Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokretne stepenice

Otkrivamo tajnu sudske tužbe koju je Importanne centar podigao protiv Grada

stepenice Importanne
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
07.12.2018.
u 12:47

Uprava Importanne centra nije htjela sklopiti ugovor na iznos od 1,5 milijuna kuna, smatrajući da bi im trebalo pripasti više

Deseci tisuća ovršenih za neplaćene komunalije i pričuvu znaju što se događa kad ne podmiruju račune. Vrijede li ista pravila i za Grad Zagreb, pa i kad se dio nepodmirenog troška odnosi na njegove vlastite tvrtke, pita Dennis Zovko, član uprave Importannea, čija je tvrtka Importanne centar na Trgovačkom sudu 19. rujna pokrenula ovršni postupak protiv Grada Zagreba. Potražuju 3,699.169,64 kn za upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova prolaza. Tu su računi za struju, grijanje, vodu i odvodnju, održavanje i čišćenje, odvoz smeća, fizičku zaštitu i videonadzor, osiguranje... Apsurdni je moment da se dio računa odnosi na usluge koje isporučuju tvrtke u sastavu Zagrebačkog Holdinga – Grad ne plaća svoj udio u trošku vlastitim kompanijama.

Otimanje stepenica

– Mi račune u cijelosti podmirujemo jer bi nas inače ovršili, no Grad je nakon 23 godine, bez objašnjenja, umjesto stvarnog udjela od oko 2,9 mil. kn odlučio uplatiti 1,5 milijun – kaže Zovko. To je, pojašnjava, bilo još 2017., a za 2018. nisu platili ni kunu. Novi ugovor, koji su obnavljali svake godine, nisu potpisali, no ugovor zapravo i nije nužan – na sufinanciranje Grad Zagreb obvezuje cijeli niz zakona.

stepenice Importanne stepenice Importanne
1/11

– Da, 2017. su nam dali novi ugovor na 1,5 mil. kn, uz obećanje da će nakon rebalansa nadoknaditi ostatak, u skladu sa stvarnim troškom, no to se nije dogodilo. Na sastanku s predstavnicima Grada spominjalo se i to da je godina lokalnih izbora pa da pokažemo razumijevanje – otvoren je Zovko koji je tada vjerovao da nema razloga za zabrinutost – partnerstvo je uredno funkcioniralo 23 godine.

Ovo je, zapravo, priča koja se krije iza pokvarenih pokretnih stepenica na ulazu u Importanne centar. One su samo jedna od kolateralnih komplikacija, ali javnosti vidljiva, posebno nakon cirkusa u kojem su se u preotimanju izmjenjivali zaštitari, čas gradski, čas Importanneovi. I to još od lipnja, otkad nisu u funkciji, a onuda dnevno prođe 350 tisuća ljudi. U nadmudrivanju s Importanneom Grad je, u maniri pijanog bogataša, preuzeo cjelokupan trošak njihove obnove, umjesto da, prema ugovorenim odnosima, snosi samo trećinu, a ostatak trgovački centar. Dosad je na pokušaje sanacije stepenica, uključujući prokopavanje trase od Hotela Esplanade do ulaza, kako bi doveo struju izvana, te na plaćanje zaštitara, dijelova i popravaka već potrošio malo bogatstvo.

Nove stepenice, što preporučuje serviser, stajale bi, prema najpovoljnijoj ponudi Importanneu, 1,3 mil. kn plus PDV pa bi trećina gradskog troška iznosila oko pola milijuna kuna. Iznos koji je već sad, u fazi nedovršenog popravka, zasigurno premašen. Prošli je tjedan na Trgovačkom sudu održano ročište o prijedlogu određivanja prethodne mjere kojom bi se iznos koji Importanne potražuje do kraja postupka “zamrznuo”. Istodobno se nastavlja ovršni postupak: u slučaju da potraje, što je redovna praksa, dugovanje bi znatno uvećali odvjetnički troškovi i zatezne kamate, u slučaju gubitka spora također na teret poreznih obveznika. Dodatan trošak vreba iz tužbe koju je Importanne digao za uništavanje hidroizolacije prilikom prokopavanja od Esplanade.

Iz džepa građana

U Gradu potvrđuju da su zadnju uplatu izvršili 2017. te kažu da nakon toga nisu utvrđene okolnosti koje bi opravdale daljnju isplatu.

– Za 2017., u 1,5 mil. kn su troškovi svih komunalija, a za 2018. uprava Importannea nije htjela sklopiti ugovor na 1,5 mil. kn, smatrajući da bi im trebalo pripasti više, za što nije dostavljen dokaz – kaže Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za izgradnju. Ugovor u takvom obliku nije htjela potpisati direktorica Importannea Nevenka Zečević koja je prije mjesec dana, u jeku sporenja s Gradom, iznenada preminula. Za vjerodostojnost troška Importanne je zatražio vještačenje. Bilić otkriva da je Grad tražio da snosi sve troškove javne površine, što su u Importanneu odbili, tražeći – sufinanciranje.

stepenice Importanne stepenice Importanne
1/14

– Dio koji povezuje trg s pothodnikom je javno-prometna površina te ju je dužan održavati Grad, a to obuhvaća i stepenice, no u ranijem razdoblju je sporazumno održavanje prepušteno Importanneu, uz sufinanciranje Grada – ističe Bilić, ne pojašnjavajući kako su nakon dva i pol desetljeća došli na ideju da prestanu plaćati udio u obvezama bez novog vještačenja, jer je 1994. upravo definirano da se na Grad odnosi 33%. Iz Importannea argumentiraju da kao investitor imaju građevinsku dozvolu za cijeli projekt, uključujući i stepenice, glavni ulaz u trgovački centar, pa su za njihovo funkcioniranje nedvojbeno zainteresirani. Tim više što je, nakon što je Grad pustio u rad jednu, neadekvatno saniranu traku, na njima već palo i ozlijedilo se više prolaznika. Na pitanje je li već bilo odštetnih zahtjeva Gradu po toj osnovi, Bilić šuti, no tvrdi da je u tijeku druga etapa sanacije, po čijem će završetku objaviti trošak. Ne otkriva ni kako će ubuduće urediti suradnju s Importanneom i hoće li njihov sukob, ekspandiran u sudski proces, plaćati građani Zagreba. Jer ne upravlja Grad svojim novcem, nego našim.

 

Komentara 6

GR
gragakarlovac
13:01 07.12.2018.

krkani i jedni i drugi, zato jesmo sprdacina EU-a.

ZA
zagabria1
13:45 07.12.2018.

Jbg Zovko, kada su ti rodijaci pogodovali nije te smetalo, sada kada se ploča okrenula to ti smeta. Rodijački biznis uvijek završi u rasulu i neprijateljstvu.

HE
herojulice
17:03 08.12.2018.

Polako jarane. Pričekaj da se prodaju stanovi u Jelkovcu i Podbrežju. Delatelj je podelao novce iz proračuna pa mora ih drugdje tražiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije