Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova ljevica poziva na hitnu ratifikaciju konvencije

Borić navodi da su rasprave oko ratifikacije postale iracionalne rasprave o rodnoj ideologiji
07. veljače 2018. u 08:43 26 komentara 952 prikaza
Rda Borić poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

 

Rada Borić, potpredsjednica stranke Nova ljevica pozvala je predsjednike svih saborskih klubova da na zasebnom sastanku dogovore stavljanje ratifikacije Istanbulske konvencije na dnevni red. Navodi i da je premijer Andrej Plenković jučer u Strasbourgu izjavio da je spreman na raspravu o Istanbulskoj konvenciji. Osim toga, premijer je u svom govoru rekao da je proces pripreme zakona za iznošenje pred Sabor gotovo dovršen.

Svečanom sjednicom obilježen Dan Hrvatskog sabora Nasilje nad ženama Istanbulska konvencija 2018.?

Nova ljevica poziva na izglasavanje Konvencije i tvrde da u Saboru postoji većina koja podržava izglasavanje Istanbulske konvencije. Borić navodi i da su rasprave oko ratifikacije postale iracionalne rasprave o rodnoj ideologiji. Također, tvrdi da je ovaj termin nasilno uveden od strane vjerskih fundamentalističkih grupa. Osim toga, Nova ljevica smatra da su takvim grupama stigle upute da se protive ratifikaciji. Podsjećaju i da je Konvencija potpisana još u siječnju 2013. godine. 

Borić tvrdi da su razgovarali s nizom zastupnika koji su različitih političkih opcija i da su pratili njihove izjave te zbog toga smatraju da u Saboru postoji većina, ako ne i 2/3 zastupnika koji se ne protive ratifikaciji Konvencije. Nova ljevica smatra da se radi o važnom nacionalnom interesu oko kojega među zastupnicima postoji zavidan konsenzus. Isto tako, naglašavaju da fundamentalističke grupe ne smiju stati na put sprječavanja nasilja u našoj zemlji. 

Na kraju, Borić poziva najmanje 20 zastupnika/ca različitih političkih opcija da zajedno iniciraju ratifikaciju Konvencije u Saboru.  

Želimir Puljić HBK ZABRINUT Biskupi: Istanbulska konvencija mačak je u vreći! Protivimo se njenoj ratifikaciji pokrenuta kampanja Europarlamentarci osuđuju seksualno zlostavljanje, važna i Istanbulska konvencija Konferencija za novinare povodom 55. plenarnog zasjedanja HBK-a Darko Pavičić Istanbulska konvencija test je za sve političare kršćane


 

 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • stefj:

    Borić je prva koja će jurišati na proračun, zato joj i treba Istanbulska konvencija. Evo, neka građani vide koga ćemo plaćati kada se konvencija usvoji... Da li će pri jurišu odabrati Sovjetsku ili Jugoslavensku zastavu? Koju je ono nosila na ... prikaži još! "prosvjedu" na Trgu Maršala?

  • amo_ća:

    Jbt kakva je ovo babaroga

  • simonske:

    Kako vas nije sram sebe zvati nova lijevica dok ste se rodili imali ste zvijezdu na glavi.