Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U AMZ-U

Odgodili ju, evakuirali pa ponovno oživjeli: Nećete vjerovati kakva priča stoji iza ove izložbe

Foto: M. Mađerić
1/4
29.02.2024.
u 07:00

Izložba je rezultat desetljeća dugog muzejskog, terenskog i znanstvenog rada, a priča priču kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međurječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija

Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti naziv je izložbe autora Ivana Drnića, muzejskog savjetnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, koju tamo možete otići razgledati sve do 4. svibnja. Od svog prvog postavljanja 2020. godine, ona ima zanimljivu i neobičnu priču

Planirana je, naime, kao središnji izložbeni projekt zagrebačkog Arheološkog muzeja (AMZ) prije četiri godine, a prvi je puta javnosti trebala biti predstavljena 20. ožujka 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu. No, zbog pandemije koronavirusa njezino je otvorenje odgođeno. Nedugo nakon toga, u ožujku je u zagrebačkom potresu stradala zgrada AMZ-a te je kao i građa stalnog postava muzeja, izložba morala biti evakuirana.

Nakon potresa snimljen je kratki dokumentarni film AMZ-a Broken Exhibition u režiji Simona Bogojevića Naratha i produkciji studija Neo Kenges posvećen izložbi Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja je postavljena prije potpunog zatvaranja zbog širenja pandemije. Film je prikazan na nekoliko festivala specijaliziranih za muzejske i arheološke teme, kao što su 6. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu 2021. godine te 16. Festival du film d'archéologie – Amiens 2022. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, ona je rezultat desetljeća dugog muzejskog, terenskog i znanstvenog rada, a priča priču kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međurječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija. 

U izložbi se, naime, prikazuje nastanak, razvoj i kulturna dinamika ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život. Predmeti koji se čuvaju u zbirkama AMZ-a, Gradskog muzeja Sisak i Mađarskog nacionalnog muzeja (Magyar Nemzeti Múzeum) popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za daljnji prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Iako su neočekivane okolnosti spriječile otvaranje izložbe u Zagrebu, ona je postavljena i otvorena početkom listopada 2020. u Gradskom muzeju Sisak. Na otvorenju izložbe današnji ravnatelj muzeja Ivan Radman Livaja, rekao je da je karma htjela da otvorenje izložbe bude upravo u Sisku s čijeg je područja najveći broj eksponata. Tamošnja je publika mogla uživati u izložbi do 28. prosinca 2020. godine kada je Sisak pogodila serija potresa kod Petrinje. Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti u tada zatvorenom Gradskom muzeju Sisak, zbog potresa prethodnog dana, dočekala je i drugi razoran potres idućega dana u blizini Petrinje. Tada se oštetilo nekoliko muzejskih predmeta koji su kasnije restaurirani u specijaliziranim konzervatorsko-restauratorskim laboratorijima AMZ-a.

VIDEO: Sudar tramvaja u Zagrebu, jedan izletio iz tračnica: 'Koja katastrofa, jedva se mičemo u koloni'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije