Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni trenutak

Obnova dvorca Erdődy počinje za desetak dana

storyeditor/2022-06-30/PXL_300622_94370158.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/26
01.07.2022.
u 16:30

Jaskanski projekt vrijedan je 135 milijuna kuna, a obnova će trajati 16 mjeseci

Povijesni trenutak koji su Jaskanci čekali više od desetljeća, potpisivanje ugovora o početku izvođenja radova na obnovi dvorca Erdődy, odvio se jučer u njegovu atriju. Ugovor su potpisali jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i Srđan Jončić, član uprave tvrtke ING-GRAD koja je zadužena za radove koji će trajati 16 mjeseci, a očekuje se da će početi za otprilike 10 dana.

– Prema ugovoru imamo 20 dana do službenog početka radova, ali kako zasad stvari stoje, proći će upola manje vremena. Kako je dvorac trenutačno statički jako loš, obnavljat će se doslovce od temelja do krova – kazao je Jončić.

30.06.2022., Jastrebarsko - U Jastrebarskom je svecano potpisan ugovor izmedju gradonacelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela i tvrtke INg-GRAD koji ce omoguciti pocetak radova na obnovi dvorca Erdody. Zvonimir Novosel, Srdjan Jonjcic. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

O obnovi kompletnog dvorca sagrađenog u 15. stoljeću raspravlja se već 12 godina, a ugovor od gotovo 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava potpisan je u srpnju 2020. Od tog iznosa oko 40,5 milijuna kuna stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak je osigurao Grad. Natječaj za izvođenje radova raspisan je u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost tada je iznosila 73,14 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 92,05 milijuna s uračunatim porezom.

Najprihvatljivijom je ocijenjena ponuda zagrebačke tvrtke koja je specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine, a iznosila je 135,2 milijuna kuna s PDV-om. Od ove godine Grad je povećao limit kreditnog zaduženja za dodatnih 43,8 milijuna, no plan je, ističu, da se sredstva ne povlače dok god imaju mogućnosti prijavljivati se na natječaje i tako ostvariti potreban novac.

30.06.2022., Jastrebarsko - U Jastrebarskom je svecano potpisan ugovor izmedju gradonacelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela i tvrtke INg-GRAD koji ce omoguciti pocetak radova na obnovi dvorca Erdody. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Projekt nazvan “Obnova i revitalizacija dvorca Erdődy u Jastrebarskom” uključit će revitalizaciju neadekvatno korištene i napuštene zgrade neto površine oko 3700 četvornih metara, koja je zaštićeno kulturno dobro, te gradnju parkirališta od 5575 kvadrata kojim će se osigurati 95 mjesta za vozila.

– Plan je da nakon obnove 20 posto prostora bude namijenjeno ugostiteljskim objektima, odnosno restoranu, a ostalih 80 posto javnim sadržajima. U dvorcu će biti smještene gradska uprava i vijećnica, suvenirnice i ostali sadržaji, a vjerujemo da će biti turistička atrakcija – kazao je Novosel. Nakon više od 30 godina, dodao je, u prostor dvorca vratit će se i Gradski muzej.

30.06.2022., Jastrebarsko - U Jastrebarskom je svecano potpisan ugovor izmedju gradonacelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela i tvrtke INg-GRAD koji ce omoguciti pocetak radova na obnovi dvorca Erdody. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Uvidjevši veliku vrijednost u važnom projektu, kako je istaknuo zamjenik župana Ervin Kolarec, sufinanciranju obnove još se 2016. godine priključila i Zagrebačka županija. Iznosom od 267.000 kuna, točnije, sufinancirala se tehnička pomoć i projektna dokumentacija.

– Vjerujem da je zajednički cilj da dvorac u zadanom roku zasja u novom ruhu na ponos svima u Jaski – rekao je Kolarec.

Potpisana je i spomenica na jučerašnji dan, koja će nakon obnove dvorca ostati pohranjena u njegovim zidovima. Uz gradonačelnika Novosela, potpisao ju je predsjednik jaskanskog Gradskog vijeća Leon Bastašić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije