Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istanbulska konvencija

Nova ljevica poziva na hitnu ratifikaciju konvencije

Rda Borić poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
07.02.2018.
u 08:43

Borić navodi da su rasprave oko ratifikacije postale iracionalne rasprave o rodnoj ideologiji

 

Rada Borić, potpredsjednica stranke Nova ljevica pozvala je predsjednike svih saborskih klubova da na zasebnom sastanku dogovore stavljanje ratifikacije Istanbulske konvencije na dnevni red. Navodi i da je premijer Andrej Plenković jučer u Strasbourgu izjavio da je spreman na raspravu o Istanbulskoj konvenciji. Osim toga, premijer je u svom govoru rekao da je proces pripreme zakona za iznošenje pred Sabor gotovo dovršen.

Nova ljevica poziva na izglasavanje Konvencije i tvrde da u Saboru postoji većina koja podržava izglasavanje Istanbulske konvencije. Borić navodi i da su rasprave oko ratifikacije postale iracionalne rasprave o rodnoj ideologiji. Također, tvrdi da je ovaj termin nasilno uveden od strane vjerskih fundamentalističkih grupa. Osim toga, Nova ljevica smatra da su takvim grupama stigle upute da se protive ratifikaciji. Podsjećaju i da je Konvencija potpisana još u siječnju 2013. godine. 

Borić tvrdi da su razgovarali s nizom zastupnika koji su različitih političkih opcija i da su pratili njihove izjave te zbog toga smatraju da u Saboru postoji većina, ako ne i 2/3 zastupnika koji se ne protive ratifikaciji Konvencije. Nova ljevica smatra da se radi o važnom nacionalnom interesu oko kojega među zastupnicima postoji zavidan konsenzus. Isto tako, naglašavaju da fundamentalističke grupe ne smiju stati na put sprječavanja nasilja u našoj zemlji. 

Na kraju, Borić poziva najmanje 20 zastupnika/ca različitih političkih opcija da zajedno iniciraju ratifikaciju Konvencije u Saboru.  


 

 

Komentara 26

ST
stefj
09:35 07.02.2018.

Borić je prva koja će jurišati na proračun, zato joj i treba Istanbulska konvencija. Evo, neka građani vide koga ćemo plaćati kada se konvencija usvoji... Da li će pri jurišu odabrati Sovjetsku ili Jugoslavensku zastavu? Koju je ono nosila na "prosvjedu" na Trgu Maršala?

amo_ća
09:19 07.02.2018.

Jbt kakva je ovo babaroga

SI
simonske
09:26 07.02.2018.

Kako vas nije sram sebe zvati nova lijevica dok ste se rodili imali ste zvijezdu na glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije