Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA IZGRADNJA

Bandićev plan za smještaj kompostane i građevinskog otpada izvan metropole

Milan Bandić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
24.05.2018.
u 10:40

Susjedi moraju pokazati da imaju adekvatno zemljište i dobru infrastrukturu, a detaljni uvjeti sporazuma utvrdit će se poslije.

Živio bi i spavao u njoj, toliko je “lijepa i prirodna” – još dok je Brezovčane nastojao uvjeriti da nema ništa loše od izgradnje kompostane u njihovu kvartu govorio je gradonačelnik Milan Bandić. Od duljeg boravka u postrojenju za obradu biootpada sad će ipak morati odustati jer, sudeći po pozivu koji je jučer raspisao, ono se neće nalaziti na području grada, gdje bi gradonačelnik ipak trebao provoditi barem većinu vremena.

Izvan granica

Odluči li Bandić ipak pokoji dan provesti kao “šef kompostane”, što je isto poželio biti krajem veljače, trebat će se uputiti do, primjerice, Zlatar Bistrice, Donje Batine, Konjščine, Žumberka, Lipnice, Velike Bune, Ribnice ili Mostara. Ne, doduše, do onog u Hercegovini, već do onih Mostara pored Gornjeg Marinkovca u Varoškom Lugu jer jedna je to od lokacija na kojoj bi se, u teoriji, buduća kompostana trebala nalaziti. Baš kao i reciklažno dvorište građevnog otpada, koje se isprva planiralo u Podsusedu. Kako su lokacije za ta dva objekta na području grada ispale iz računice nakon pobune Zagrepčana, a samim time i iz Plana gospodarenja otpadom, Grad sad traži partnera za “zajedničko investicijsko ulaganje” izvan administrativnih granica metropole, a jučer je službeno upućen poziv jedinicama lokalne samouprave na 30 kilometara od ruba Zagreba da se jave ako za obradu otpada imaju mjesta na svojem teritoriju.

Milan Bandić
1/9

– Površina zemljišta potrebna za gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada trebala bi biti oko 30.000 četvornih metara, a površina zemljišta potrebna za gradnju postrojenja za obradu biootpada trebala bi biti oko 80.000 četvornih metara – stoji u javnom pozivu gradovima i općinama, koji “prilikom dostave interesa”, moraju dostaviti i površinu zemljišta na kojem bi se gradile građevine, vlasništvo zemljišta, udaljenost od stambenih objekata koja ne smije biti kraća od 500 metara, stanje prometne i komunalne infrastrukture te utvrđenu namjenu zemljišta u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Dobro je, ali prekasno

A da je iz Grada konačno stigla donekle dobra ideja, smatraju skupštinski zastupnici, ali ipak ističu kako se krenulo “malo prekasno”.

– Bolji plan jest od ovog do sada, ali sa susjednim smo županijama u urbanoj aglomeraciji i već je bilo prilike za razgovor – rekla je Sandra Švaljek pa istaknula kako još uvijek u Zagrebu vrijedi Prostorni plan kojim se postrojenja planiraju na području Brezovice i Podsuseda. Da je sve trebalo bolje planirati, smatra i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, koji kaže da se na području okolnih županija mogu pronaći lokacije za građevine, a da se ne smanjuje kvaliteta lokalnog stanovništva.

– Zgodno je kako su propisali 500 metara od stambenih objekata, a toga se u Podsusedu nisu držali – rekao je Petek. Poziv susjedima Anka Mrak Taritaš ocijenila je “neozbiljnim i neodgovornim” .

– Sa Zagrebačkom županijom potpisivao se ugovor i bilo je dovoljno mjesta da se sve definira – kazala je Mrak Taritaš.

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:16 24.05.2018.

Hm, u ovom slučaju sa otpadom, ludilo očito nema kraja. Znači one četiri curice iz Brezovice, su tri mjeseca halabučile i postigle da se kompostana izmjesti izvan Zagreba. Isto je i sa građevinskim otpadom, koji ide izvan grada. E samoo bi sve smeće iz Zagreba i cijele Županije, - trebalo završiti sto metara od kuća stanovnika Resnika. I to normnalan kao, čovjek i gradonačelnik, predloži u Gradskoj Skupštini. Centar za gospodarenje otpadom Mariščina je 12 kilometara od prve oznake za grad Rijeku, dakle 25 kilometara od centra grada, a ovdje bi novi Jakuševac, iliti CGO u Resniku, nakon 40 godina trpanja smeća na Jakuševac, trebao biti na istoj udaljenosti od Jelačić placa, kao i staro smetlište, dakle 9 kilometara. Jel tu treba nešto osim revolucije dodati?

Avatar Duran Duran
Duran Duran
19:46 24.05.2018.

Svako naselje u gradu Zagrebu ima opravdanje za zabrinutost glede zbrinjavanja otpada, jedino se u Jakuševcu mudro šuti te se više i ne spominje na glas ,ali se i dalje spominje u različitim kombinacijama vladajućih i oporbe. Nekako mi se čini da je ponosni, plemeniti turopoljski prkos svladan , sfrkan i gurnut sa strane - neka ga se gazi ......očito možemo trpiti,nismo ni svjesni koliko.....

GR
grebza
14:55 24.05.2018.

Svaka njegova ideja ili plan postala je čisti mentalni teror za iole normalne građane. Ovo sve što se događa i šta radi nema nikakve veze sa civiliziranim, pametnim i stručnim načinom vođenja grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije