Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Obucite gaćice i idemo na kupanje da pokažemo pločice'

Gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić rekao je da se sjednica jutros odgodila za pola sata zbog administrativnih i nekih tehničkih stvari, s obzirom na amandmane.
24. svibnja 2018. u 13:11 14 komentara 1241 prikaza
Milan Bandić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Trinaesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj bi zastupnici trebali odlučiti i hoće li usvojiti prijedlog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, počela je u četvrtak ujutro s odgodom od oko 45 minuta, na što su negodovali zastupnici oporbe i ustvrdili da je sjednica odgođena jer u dvorani nije bilo zastupnika HDZ-a.

Milan Bandić ZAJEDNIČKA IZGRADNJA Bandićev plan za smještaj kompostane i građevinskog otpada izvan metropole

Gradske zastupnike su ispred Stare gradske vijećnice prosvjedom dočekali predstavnici udruga pozivajući ih da glasuju protiv usvajanja prijedloga Plana gospodarenja otpadom i da zatraže njegove temeljite izmjene. Istaknuli su da predloženi Plan propisuje dovoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb te usmjerava ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća u skupom centru u Resniku, a puno manje u razvoj potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, kompostiranje i recikliranje. 

Skupštinska sjednica trebala je početi u 9 sati, ali je predsjednik Gradske skupštine došao u dvoranu u 9,15 sati i rekao da se sjednica odgađa i da će početi u 9,45 sati.  

Na to su pred novinarima negodovali zastupnici oporbe. 

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je kako imamo priliku od vladajućih slušati da oporba traži stanke, da ne dolazi, da ruši kvorum, da je neozbiljna. 

"Oporba radi svoj posao. A vladajući? Mi dolazimo svi na sjednicu u 9 sati. Nema vladajućih i onda nas predsjednik Skupštine obavijesti da počinje u 9,45 sati. Je li to ozbiljan posao? Nije. Skupština počinje u 9 sati. Bilo je dovoljno vremena da se dogovore, da naprave međusobnu trgovinu, da jedni ucjenjuju druge. No, međutim, sada mi ne znamo što se dešava", rekla je Mrak-Taritaš.

I gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić negodovao je što sjednica nije počela na vrijeme.

"Prvo predsjednik 15 minuta nije došao, a onda nas je obavijestio da sljedećih pola sata nema sjednice. Predsjednik Skupštine vrlo često proziva zastupnike oporbe za dolaske ili nedolaske, a sada vidimo da bez ijednog obrazloženja, bez ikakvog razloga Skupština se odgađa u startu za 45 minuta s obzirom da se niti jedan zastupnik HDZ-a osim predsjednika Skupštine nije na početku sjednice pojavio", rekao je Mišić.

Upitao je koji su razlozi tome, te postoji li možda mogućnost da oko Plana gospodarenja otpadom još uvijek pregovaraju s gradonačelnikom Bandićem.

"To je pitanje koje ćemo saznati. Vidjeli smo da su podnijeli određene amandmane. Mi u Klubu SDP-a ostajemo dosljedni i nećemo podržati Plan gospodarenja otpadom iz više razloga, ali jedan od ključnih je da osim što su izbačene iz Plana dvije lokacije nisu ponuđene alternativne lokacije. Vidjet ćemo kako će proći amandmani HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku", rekao je Mišić. 

Anka Mrak-Taritaš GRADSKI ZASTUPNICI Mrak Taritaš poručila Bandiću da reciklira otpad, a ne teme dnevnog reda gradske skupštine

Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba nije prošao na 11. sjednici Gradske skupštine, pa je gradonačelnik Bandić za ovu sjednicu ponovno predložio Plan iz kojega su izbrisane dvije lokacije vezane za reciklažno dvorište u Kostanjeku i Obreščica za obradu biootpada.  

Gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić rekao je da se sjednica jutros odgodila za pola sata zbog administrativnih i nekih tehničkih stvari, s obzirom na amandmane.

Na pitanje je li sjednica odgođena zbog toga što pokušavaju s gradonačelnikom pregovarati o Planu gospodarenja otpadom, Ćelić je rekao da su oni ozbiljna stranka i da su već dogovorili što su trebali dogovarati.

Nije htio novinarima otkriti hoće li HDZ podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom.   

Gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo rekao je da će oni podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom ako zastupnici usvoje njihov Zaključak koji žele uvrstiti na dnevni red, a koji se odnosi na izmjene Prostornoga plana i na obvezivanje gradonačelnika da započne pregovore sa Zagrebačkom županijom u potrazi za novim lokacijama.

Bandić je na pitanje o problemu s čistoćom Jaruna pozvao zastupnike da se presvuku u gaćice i odu na kupanje.

- Obucite gaćice i idemo nas 100 na kupanje da pokažemo pločice. Oni koji nemaju pokazat će nešto drugo - kazao je Bandić koji tako želi otvoriti kupališnu sezonu, prenose 24 sata

Dodao je da je Jarun napravljen za Univerzijade. Voda je, kaže, zagađena u graničnim količinama zbog ptica.

Skupština grada Zagreba NEMA KVORUMA Zakazali sjednicu sa samo 1 točkom, ali stigla samo 22 zastupnika Putovanja u Rim Mikulić ne želi komentirati Bandićeva putovanja: Pričekajmo Povjerenstvo Milan Bandić Bandić u Rimu Spavao je pored Fontane di Trevi, a s njim je putovala i Vesna
Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • grebza:

  U svojoj povijesti grad Zagreb nikada nije imao ovakvu debilnu upravu, skupštinu i beskorisnu masu ljudi u gradskim strukturama. U stvari, sami smo si krivi jer dopuštamo sve to.

 • darwil:

  Na jednom skupu u Kozari boku sa "svojima " Bandić je zavikao:"Bosanci hoćete republiku ?" A oni uzvratiše".Đes bolan a da nećemo"

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Naš Veliki Voljeni Vođa, vjerujemo tako mi koji ga štujemo, bit će možda najzgodniji pojedinac muške skupine na tuširanju. U Lepoglavi ili sličnom poznatom rekreacijskom središtu. A ostali će ga, u dugim postupcima pomno probrani pojedinci strastveno odmjeravati i smišljati ... prikaži još! kako s tim naočitim muškarcem ostvariti dugogodišnje prijateljstvo ne bi li zajednički skratili monotone dane i noći.