Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelena akcija

Okolišni filmski festival stiže u Kinoteku: Na programu i nagrađivani dokumentarac "Sve što diše"

Foto: Sve što diše
1/4
08.04.2024.
u 13:08

Festival će imati i dva tematska bloka filmova. Jedan se bavi kulturnim i alternativnim središtima koja predstavljaju otpor kapitalističkom sustavu. Drugi blok istražuje načine na koje možemo raditi i surađivati s prirodnim elementima

Od lokalnih, nacionalnih i globalnih do praktičnih, političkih i filozofskih problema. Poseban fokus ovogodišnjeg okolišnog filmskog izdanja festivala (OFF) su konkretna rješenja ovih kriza. Jedanaesti okolišni filmski festival, koji tradicionalno organizira aktivistička grupa Zelene akcije, održat će se od 24. do 27. travnja u Kinu Kinoteka i prostorijama udruge Zelena akcija. Filmski i popratni programi OFF-a već punih deset godina, ističu organizatori, proširuju razumijevanje i svijest o različitim okolišnim i društvenim krizama.

– Ove godine cilj je ponuditi isključivo primjere rješenja tih kriza, a ona su brojna – kažu organizatorice. 

Festival će otvoriti film “Rijeka”, filmsko koncertno djelo nastalo suradnjom redateljice Jennifer Peedom i Australskog komornog orkestra. Film je svojevrsna oda divljini i veličanstvenosti rijeka, uz upozorenje o njihovoj ranjivosti. 

VEZANI ČLANCI: 

Osim okolišnih i društvenih kriza, festival će se baviti i rješenjima unutar modne industrije i pravnog sustava, a posjetitelji će na tu temu moći pogledati dva napeta dokumentarca, “Moda, iz početka” i “Na dobrobit svih”. Ovi dokumentarci postupno otkrivaju poteškoće i uspjehe dvoje junaka, modne dizajnerice Amy Powney i njezine prve održive modne kolekcije i Rogera Coxa, pravnika koji je uspješno tužio državu i korporaciju za klimatsku krizu. 

Gledateljice i gledatelji će kroz film “Pokret radnika bezemljaša” upoznati jedan od najvećih latinoameričkih društvenih pokreta koji je stvorio prostore jednakosti, prehrambenog suvereniteta, obrazovanja i dijeljenja za one koji ne posjeduju ništa. 

Foto: Okolišni filmski festival

Jedno od rješenja, koje Okolišni filmski festival uvijek iznova naglašava, su različite vrste aktivističkih praksi, a ove godine će biti razmatrane u dva filma. "Planet klaunova" upoznaje nas s klaunovima aktivistima koji putuju u mjesta pogođena bolestima, ratom i nedaćama te unose čaroliju i smijeh u živote ljudi u teškim životnim situacijama. Drugi aktivistički film “Veće od sebe samih” donosi plejadu od sedam mladih protagonista koji otkrivaju svijet hrabrosti i predanosti; od favela u Riju do udaljenih sela Malavija, od improviziranih čamaca s otoka Lezbosa do indijanskih ceremonija u planinama. 

Festival će imati i dva tematska bloka filmova. Jedan se bavi kulturnim i alternativnim središtima koja predstavljaju otpor kapitalističkom sustavu. Drugi blok istražuje načine na koje možemo raditi i surađivati s prirodnim elementima. U istom bloku gledatelji će se upoznati sa svijetom gljiva, često zanemarenim, a ključnim za zdravlje tla.

VEZANI ČLANCI: 

Festival će zatvoriti višestruko nagrađivan dokumentarac, “Sve što diše”, redatelja Shaunaka Sena. Film govori o dvojici braće u jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, koji posvećuju živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija.

– Ovim poetičnim i meditativnim filmom podvlačimo zajednički nazivnik ovogodišnjeg izdanja, ideju da se rješenja, solidarnost i herojstvo pronalaze u najtežim situacijama – poručuju organizatorice. 

Osim filmskih serijala, festival nudi i glazbeno otvorenje s etno bendom Balkalar, tribine, dječji program, radionice na teme permakulture, tekstila i gljivarstva, razmjenu odjeće i tulum iznenađenja.

Ulaz na sve programe je besplatan, a detaljniji opisi filmova i popratnog programa mogu se pronaći na službenoj stranici festivala i Facebook događaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije