Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORGANIZIRAJU PREDAVANJE

Ovi istraživači mjesecima su obilazili naše otoke pješice i biciklima, a društvo su im pravila stada ovaca

Foto: CeKaTe
1/2
21.02.2024.
u 18:00

Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile, koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka

Postoje često zaboravljeni kutci naše domovine, a da bi javnost podsjetili na njih, u Centar za kulturu Trešnjevka stižu Lara Černicki i Stašo Forenbaher kako bi sutra, 22. veljače, u 19 sati u sklopu programa "Putnička klasa" održali drugo predavanje "Kvarnerskim otocima pješice i biciklom". Ulaz je besplatan za sve zainteresirane, a partneri događanja su Društvo Krčana i prijatelja otoka Krka te Društvo prijatelja glagoljice. Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon te uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH.

Predavači su se svojim dosadašnjim radom pokazali kao dobri poznavatelji hrvatskih prirodnih ljepota i predani istraživači. Već duže vrijeme javnosti otkrivaju mnoge zapostavljene spomenike kulture i povijesne baštine. Oni su i pisci, koji su kod čitatelja zajedničkim knjigama – "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita", "Kratke šetnje u prošlost" i "Kvarnerski otoci pješice i biciklom", pobudili strast za otkrivanjem često zaboravljenih kutaka Hrvatske.

Predavanje, koje će se održati sutra, temelji se na njihovoj zadnjoj knjizi posvećenoj kvarnerskim otocima. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom (s nenaseljenim otokom Prvićem), Cresom, Rabom i Lošinjem (s otočićima lošinjskog arhipelaga Ilovik sa Svetim Petrom, Suskom i Unijama).

VEZANI ČLANCI:

Te su otoke autori obilazili dvije godine, mjesec za mjesecom. Šetali su i vozili se biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile, koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. Potom su svoja otkrića saželi u tristotinjak stranica i smjestili ih između korica knjige "Kvarnerski otoci pješice i biciklom".

Ovo predavanje posebno će biti zanimljivo hodačima i biciklistima te drugim rekreativcima. Na svoje će doći i znatiželjnici željni saznanja o tragovima prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi tisućljećima strukturirajući kulturni krajolik kvarnerskih otoka.

Putnička klasa, inače, ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta. Gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.

VIDEO: Nekadašnji simbol Univerzijade i moćnog Agrokora sada izgleda potpuno drukčije, evo što se događa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije