Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Opasni pothodnici smrde i neprilagođeni su invalidima

* Policijske statistike potvrđuju opasnost: u Aveniji Dubrovnik u prvoj polovici godine jedna je osoba poginula, a 25 je ozlijeđenih * Popadale kamene ploče, smeće, zidovi išarani grafitima i smrad mokraće uobičajna je slika novozagrebačkih pothodnika
06. prosinca 2002. u 00:00 39 prikaza

Novozagrebački pothodnici užasavaju građane jer su ti podzemni prolazi nefunkcionalni, puni smeća, smrde, a noću su jako opasni i građani njima rijetko prolaze u kasne sate. Pretrčavanje opasne brze novozagrebačke avenije, za mnoge je - prvi izbor. S pothodnicima problema imaju i invalidi jer niti jedan - od šest - u Aveniji Dubrovnik nije prilagođen osobama u kolicima. Potohodnici su pak nužnost jer na četiri kilometra dugoj trasi od rotora do Utrine samo je jedan pješački prijelaz - kod Avenije Većeslava Holjevca - tako da invalidne osobe niti nemaju gdje prijeći ulicu.

- Teško hodam, no čim padne mrak radije pretrčavam ulicu nego prolazim kroz mračni pothodnik. Rasvjeta se svako malo kvari - kaže umirovljenica Marija N., koju smo zatekli u pothodniku prema Središću.

Popadale kamene ploče, hrpe smeća, zidovi išarani grafitima i smrad mokraće uobičajna je slika novozagrebačkih pothodnika. Iznimka je najnoviji na Remetinečkoj cesti, koji jedini ima pristup za invalide, te pothodnici kod Velesajma i u Utrini, koji su nanovo popločani i djelomice komercijalizirani. No, koliko pješaci malo koriste pothodnike potvrđuju trgovci iz nekoliko preživjelih lokala u dva pothodnika, koji će ionako - kažu - zbog lošeg prometa prije ili kasnije zatvoriti vrata.

- Svake godine Grad izdvaja novac za održavanje i "krpanje" pothodnika, no za cjelovitu obnovu i prilagodbu invalidima, što je nužno, treba puno više novca. Iz malih komunalnih akcija to se ne može napraviti - kaže stručni savjetnik pri Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - istok Levin Zaninović.

No, da je nužno nešto napraviti svjedoče i policijske statistike. Avenija Dubrovnik pri vrhu je najugroženijih prometnica u gradu. Samo u prvoj polovici ove godine tamo su se dogodile 293 nesreće s 25 ozlijeđenih i jednom poginulom osobom. Godinu prije, pak, policija je zabilježila 339 nesreća, u kojima je također jedna osoba smrtno stradala, a 50 je ozlijeđenih.

D. Petrov

više

Pothodnike neprestano uništavaju

Redovno održavanje pješačkih pothodnika otežano je zbog njihova stalnog iništavanja i zbog toga je potrebno ulagati znatno više novca od realnih potreba za, primjerice, rasvjetu, odvodnju, čistoću. Kako bi se pothodnici doveli u funkcionalno stanje i povećala sigurnost njihova korištenja, za iduću godinu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo planira izvesti djelomičnu rekonstrukciju, što podrazumijeva i prilagodbu za invalide. No, iz GSKG-a u dopisu ne navode konkretne radnje.

Kako bi se pothodnici prilagodili invalidima, potrebno je - kaže pročelnik Gradskog ureda za izgradnju grada Nenad Crnić - ugraditi rampe, za što u ovoj godini nije predviđen novac. Iz Grada također upozoravaju na kontinuirano uništavanje pothodnika.

- Kad je 1998. godine Sveti Otac drugi put posjetio Zagreb, pothodnik kod Središća kompletno je obnovljen i za to je utrošeno više od 600 tisuća kuna. Nakon tjedan dana sve je opet bilo kompletno uništeno - upozorava N. Crnić. (D. P.)

više

MILAN OŽEGOVIĆ, PREDSJEDNIK DRUŠTVA OSOBA S PARAPLEGIJOM I AMPUTACIJOM

Najveći problem - previsoki rubnjaci

Potpuno neprilagođeni pothodnici samo su, kaže predsjednik Društva osoba s paraplegijom i amputacijom Milan Ožegović, kap je u moru problema što na području Novog Zagreba muče invalidne osobe u kolicima. Naročito se to odnosi na prometne probleme. Njima su, kako kaže M. Ožegović, na novozagrebačkom području najveći problem previsoki rubnjaci, koji gotovo nigdje nisu ispeglani.

Čovjek u kolicima tamo tako praktički ne može izaći iz kuće bez pomoći vrlo snažne osobe koja će ga dizati i spuštati svaki put kad naiđe na prepreku. A prepreka invalidima su i krivo parkirana vozila, koja ometaju prolaz, no to je - kako kaže M. Ožegović - u Novom Zagrebu ipak manje izraženo nego drugdje u gradu, a osobito u centru. (D. P.)

PLJUŠTE ČESTITKE
FOTO Prepoznajete li ga? Danas slavi 55. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala