Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strani investitor gradi i stanove

Novi centar Brezovice uz školu, vrtić i tržnicu

Gradnja centra u Brezovici
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
14.03.2020.
u 13:50

Bit će to novi centar Brezovice, a kako bi počela gradnja, izrađen je i urbanistički plan uređenja za koji upravo traje savjetovanje s javnošću

Nova škola, vrtić, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgrada javne vatrogasne postrojbe, zdravstvena ustanova s ljekarnom, uz biciklističke staze, šetnice, ali i 300–njak stanova u dvokatnicama za oko 1200 ljudi. Sve to trebalo bi niknuti na 300.000 kvadrata u Brezovici, odnosno na ledini na rubu naselja, na Brezovičkoj cesti. Bit će to novi centar Brezovice, a kako bi počela gradnja, izrađen je i urbanistički plan uređenja za koji upravo traje savjetovanje s javnošću.

Sklopili 80-ak ugovora

Točnije, riječ je o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja koji su nazvali “USA škola”. Iza plana se krije projekt star 10-ak godina, a ime upućuje na investiciju povezanu s američkom školom koja je bila pokretač priče. Počela je u trenutku kad se škola odlučila preseliti iz prostora u najmu na Šalati. U potrazi za novom lokacijom, našli su parcelu u Brezovici, a ubrzo i partnera, strane ulagače Campus Invest, tvrtku osnovanu u Luksemburgu, koja je osnovala novu tvrtku u Hrvatskoj.

– Campus Internationalis zadužen je isključivo za razvoj tog projekta, a ideja je bila, među ostalim, oko američke škole sagraditi luksuzno naselje te javne sadržaje koje će koristiti i lokalno stanovništvo. Da bi se počelo s projektom, krenulo se i u otkup privatnog zemljišta, a investitori su, da bi objedinili 300 hektara, morali sklopiti 80-ak kupoprodajnih ugovora – govori Dario Dusper, jedini predstavnik investitora u Hrvatskoj. No, problemi su nastali kada je došla nova administracija u američko veleposlanstvo, a time se promijenio i predsjednik odbora američke škole koji je bio zadužen za traženje lokacije.

– Oni su odlučili da više ne žele da se škola gradi u Brezovici i da žele izići iz ugovora – ističe Dusper. Uslijedila je arbitraža na Trgovačkom sudu, dodaje, i dugotrajni procesi, a slučaj je sada na Vrhovnom sudu.

– Arbitraža je završila u našu korist, a nakon što se američka škola žalila na odluku, jednako je završio i drugi sudski proces. Dotad moji šefovi nisu mogli povući nijedan konkretan potez, no kad su shvatili da je presuda pravomoćna, krenuli su ponovno u akciju. No, sad smo se našli pred projektom starim deset godina u kojem nema američke škole. Odlučili smo stoga lokalnu zajednicu pitati što joj nedostaje i prilagoditi projekt s obzirom na njezine potrebe – govori Dusper.

Naselje za starije i nemoćne

Tražili su, dodaje, i novu “atrakciju” pa su pregovarali da se ondje otvori europska škola za obrazovanje službenika Europske komisije, no kad nisu naišli na razumijevanje vladajućih na državnoj razini, odustali su od svoje namjere.

– Dogovoreno je da ćemo graditi naselje za starije i nemoćne, sasvim drukčiji oblik domova za umirovljenike, a trenutačno tražimo partnere – kaže Dusper. Sigurno je da će prvo ići s gradnjom vrtića, a to je već dogovoreno s Gradom i Gradskom četvrti Brezovica.

– Nadamo se da bi radovi mogli početi 2021. – kaže Marina Pucević, predsjednica GČ Brezovica, a Dusper dodaje da će s ostalom gradnjom početi 2022. Na cijeli projekt stanovnici Brezovice gledaju s odobravanjem, pogotovo zato što će, smatraju predsjednik Mjesnog odbora Dubravko Kontent i vijećnik u četvrti Božidar Puljanić, sve biti građeno planski.

– U posljednjih se 20 godina udvostručio broj stanovnika. Danas nas je u Brezovici oko 5000, a u cijeloj četvrti čak 12.000. Doseljava se sve više mladih jer im je to idealno mjesto za život, nadomak grada, ali opet mogu uživati u miru prirode – zaključuju.   

Video: Bandić o naplati parkiranja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije