Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ured u 12. paviljonu

Novi studentski kapelan: 'Volim i fešte, to je dobar način da približimo Crkvu mladima'

Zagreb: Studentski kapelan David Leskovar
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
04.11.2021.
u 11:23

Salezijanac koji svira gitaru, don David Alojzije Leskovar, novi je studentski kapelan

Gitaru svira od malih nogu, a osim crkvenih pjesama, voli zapjevati i Gibonnijeve hitove. Smatra da mu je taj talent dao Bog kako bi prenosio radost drugima, a zahvaljujući njemu, među ostalim, novi se studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu don David Alojzije Leskovar već u prvom mjesecu službe stopio s mladima. Uvjerili smo se u to šetajući zajedno Studentskim domom “Stjepan Radić” pri čemu je svakoga pozdravljao kao da se znaju čitavu vječnost.

Fina kava i palačinke

Kad nije u svećeničkoj halji, već u ležernijem izdanju, odnosno u trapericama i sa sunčanim naočalama, 33-godišnji salezijanac iz Pregrade dane provodi u uredu u 12. paviljonu studentskog naselja. Baš kao i njegovim prethodnicima, don Mariju Bobiću i don Damiru Stojiću, koji je kapelan ondje bio 13 godina, studenti mu mogu dolaziti na razgovor, druženje, molitvu...

– Cilj mi je da im stalno budem na raspolaganju. Glavna misija salezijanaca je mladima donositi radost i Isusa vjeronaukom, tribinama, predavanjima, hodočašćima..., ali i osobnim susretima. K meni na ispovijed i razgovor mogu doći od srijede do petka od 9.30 do 12.30 ili od 16 do 18 sati – govori Leskovar dok sjedimo u uredu ispod fotografije talijanskog sveca i utemeljitelja salezijanaca don Ivana Bosca. Rad sa studentima mu nije nepoznat jer je gotovo pet godina u crkvi na Knežiji bio voditelj oratorija za mlade. A nije mu ni mrzak. Štoviše, u društvu studenata osjeća se odlično jer voli njihovu otvorenost, entuzijazam, životnost, iskrenost..., a i znatiželju, pa čak i kad postavljaju provokativna pitanja.

– Volim ja i fešte i neformalna druženja, to je dobar način da se mladima približi Crkva na potpuno drukčiji način. Zato ću, među ostalim, biti aktivan i na društvenim mrežama te na web stranici studentskog pastorala. Planiram nabaviti i dobar aparat za kavu da svatko tko mi dođe u posjet može sa mnom popiti i finu kavu – smiješeći se objašnjava kapelan, dodajući kako je don Bosco uvijek govorio: “Igrajte se, vičite i skačite, ali samo nemojte griješiti”.

27.10.2021., Zagreb - Studentski kapelan David Leskovar.
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Srijedom u 20 sati uz to u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu održava studentski vjeronauk, a utorkom u 21.30 ondje je i klanjanje te molitva krunice u dvorištu, nakon čega slijede palačinke.

– Imat ćemo i duhovne obnove. Prva je bila za početak semestra i iznenadio me broj mladih koji su došli. Crkva je bila puna – ističe svećenik, dodajući kako će se u studenome u Župi Marije Pomoćnice na Knežiji održati mise za studente i djelatnike svih fakulteta pojedinačno. Raspored se može pratiti na stranicama pastorala.

– Želja mi je rušiti predrasude o Crkvi i doprijeti do onih koji se nalaze s druge strane “ograde” te im pomoći da dođu na pravi put. Oni su mi posebno bliski srcu. Većina njih se razočarala, želim ići prema njima i evangelizirati ulicu – objašnjava.

Novi studentski kapelan u Zagrebu živi od 15. godine, odnosno od dolaska u sjemenište, a obitelj u Zagorju nastoji posjećivati što češće, iako zbog posla ne stigne koliko bi volio. Njegovim se imenovanjem njegova obitelj jako ponosi, a za lijepe je vijesti saznao ljetos u SAD-u gdje je studirao teologiju tijela kod Christophera Westa, najpoznatijeg popularizatora tog pojma koji je uveo papa Ivan Pavao II.

27.10.2021., Zagreb - Studentski kapelan David Leskovar.
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Posebna i odgovorna služba

– U veljači sam s provincijalom razgovarao o tome, ali nisam se nadao da će mi tako brzo nakon toga dati tu čast, odgovornost i povjerenje. Počele su mi stizati čestitke i poruke potpore, a na prvu mi ništa nije bilo jasno – kaže.

Zanimalo nas je i kako se postaje studentskim kapelanom, pa nam je rekao da o tome odlučuje nadbiskup te njegov provincijal.

– Posebna je to i odgovorna služba jer postoje stotine župnika, ali samo je jedan studentski kapelan u Zagrebu – zaključuje.

Komentara 5

ME
MediciKM
14:40 04.11.2021.

Lik je Legenda! Želim mu puno uspjeha u radu. Da ih je barem više takvih...

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
12:23 05.11.2021.

Fakultete su preuzeli ateisti , narocito filozofski, a takvi ljudi skoluju buduce profesore , u siroj perspektivi imat cemo drustvo morslno iskvareno , puno droge nasilja i psihickih bolesti , materijaliste koji gaze sve pred sobom , ravno do dna

SI
Simpleton
14:08 04.11.2021.

Hahahah, a dobro...donu izgleda nije jasno sta slijedi nakon sto se objave novi podatci popisa stanovnistva XD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije