Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od posla

Obrazovale se za dadilje, a nemaju pravo na otvaranje obrta

beba
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
26.10.2011.
u 08:37

Hrvatska udruga dadilja ističe kako su zbunjeni i ne znaju kome se obratiti. Školovale su se po programu EU, a na kraju nemaju pravo otvoriti obrt za čuvanje djece.

Šezdesetak žena s područja Zagrebačke županije završilo je jednogodišnju edukaciju za profesionalne dadilje. Nakon odslušanih 450 sati teorije te odrađene prakse u dječjim vrtićima, dobile su potvrdu o stručnoj osposobljenosti koja se upisuje u radnu knjižicu. Taj projekt prekvalifikacije vrijedan milijun kuna potaknuo je mnoge žene da opet sjednu u školske klupe kako bi uspješno otvorile vrtić i time započele vlastiti posao. No od svega toga – ništa.

Država mora donijeti akte
Vesna Rašić, predsjednica Hrvatske udruge dadilja, tvrdi kako pučka otvorena učilišta i županija od početka navode dadilje na pogrešan put.

– Žalosno je da Ministarstvo obrazovanja verificira programe za školovanje dadilja, a sami znaju da se nakon završetka tih tečajeva ne mogu legalno zaposliti. One nakon završenog tečaja ne mogu otvoriti obrt – kaže i dodaje kako prema sadašnjem zakonu mogu raditi jedino kao privatne dadilje iz svojih domova.

– Iako je ovo novac iz Europske unije namijenjen zapošljavanju, oni dodjeljuju novac za početne korake, no zakonske akte država mora donijeti sama, a za to je potrebno znati kako funkcionira cijeli sustav skrbi za djecu iz vlastitog doma – opisuje i nastavlja kako su i roditelji i dadilje zbunjeni jer žele znati kako se mogu zaposliti ili komu dati dijete na čuvanje, a ne znaju komu se obratiti.

Dadilje će se moći legalno zaposliti tek kada Sabor izglasa izmjene i dopune zakona te donese pravilnik za rad obiteljskih vrtića i kada dadiljama na certifikatu bude pisalo prema kojem članku i prema kojem zakonu imaju pravo otvoriti obrt.

Podsjetimo, još je 1998. godine izbrisano zvanje dadilje pa će polaznice moći otvoriti svoja poduzeća, za što će trebati 20.000 kuna početnog kapitala.

Učilišta osposobljavala
– Sve dok se ne donese zakonska regulativa, ovo školovanje nema smisla i ove žene ne mogu raditi – tvrdi Vesna Rašić.

Projekt EU “Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada” provela je Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije u sklopu IPA programa razvoja ljudskih potencijala. Osposobljavanja su provela pučka otvorena učilišta Ivanić Grada, Samobora i Velike Gorice.

Komentara 7

CH
chemica
10:07 26.10.2011.

Bitno da je \"zakon o zaštiti Vladimira Šeksa\" donesen u rekordnom roku. Jedna dadilja vrijedi više od kreature koja je uništila naše pravosuđe.

JB
jb
10:48 26.10.2011.

Školovale su se po programu EU, a na kraju nemaju pravo otvoriti obrt za čuvanje djece RH. Novinari su lijevo orijentirani, svaki dan pisu provakatinve i negativne stvari tako da dobijes osjecah RH. je u ratu ili cijela drzava je na ulici? Hrvatska jos nije EU-clanica , morate jos malo pricekati.

VI
Vito
06:57 27.10.2011.

Kako glasi moto HDZ-a? Školujmo za burzu rada... Ili Mi se brinemo o radnim mjestima (sitnim slovima ispod - da ih ima što manje)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije