Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandićev plan za smještaj kompostane i građevinskog otpada izvan metropole

Susjedi moraju pokazati da imaju adekvatno zemljište i dobru infrastrukturu, a detaljni uvjeti sporazuma utvrdit će se poslije.
24. svibnja 2018. u 10:40 4 komentara 2617 prikaza
Milan Bandić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Živio bi i spavao u njoj, toliko je “lijepa i prirodna” – još dok je Brezovčane nastojao uvjeriti da nema ništa loše od izgradnje kompostane u njihovu kvartu govorio je gradonačelnik Milan Bandić. Od duljeg boravka u postrojenju za obradu biootpada sad će ipak morati odustati jer, sudeći po pozivu koji je jučer raspisao, ono se neće nalaziti na području grada, gdje bi gradonačelnik ipak trebao provoditi barem većinu vremena.

Milan Bandić RENATA RAŠOVIĆ Koga vraga je Bandić tražio 27 puta u Rimu... nove fontane?

Izvan granica

Odluči li Bandić ipak pokoji dan provesti kao “šef kompostane”, što je isto poželio biti krajem veljače, trebat će se uputiti do, primjerice, Zlatar Bistrice, Donje Batine, Konjščine, Žumberka, Lipnice, Velike Bune, Ribnice ili Mostara. Ne, doduše, do onog u Hercegovini, već do onih Mostara pored Gornjeg Marinkovca u Varoškom Lugu jer jedna je to od lokacija na kojoj bi se, u teoriji, buduća kompostana trebala nalaziti. Baš kao i reciklažno dvorište građevnog otpada, koje se isprva planiralo u Podsusedu. Kako su lokacije za ta dva objekta na području grada ispale iz računice nakon pobune Zagrepčana, a samim time i iz Plana gospodarenja otpadom, Grad sad traži partnera za “zajedničko investicijsko ulaganje” izvan administrativnih granica metropole, a jučer je službeno upućen poziv jedinicama lokalne samouprave na 30 kilometara od ruba Zagreba da se jave ako za obradu otpada imaju mjesta na svojem teritoriju.

Milan Bandić
1 / 9
Milan Bandić u restoranu Skender

– Površina zemljišta potrebna za gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada trebala bi biti oko 30.000 četvornih metara, a površina zemljišta potrebna za gradnju postrojenja za obradu biootpada trebala bi biti oko 80.000 četvornih metara – stoji u javnom pozivu gradovima i općinama, koji “prilikom dostave interesa”, moraju dostaviti i površinu zemljišta na kojem bi se gradile građevine, vlasništvo zemljišta, udaljenost od stambenih objekata koja ne smije biti kraća od 500 metara, stanje prometne i komunalne infrastrukture te utvrđenu namjenu zemljišta u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Dobro je, ali prekasno

A da je iz Grada konačno stigla donekle dobra ideja, smatraju skupštinski zastupnici, ali ipak ističu kako se krenulo “malo prekasno”.

– Bolji plan jest od ovog do sada, ali sa susjednim smo županijama u urbanoj aglomeraciji i već je bilo prilike za razgovor – rekla je Sandra Švaljek pa istaknula kako još uvijek u Zagrebu vrijedi Prostorni plan kojim se postrojenja planiraju na području Brezovice i Podsuseda. Da je sve trebalo bolje planirati, smatra i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, koji kaže da se na području okolnih županija mogu pronaći lokacije za građevine, a da se ne smanjuje kvaliteta lokalnog stanovništva.

– Zgodno je kako su propisali 500 metara od stambenih objekata, a toga se u Podsusedu nisu držali – rekao je Petek. Poziv susjedima Anka Mrak Taritaš ocijenila je “neozbiljnim i neodgovornim” .

– Sa Zagrebačkom županijom potpisivao se ugovor i bilo je dovoljno mjesta da se sve definira – kazala je Mrak Taritaš.

Anka Mrak-Taritaš GRADSKI ZASTUPNICI Mrak Taritaš poručila Bandiću da reciklira otpad, a ne teme dnevnog reda gradske skupštine Obnova fasada SUFINANCIRANJE Isto bi nas fasade koštale i da smo si sami platili obnovu Skupština grada Zagreba NEMA KVORUMA Zakazali sjednicu sa samo 1 točkom, ali stigla samo 22 zastupnika

Moguće lokacije za buduća postrojenja

Zagrebačka županija - Najizglednija je lokacija za izgradnju kompostane i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad iz najjednostavnijeg razloga - najbliže je Zagrebu. Također, u Resniku gradit će se Centar za gospodarenje otpadom u kojem će se obrađivati i miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, o čemu je već sklopljen sporazum. Vrlo lako moglo bi se krenuti i s one strane Sljemena, pa se postrojenja smjestiti na posdručje, primjerice, Velikog Trgovišća, Bistre, Stubice, Zlatara, Lobora.

Karlovačka županija - Također dolazi u obzir pa bi se građevine, u teoriji, mogle smjestiti i u samom središtu županije, odnosno na području Karlovca. Doduše, teško da će se tamo ispuniti uvjeti. 

HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, u ovom slučaju sa otpadom, ludilo očito nema kraja. Znači one četiri curice iz Brezovice, su tri mjeseca halabučile i postigle da se kompostana izmjesti izvan Zagreba. Isto je i sa građevinskim otpadom, koji ide izvan grada. E samo ... prikaži još!o bi sve smeće iz Zagreba i cijele Županije, - trebalo završiti sto metara od kuća stanovnika Resnika. I to normnalan kao, čovjek i gradonačelnik, predloži u Gradskoj Skupštini. Centar za gospodarenje otpadom Mariščina je 12 kilometara od prve oznake za grad Rijeku, dakle 25 kilometara od centra grada, a ovdje bi novi Jakuševac, iliti CGO u Resniku, nakon 40 godina trpanja smeća na Jakuševac, trebao biti na istoj udaljenosti od Jelačić placa, kao i staro smetlište, dakle 9 kilometara. Jel tu treba nešto osim revolucije dodati?

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Svako naselje u gradu Zagrebu ima opravdanje za zabrinutost glede zbrinjavanja otpada, jedino se u Jakuševcu mudro šuti te se više i ne spominje na glas ,ali se i dalje spominje u različitim kombinacijama vladajućih i oporbe. Nekako mi se ... prikaži još! čini da je ponosni, plemeniti turopoljski prkos svladan , sfrkan i gurnut sa strane - neka ga se gazi ......očito možemo trpiti,nismo ni svjesni koliko.....

 • grebza:

  Svaka njegova ideja ili plan postala je čisti mentalni teror za iole normalne građane. Ovo sve što se događa i šta radi nema nikakve veze sa civiliziranim, pametnim i stručnim načinom vođenja grada.