Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deseti E?!

Okolišni filmski festival stiže u Kinoteku, uz bogat program na rasporedu su i radionice animacije

Foto: Zelena akcija
1/2
17.03.2023.
u 16:00

Deseti E?! - Okolišni filmski festival održat će se od 12. do 15. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Poseban fokus ovog jubilarnog izdanja festivala, u organizaciji Aktivističke grupe Zelene akcije, jest ekofeminizam, kao vrlo važna tema pokreta za okolišnu pravdu.

Na ovogodišnjem festivalu prikazivat će se dokumentarni i igrani filmovi, od novih izdanja, poput filma Iluzija obilja, koji će gledatelje uvesti u temu - donoseći priče triju neumornih junakinja iz Južne Amerike - do filmskih klasika kao Erin Brokovich, djela cijenjenog redatelja Stevena Soderbergha. Program uključuje i filmove putem kojih će publika moći upoznati znane i neznane junakinje globalnog okolišnog pokreta poput Sjemena Vandane Shive, filma o jednoj od najpoznatijih ekofeministkinja današnjice. Tu je i film Zvijeri južnih divljina, favorit publike i kritike koji je, uz preko 90 osvojenih nagrada, bio nominiran i za četiri Oscara, a donosi fantastičnu dramu koja na začudan i maštovit način prikazuje vezu između kćeri i oca u borbi za opstanak u svijetu koji im tone pred očima.

Program uključuje i dijalog s pokretima iz susjedstva pa će se nakon filma Lobau ostaje - koji prati priču klimatskog prosvjednog kampa Lobau pored Beča - održati razgovor s protagonistkinjama filma o naprednim načinima organiziranja koji uključuju ekofeminizam. U bloku Animalizam nastojat ćemo osvijestiti povezanost opresije žena, prirode i životinja te otvoriti temu veganstva kao feminističke prakse. Očekujte i filmove za mlađe poput filma Kapetanica Nova, prikazanog na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu. A prava poslastica, za one malo starije, će biti film Princeza Mononoke, svevremenski klasik japanskog studija Ghibli, koji impresivnom animacijom i bogatstvom interpretacija sažima naše festivalsko istraživanje teme ekofeminizma.

Festivalom posvećenom isključivo temi ekofeminizma, želi se povećati vidljivost žena i rodno varijantnih osoba u područjima (okolišnog) aktivizma, umjetnosti, filma, glazbe i edukacije, uključujući našu domaću scenu. Zamisao festivala jest razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom i životinjama, muškarca nad ženom, bijelom nad ostalim rasama, koji, kako bi opstao, reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice.

Osim bogatog filmskog programa, očekuju vas i radionice na temu animacije, rodnih stereotipa te samoobrane za žene i rodno diskriminirane osobe, glazbeno otvorenje s Akleom Neon te afterparty u Pločniku, sastavljen od audiovizualnog performansa berlinskog umjetnika Diega Barronala i ženskih / queer zagrebačkih DJ-ica elektronske glazbe okupljenih u Femme Sound.

Detaljan program po danima i sadržaj filmova pronađite uskoro na službenoj stranici festivala i Facebook događaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije