Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jakuševčani:

'Obećavali su nam i vrtić i školu, a ovdje i dalje smrdi'

Denis Škec, Ksenija Križaj,Alan Strajnar, portal
Slavko Midzor/PIXSELL
30.03.2013.
u 08:25

U sedam godina u nove ulice stiglo je dvije tisuće ljudi, dok je starosjedilaca u Jakuševcu 700. Iako su većina, smatraju da su isključeni iz odlučivanja o projektima u naselju

Alen Strajnar odrastao je u Dugavama. Kada se prije sedam godina doselio u novosagrađenu Ulicu svetog Roka na Jakuševcu, činilo se da će kvart pokraj zagrebačkog deponija nakon 2010., dokad je smetlište imalo uporabnu dozvolu, uskoro biti lijepo mjesto za život.

 – Želimo u kvartu sve ono što nam je obećano kad smo se doselili ovamo – školu, dječje igralište, vrtić, poštu, nogostup, knjižnicu. Gorući problem nam je smeće, a to je već odavno trebalo biti riješeno. Kao da nismo kvart, a isti smo kao i Dugave, Travno i Sloboština – kaže Strajnar koji se zbog toga s dvoje susjeda iz svoje ulice i Kamenarke odlučio na predstojećim lokalnim izborima kandidirati za mjesni odbor Jakuševec na listi Zelenih zajedno.

Ništa se ne radi

Oni predstavljaju novu generaciju Jakuševčana, koji su se doselili u proteklih sedam godina i kojih je trenutačno gotovo dvije tisuće. Domicilnih stanovnika ima oko sedamsto.

Ksenija Križaj i Denis Škec kažu da ih je na kandidaturu navela nužda – napominju da se u kvartu ništa ne radi, smetlište je i dalje otvoreno, a dozvola za držanje domaćih životinja vrijedi i dalje.

 – Ceste su propale, djeca nam idu u čizmama čim padne kiša. Mi nemamo kamo otići, možemo samo pokušati se izboriti da nam bude bolje – objašnjavaju.

 U novosagrađeni dio naselja došli su zbog blizine i obećanja da će se smetlište uskoro zatvoriti, a kvart se urbanizirati. No to se nije dogodilo, a cijeli društveni život toga dijela odvija se u dva kafića.

 – Ne postoji organiziranost i osjećaj zajedništva. Mi smo se upoznali šećući pse, ali i nemate gdje upoznati susjede osim na parkiralištu – opisuju novo naselje.

 “Ne dijelimo se”

Dok se stanovnici Kamenarke i Svetog Roka osjećaju isključenima od ostatka Jakuševčana, iako ih je triput više, Ratko Bedeković, sadašnji predsjednik mjesnog odbora i jedan od starosjedilaca, kaže mu se nitko od “novih” stanovnika u ove četiri godine nije obratio sa svojim zahtjevima.

 – Mi vodimo računa o svim našim stanovnicima, ne dijelimo ih na domicilne i nove. Lani smo tamo asfaltirali dvije ceste, a za ovu godinu pitanje je hoće li biti novca – kaže Bedeković, no priznaje da se njihove želje ipak razlikuju.

 – Kamenarka je posljedica GUP-a iz 2003. i to je krivnja vlasti koja vodi grad već 13 godina. Mi smo tamo predlagali obiteljske kuće, a da svinjci ostanu, samo da se propiše kako će se graditi. Ne vidim razloga da ne bude suživota sa stambenim zgradama. Ispada da su svinjci rak-rana, a zapravo je deponij taj koji smrdi – smatra Bedeković.

>>Ferdelji: Otpad u Zagrebu postao je ozbiljan ekološki problem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije