Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retro Zagreb

Ovako se nekoć kupalo na Trešnjevci

Zorkovačka i OŠ August Šenoa
Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook
1/12
16.06.2016.
u 10:19

Priču o starom Zagrebu koju donosimo u suradnji s grupom na Facebooku Zagreb kakav je bio nekada nastavljamo sa Zorkovačkom ulicom

Priču o starom Zagrebu koju donosimo u suradnji s grupom na Facebooku Zagreb kakav je bio nekada nastavljamo sa Zorkovačkom ulicom. Odnosno, tamošnjom zelenom površinom čiji je središnji dio – jedan bazen! Taj bazen i danas postoji u parku Zorkovačke ulice, no zelena oaza čija je okosnica bio nije baš više tolika kao 1940. godine, kada je park predan na korištenje stanovnicima naselja koje je tada nosilo ime Prve hrvatske štedionice, danas Trešnjevke, kako donosi popularna stranica koja se bavi njegovom poviješću mapiranjetresnjevke.com.

Kao Amerika 50-ih

Ta je zelena površina, po ideji arhitekta Zdenka Strižića, bila omeđena nizovima obiteljskih kuća sa svih strana, a one su trebale imati i vlastite vrtove. Ipak, Strižićeva ideja nikada nije do kraja realizirana, na zapadnom dijelu su umjesto kuća sagrađeni javni i poslovni sadržaji. Sve to nekako podsjeća na američka predgrađa 50-ih godina.

Upravo je Zorkovačkom ulicom ta središnja zelena površina podijeljena na dva dijela; jedan je trebao služiti kao park, a drugi kao dječje igralište. Riječ je o najstarijem planskom dječjem igralištu u nas nakon onoga na današnjem Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Nas ovdje ponajviše zanima bazen. Nije ovo jedini takav, gotovo isti sagrađen je i ispred obližnje Osnovne škole Augusta Šenoe, ali i na Sigečici, u dvorištu osnovne škole u Rapskoj. Onaj ispred škole Augusta Šenoe zatrpan je zbog straha za učenike, što nije baš jasno jer su bazeni duboki nešto manje od metra!

Razbijen ili ukraden?

Ima tu i još jedna anegdota. Kipar Fran Kršinić napravio je za park skulpturu “Frulaš” čiji je gipsani odljev bio postavljen pored bazena. Ipak, nikada nije napravljen i pravi, brončani kip, a ispit vremena nije izdržao ni ovaj gipsani. Do danas nije jasno što se s kipom dogodilo, je li razbijen ili možda ukraden. Čak je prije nekoliko godina, kada se naveliko govorilo o obnovi parka s bazenom u Zorkovačkoj, raspisana i “tjeralica” za originalnom skulpturom, no bez uspjeha. Park je ipak obnovljen, čak i bazen, no ne tako da ponovno može služiti za kupanje, već kao igralište. Obnovljena je i fontana pa se danas doista dobiva onaj stari ugođaj kao kada je bazen napravljen. Ako, naravno, možete zanemariti osmerokatnicu nastalu 60-ih godina koja danas dominira naseljem.

O parku je prije nekoliko godina napravljena i izložba koju je osmislio Mato Grbić, unuk kipara Frana Kršinića, i to samo petstotinjak metara od bazena, u CeKaTe-u.     

Komentara 5

KB
kbr
10:36 16.06.2016.

lijep mi je taj park u zorkovačkoj, sin i ja ga zovemo park u kojem se dobro igra nogomet

DU
Deleted user
07:33 17.06.2016.

Prevedeno iz bosanskog na hrvatski: Ovak se negda-nekad kupalo na Trešnjevki

VI
Vito
08:39 17.06.2016.

Bio je i bazen na Trgu braće Mažuranić, ali je i on zatrpan po naređenju "neplivača" milana bandića prije nekoliko godina i sad tamo cucki se ru među ružama ____- A i djeci je uskraćeno piti vodu iz uništenog "pojilišta" pored dječjih naprava za ombanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije