da bismo mogli to učiniti i opet. Našim se roditeljima također sviđa ovaj zeleni način života jer ga nastojimo provoditi i kod kuće – kaže Laura.

Proizvode učenici i vlastitu ekokozmetiku, od recikliranih materijala izrađuju i umjetnička djela, a plan je u budućnosti stvoriti mali vrt u kojem će rasti začinsko i ukrasno bilje. Osmaši će ove godine započeti i zanimljivu, jedinstvenu tradiciju. Svaki će osmi razred, naime, krajem školske godine u školskom vrtu posaditi jednu voćku kako bi na simbolični način "ostali" u školi.

– I onda ćemo za deset godina imati vlastiti mali voćnjak – govori Ines Grgurić, voditeljica ekoškole. Podijeljena je u šest sekcija, a vode ih nastavnici. I svaki od njih u nastavi nastoji implementirati nešto što bi učenike motiviralo da razmišljaju zelenije.

– Primjerice, predajem biologiju, kemiju i prirodu te stalno uvrštavam ekologiju u nastavu pa sam tako jednom prilikom učenicima dala zadatak da analizom jednog lista izračunaju koliko svako stablo oko naše škole proizvodi kisika, odnosno apsorbira ugljičnog dioksida – objašnjava I. Grgurić.

Snimite video i prijavite se

Ova je škola jedan od najsvjetlijih primjera kako učenici mogu napraviti mnogo za svoj planet, a kako bi dodatno potaknuo svijest o tome, Večernji je list u sklopu velikoga ekološkog projekta Rezolucija Zemlja pokrenuo i natječaj. Na njega se sve škole mogu prijaviti do 25. svibnja te osvojiti vrijedne nagrade, izlet na Plitvička jezera za cijeli razred, pretplatu na Večernji list Premium i naše e-novine te 10 ekskluzivnih fotografija s motivima prirode agencije Pixsell. Sve što učenici trebaju napraviti jest poslati kreativni video u trajanju do dvije minute u kojem će najbolje predstaviti temu natječaja za jednu od tri kategorije. Učenicima od 1. do 4. razreda zadatak je snimiti video u kojem će predstaviti i opisati svog ekosuperheroja te navesti koje su njegove osobine i moći i tko mu je glavni neprijatelj. Đaci viših razreda u videu pak moraju objasniti što bi njihov razred ili škola mogli učiniti da budu zeleniji, a srednjoškolci za zadatak imaju opisati ekološki problem u svom kvartu ili gradu, odnosno dati ideje što bi oni napravili da postane zeleniji. Prijaviti se može putem online formulara na Večernjakovu portalu, a i učenici iz OŠ Vjenceslava Novaka, kažu, na natječaju će sigurno sudjelovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije