Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2017. u 10:00

Nakon Božića je iz kanta ispadalo smeće, a ljudi su zaključili da je razlog tome odvoz manje

Kad u gradu nikne neki novi problem, a to se u prosjeku događa nekoliko puta dnevno, postoji već uobičajen način djelovanja koji je više-manje uvijek isti.

Građani prvo upiru prstom u taj problem i zahtijevaju rješenje, a onda prst okreću prema krivcu. Uglavnom zaključe da je to Grad, neki gradski ured ili druga nadležna institucija. Ponekad i ne znaju tko je kriv, ali jedno je uvijek i svuda točno – to nisu oni sami.

Tako sada stanovnici Španskog već danima prozivaju Čistoću jer im zeleni otoci nalikuju na divlje deponije. Ruku na srce, oni doista tako izgledaju jer smeće doslovno ispada iz kontejnera, papiri su razbacani, a tu su i stare gume, madraci, razbijene boce... Slike nemilih prizora iz zapadnog dijela grada odmah su se proširile društvenim mrežama, a odmah je aktualno postalo i pitanje bi li Čistoća zapravo u vrijeme blagdana trebala odvoziti otpad češće, a ne rjeđe. Stanovnici kvarta su, naime, zaključili da su zbog neradnih dana ostali bez jednog odvoza, i to baš kada im je trebao. Činjenica je da je zagrebački sustav odvoza otpada daleko od idealnog i da bi se do sutra mogli nabrajati svi nedostaci i propusti. No isto je tako činjenica da nije Grad bacio ostatak pečenke u kontejner za papir, niti je na livadu bacio gumu i madrac.

Sve su to učinili nesavjesni građani koji su za kaos s otpadom u Zagrebu krivi jednako kao i neefikasan Grad. Kapa dolje svima koji redovito recikliraju zbog vlastite kulture i savjesti. Oni su pokazali da tko želi nađe i način, ali činjenica je da većina neće razvrstavati otpad sve dok ih se kaznama na to ne natjera. Neke nije briga uopće, neki tek tu i tamo pokažu dobru volju, no povremeno odvojiti koji list papira ne znači reciklirati. To je način života, a kada ga se budu držali svi Zagrepčani, neće nam trebati ni dva, ni tri, ni pet odvoza tjedno, nego će biti dovoljan jedan odvoz. Uostalom, tako već funkcioniraju neki kvartovi, pa nakon tjedan dana ipak ne izgledaju kao Jakuševac.

Pogledajte galeriju: Prosvjed protiv Centra za gospodarenje otpadom

Smeće
1/16
Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:04 31.12.2017.

"To je način života, a kada ga se budu držali svi Zagrepčani," da samo koji su to Zagrepčeni u Zagrebu, još i danas se osječaju posljedice "Vlaka bez voznog reda" (plačke u ime opčeg dobra posline 2 sv rata) a za vrijeme ovog zadnjeg rata kolonizacija se nastavila i traje , tako da ćemo "Zagrepčane" imati možda za 50 godina, ako prije ne nestanu....Hrvati

IB
iva.begovic
12:57 29.12.2017.

Ja sam se zamjerila susjedima jer sam im prigovarala što u žuti spremnik odlažu mješoviti otpad (za zeleni spremnik),. Otkako je odvoženje otpada manje učestalo i ja odlažem u žuti jer zeleni je pretrpan. Onda dodje kamion Čistoće i isprazni zeleni, a žuti ostavi dok ne dođe vozilo koje prikuplja plastični otpad. I tako otpad stoji, stoji i preljeva se izvan spremnika. Kako ispred moje zgrade tako i ispred ostalih u naselju. Jednostavno nema dovoljno spremnika i otpad se ne odvozi primjerenom učestalošću. Ekološka (ne)osvještenost građana nema veze s tim problemom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije