Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Spavao je pored Fontane di Trevi, a s njim je putovala i Vesna

Gradonačelnik je na uvid dao dokumente za godine koje istražuje Povjerenstvo za sukob interesa, ali priložio je i 2017., kad je putovao dvaput
22. svibnja 2018. u 10:20 23 komentara 2455 prikaza
Milan Bandić
Foto: Grad Zagreb

Išao je, ali ne mjesečno jednom, kako je prijavljeno Povjerenstvu za sukob interesa, već, u prosjeku, pet puta godišnje. Rim je svaki put s gradonačelnikom Milanom Bandićem vidjela i pročelnica Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić, a ako bi ostali dva dana, trošak za dvoje po putovanju bio bi oko 20 tisuća kuna.

Katarina Peović Vuković OBUSTAVA PRIMJENE ZAKLJUČKA Lijevi blok: Bandić sazvao izvanrednu sjednicu Gradske skupštine kako bi zakinuo radnike tvrtki u stečaju

I na koncertu Klinaca

Spavali bi najčešće u hotelu De La Ville Intercontinental, od kojeg se pješice može do Koloseja ili Fontane di Trevi. A iako su čitavog vikenda Zagrepčani živjeli u uvjerenju da je Bandić do Rima “skakao” 62 puta u pet godina da dizajn rimskih vodoskoka prenese u hrvatsku metropolu, gradonačelnik je u glavnom gradu Italije o vodi razgovarao samo jednom, i to u rujnu 2013. godine. Susreo se tada s predstavnicima Aqua parka, netom je najavio da će jedan takav graditi na Bundeku. Trošak tog putovanja za njega i pročelnicu Vesnu Šimić iznosio je 20.880 kuna, no ona je gradskom budžetu “ušparala” tristo kuna jer je spavala u klasičnoj, dok je gradonačelnik noćio u “deluxe” sobi. Sastanak je prošao dobro, stoji u izvješću, ali budući da je on bio prije gotovo pet godina, a na Budeku aquaparka još uvijek nema, čini se da se ideja još uvijek razvija. Nije gradonačelnik, međutim, išao u Rim razgovarati samo o vodi. Bio je tamo, između ostalog, na potpisivanju protokola o suradnji gradova, otvorenju projekta Hrvatski mozaik, susretao se s gradonačelnicima pa čak i papom, posjećivao sajmove, bio na otvorenjima izložbe, pa čak i na koncertu Klinaca s Ribnjaka.

Milan Bandić
1 / 9
Milan Bandić u restoranu Skender

– To je u bilo iz ciklusa Djeca Hrvatske djeci Europe – odmah su nam objasnili u Gradskom uredu za međunarodnu suradnju, u kojem su nam jučer dali da pregledamo dokumente, ali ne i da ih snimimo ili kopiramo jer “upravni je postupak u tijeku” i ne može se “ometati rad tijela koje odlučuje”, odnosno Povjerenstva za sukob interesa. Izgleda, međutim, da neće to biti jedino tijelo koje će odlučivati o svrsi i potrebi Bandićevih putovanja u Rim jer baš dok smo listali po putnim nalozima gradonačelnika, u Ured je stigla i policajka u civilu koja je tražila pročelnicu Šimić kako bi “dogovorile pripremu dokumenata”. A navratio je i gradonačelnik Milan Bandić, kojem i dalje nije bilo jasno “zašto se tako izmišlja”. Jer, i sam je napomenuo, u pet godina, od 2011. do 2016., u Rimu je bio 25 puta, a na uvid je dao i dokumente iz prošle godine, koju Povjerenstvo ne istražuje, a tijekom koje je u Rimu bio dvaput.

Bio i u Prnjavoru, Londonu...

Točnije, u 2011. u prijestolnicu Italije putovao je dvaput, 2012. i 2016. svaki drugi mjesec, 2013. i 2014. bio je po četiri puta, a 2015. tri i, kako stoji u dokumentima, svaki put tamo imao je službenog posla. A posumnjale su u to njegove dvije političke protivnice Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš.

– “Prošla” sam kroz izvještaje gradonačelnika i kroz programe međunarodne suradnje i u njima se Rim posebno ne spominje, tako da nisam našla uporište za toliko česte odlaske u Rim – rekla je Sandra Švaljek, dok je Anka Mrak Taritaš pozvala DORH da “u interesu javnosti utvrdi što je to točno gradonačelnik radio u Rimu na trošak Zagrepčana”.

Bandić je, stoji u nalozima, putovao, među ostalim, i u Ankaru, Tavankut, New York, Beograd, Prnjavor, London...      

Milan Bandić POSTUPAK U TIJEKU Ured za međugradsku suradnju: Netočno je da je Bandić u Rim putovao 62 puta Sandra Švaljek i Darinko Kosor govorili o putovanjima Bandića u Rim SUKOB INTERESA Švaljek i Kosor: Bandićeva putovanja u Rim jesu velika afera, nemamo 'pik' na gradonačelnika KAD SE OPUSTE FOTO I političari su samo ljudi: Zaboravite na službene protokole, pogledajte ih u ležernom izdanju
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Naš je Veliki Voljeni Vođa čovjek kojem se bezrezervno može vjerovati. Netko drugi na njegovu mjestu u sedam godina ne bi ondje bio dvadeset sedam, nego dvadeset osam puta. Čak i ako je gradska birokracija zamračila ostale njegove izlete u ... prikaži još! Rim, koji je tradicionalno prijateljska zemlja sa zemljom Zagrebom. Te odnose potrebno je brižno njegovati jer Zagreb bez Rima bio bi kao zmija bez kupusa. Šteta je što nitko osim nas, doživotnih poklonika našeg Velikog Voljeng Vođe, ne razumije njegovu građansku žudnju za upoznavanjem svijeta i bezbroj stranih jezika, ne razumije njegovo teško odrastanje u grubom pejzažu, zbog kojega je, kako nas je sam nedavno podučio, radije uz majčine skute pripomagao kraj peći kuhajući specijalitete nego se lomio radeći kršnom kamenjaru. Svaka riječ koja iziđe iz njegovorg blagog lica nama je melem napaćenoj duši. Neka nam vječno putuje naš Veliki Voljeni Vođa, rado ćemo dopustiti da to i dalje čini na račun javnog dobra zagrebačkog.

 • dopizdilomi:

  Opet optužbe za kikiriki a fale milijarde.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  ostavite Dotičnika na miru...išao je u Rim izbrusiti svoj talijanski jezik što je hvalevrijedno