Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ Pavleka Miškine

Obnavlja se derutna škola Pavleka Miškine na Svetom Duhu

\'09.09.2010., Zagreb - Osnovna skola Pavleka Miskine koja se nalazi na Sv.Duhu jedna je od najderutnijih skola u gradu zagrebu, u kojoj se i dalje odrzava nastava, ravnateljica Vesna Vrbanovis zajedn
Žarko Bašić/PIXSELL\'
21.12.2010.
u 17:00

U školu u kojoj učenici, među ostalim, imaju učionice u vlažnom podrumu, Grad je odlučio za sanaciju i obnovu uložiti 30 milijuna kuna do 2012.

Cijev koja ide preko prozora u podrumskoj učionici u kojoj se svakodnevno održava nastava kao i derutni, vlažni zidovi učeničkih toaleta – dio je strašnih slika iz jedne od najderutnijih škola u Zagrebu što je mnoge zgrozilo

"Djeca su cijeli dan u vlažnim podrumima starim 120 godina. Molim vas za pomoć! Pronađite primjerene prostore za održavanje nastave jer su ovi neprihvatljivi, a učenici pate od kroničnih zdravstvenih problema", navodi se u pismu koje je zabrinuta majka mališana koji pohađa OŠ Paveka Miškine, Zorka Mikić Kalogjera uputila Gradskoj skupštini još u rujnu, kada je o toj derutnoj školi pisao i Večernji list.

Prebukirane učionice

Apeliralo se tada za pomoć derutnim školama, a ova škola na Svetom Duhu zgrozila je mnoge. Namijenjena je za 125 učenika, a njih se čak 577 u tri smjene svakodnevno gužva u 16 učionica – od kojih su neke i u vlažnim podrumima.

No, tako će biti još samo ovu školsku godinu. Pritužba Zorke Mikić Kalogjera i apel javnosti napokon je urodio plodom. Naime, iz gradskog proračuna će se za sanaciju i dogradnju jedne od najderutnijih gradskih škola izdvojiti 30 milijuna kuna.

– Samo građevinska dozvola stajat će nas 1,8 milijuna kuna, a javni natječaj za izvođača radova bit će raspisan u veljači 2011. godine. Nakon što se on dodijeli, izvođač će započeti sanaciju i dogradnju, koja se očekuje u svibnju – objasnio je predstavnik gradskog Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada Gordan Hanžek na jučerašnjoj sjednici Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine održanoj u školi.

Tako će škola dobiti čak 2300 metara četvornih novih prostorija, a dogradit će se i sportska dvorana te se opremiti i devet kabineta. Nedefinirani imovinsko-pravni odnosi te mnogi drugi problemi razlog su zbog kojeg je projektna dokumentacija, iako roditeljima obećana još prije dvije godine, dovršena tek nedavno, opravdali su se iz spomenutog ureda.

– Nakon dugog čekanja napokon smo dobili konkretne odgovore o početku sanacije te koliko će se u školu uložiti. Djeca više neće morati cijeli dan provoditi u vlažnim učionicama – rekla je majka jednog od učenika, Draženka Leib.

Nova učionica

Do početka velikih radova škola je uspjela prenamijeniti i domarev stan, pa će tako učenici iz vlažnog i mračnog podruma napokon preseliti u prostoriju punu svjetla.

– Morate shvatiti da smo mi škola koja nema normalnu knjižnicu, kabinete i zbornicu, a o učionicama koje su prebukirane da ne govorim. Ova prostorija koju smo dobili nakon dugotrajnog imovinskog spora s domarom će nam mnogo značiti. Mališani će napokon moći uživati u nastavi u normalnoj prostoriji – rekla je ravnateljica Vesna Vrbanović.

Na pitanje roditelja gdje će mališani biti smješteni dok se škola bude sanirala, predstavnica gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša, odgovorila je da još ne zna točno.

– Odluku ćemo donijeti u suglasnosti s Ministarstvom obrazovanja, školom i roditeljima – rekla je jučer Šimleša u OŠ Pavleka Miškine.

Tekst u Večernjem listu od 11. rujna kada smo upozorili na strašno stanje u toj školi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije