Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovina

Odašiljač T-HT-a mogao bi nam ozračiti djecu u vrtiću!

djecji vrtic tratincica
Marko Jurinec/Pixsell
30.06.2010.
u 11:50

Tonino Picula kaže da je na novoj goričkoj vlasti da riješi problem i pronađe novu lokaciju za odašiljač, što se počelo rješavati još za njegove vlasti.

– Bojim se za svoje dijete i za svu ostalu djecu iz Dječjeg vrtića “Ciciban” u Vukovini. Odašiljač T-HT-a u neposrednoj je brzini vrtića i dvorišta u kojemu se igraju, bojim se da im zračenje ne našteti – požalio nam se jedan roditelj.

Doista, odašiljač T-HT-a viši od pedeset metara samo je nekoliko metara udaljen od vrtića koji svakodnevno pohađa stotinjak djece.

Riječ je o objektu koji je preuređen u dječji vrtić u listopadu 2007. godine, a odašiljač je tada već bio u funkciji.

Picula: Najvažnije je bilo otvoriti vrtić

– Tada nam je bilo najvažnije da se vrtić otvori. Govorilo se da će se taj odašiljač premjestiti i ne znam zašto to još nije napravljeno. Nova vlast treba to dovršiti i riješiti tako problem – kaže bivši gorički gradonačelnik Tonino Picula.

Vesna Fabijančić Križanić, koja je u vrijeme otvaranja vrtića bila pročelnica Ureda za graditeljstvo, ističe da se zbog prostornog plana tada nije mogla dobiti dozvola za alternativnu lokaciju za odašiljač pa zato on nije premješten. Ne zna jesu li sada okolnosti drugačije.

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Ciciban” Višnja Čečić kaže da su stručnjaci obavili sva mjerenja i zaključili da odašiljač nije štetan za djecu.

– Rekli su da je zračenje najmanje u neposrednoj blizini odašiljača te da je puno jače nekoliko stotina metara dalje – kaže Višnja Čečić.

Odašiljač će maknuti

Iz T-HT-a doznajemo da će se sporni odašiljač ipak maknuti sa sadašnje lokacije.

– Sukladno potrebama širenja usluga pokretnih komunikacija, zatražili smo potrebne dozvole za gradnju nove infrastrukture izvan naselja Vukovina. Nadamo se da ćemo dobiti dozvole u zakonski određenim rokovima pa ćemo nakon gradnje nove infrastrukture ukloniti predmetni stup – kaže glasnogovornica T-HT-a. Dodala je da su mjerenja obavile tvrtke koje je posebno za tu djelatnost ovlastilo Ministarstva zdravstva, a odašiljač u potpunosti zadovoljava sva ograničenja postavljena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja.

Ključne riječi

Komentara 4

CI
cickova
11:08 04.07.2010.

kakodane, smjeskoh: vas dvoje... ¸NAPOKON netko tko zna kako se stvari odvijaju, ja e mogu vjerovati koliko je glupih ljudi koji puse ove price sa zracenjem... jbte svi bi pricali lijepo na mobitel, al da nigdje nema odasiljaca, i onda procitaju clanak nekog novinara, koji o tome zna apsolutno nista, i onda paniku dizu bezveze... ajde ima nas jos par pametnih bar ;)

KA
kakodane2
12:16 30.06.2010.

Smijurija... No1. odašiljač najmanje „zrači“ upravo u krugu od 200m ispod njega jer su ćelije usmjerene a nisu usmjerene prema dole... No2. zračenje u HR nevezano je li to VIP, HT ili TELE2 je nekoliko puta manje od onog dopuštenog u EU No3. čak i zračenje kakvo je dopušteno u EU nije nimalo štetno za ljude Ovo nije ništa drugo negoli skupljanje jeftinih političkih bodova Picule i pljuvanje po operateru jer ne vidim potrebu da se spominje ime operatera obzirom da on nije svojevoljno postavio tamo taj odašiljač već to i pošteno plača a i pristao je odmaknuti odašiljač... Sljedeći potez Picule je žalba operateru da nema dobar signal kad vozi klince u vrtić :)

SM
smjeskoh
12:57 30.06.2010.

Nije jedini problem što bi oprema mogla ozračiti djecu. Mogli bi ih oteti svemirci, a mogla i bi pogreškom progutati autobus ili tramvaj (na kojima ne piše da nisu za jelo) itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije