Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treniraju i stariji od sto godina

Obožavamo Kendo jer se osjećamo kao samuraji

Trening borbene vještine Kendo
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/21
05.12.2019.
u 14:15

Posjetili smo zagrebački klub koji organizira deveto državno prvenstvo u japanskoj borilačkoj vještini

Bosonogi ulaze u dvoranu, slijedi uzvik pozdrava “Arigato”, pa se postroje u liniju kao u vojsci, od najvišeg do najnižeg zvanja. Tako počinje trening Kendo kluba Zagreb, organizatora devetog državnog prvenstva u ovoj japanskoj borilačkoj vještini koje se održava 7. prosinca u Osnovnoj školi Jelkovec u Sesvetama. Očekuju između 50 do 80 sudionika iz osam klubova koji će se natjecati u pet kategorija, odnosno juniorskoj, ženskoj, timskoj te dan i kyu.

Vježbaju i stogodišnjaci

Trener im je 37-godišnji Josip Vidas, koji se okušao u jutsu, kaidu i judu, ali najviše se zadržao u kendu jer je ističe, duhovno, vizualno i tjelesno najbliži samurajskom doživljaju zbog discipliniranosti te poštivanja japanskih pravila i tradicije. I u tom je sportu već 21 godinu.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Kendo nam daje najkonzistentniji osjećaj stvarne borbe, a s druge strane zaštitu. Većina borilačkih sportova izaziva lomove i potres mozga, a mi smo ovdje zadobili jedino modrice. Postoje ljudi u Japanu koji imaju više od sto godina, a i dalje treniraju – kaže Vidas.

Da se spriječe ozljede, zaštićeni su opremom vrijednom oko 500 eura. Uz kimono, nose oklop koji se zove bogu, a dijelovi su mu maska, štitnici, rukavice..., dok na nogama nemaju ništa jer je to dio japanske tradicije.

– Sablja je, pak, izrađena od bambusa koji se zove shinai, a ima četiri letvice povezane kožnim dijelovima – ističe 34-godišnja Daniela Jakšić, koja se kendom bavi od 2013. pa je među osam žena koje treniraju, najdulje u klubu. Dodaje kako se kendoki iz ekipe druže i u slobodno vrijeme, a obavezno se ide na dane Japanske kulture.

Smiruje i fokusira

Najmlađa je članica devetogodišnja Dora Rosam, koja trenira šest mjeseci, a najstarija 44-godišnja Sanja Rožić, koja se kendom bavi četiri godine. Na državnome prvenstvu, pak, natjecat će se desetak članova kluba.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Bit će mi to već peto. Nekoć sam trenirao nogomet, veslanje i skijanje, ali čim sam prvi put čuo za kendo i probao ga, zaljubio sam se u taj sport. Ispunjava me, a njegove vještine pomažu i u svakodnevnom životu, pogotovo u situacijama kada treba biti smiren i imati bolji fokus – zaključuje student David Gašparić

 

VIDEO Pogledajte kako je izgledalo paljenje lampica na Adventu u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije