Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRid Drage prgometa

Novac od ulaska u Sabor dodijelio mladim poduzetnicima

HRID Prgomet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
26.04.2016.
u 17:56

Žiri je od 10 finalista natječaja StandUp4StartUp odabrao projekt Smartfood kao najbolji, čime je taj start up koji pomaže ranoj detekciji zdravstvenih problema osvojio 15.000 kuna

Stanka HRID Drage Prgometa podijelila je 30 tisuća kuna, koje je dobila iz državnog proračuna kao parlamentarna stranka, mladim poduzetnicima. HRID je prva stranka koja je na taj način odlučila vratiti novac zajednici, potičući mlade na poduzetničke projekte i ostanak u Hrvatskoj, čak i u ovo vrijeme krize, istaknuo je predsjednik stranke Drago Prgomet.

U finalu natječaja StandUp4StartUp sudjelovalo je 10 finalista, a danas su u Kući Lauba proglašeni pobjednici. Žiri, koji su činili uspješni poduzetnici, projekt Smartfood ocijenio je najboljim i dodijelio mu nagradu od 15.000 kuna. Član startup tima Filip Petrović objasnio je žiriju da su osmislili pametan probiotik koji pomaže u ranoj detekciji zdravstvenih problema.

Njihov cilj je stvoriti bakterije koje bi promjenom boje stolice upućivale na postojanje određenih biomarkera u organizmu i mogućnost raka debelog crijeva, nakon čega bi se trebali javiti liječniku. Te bakterije detektore bi unosili u organizam putem jogurta, kapsula ili čak čokolade.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Fistrić predstavio je projekt Canelio, za koji je njegov tim dobio drugu nagradu u vrijednosti od 10.000 kn. Tomislav je vlasnik i obožavatelj pasa, a to ga je i potaknulo da osmisli ovu aplikaciju, zajedno s bratom Vjeranom i prijateljem Tomislavom Brlekom. Iskoristili su malu napravu kliker koja pritiskom na gumb proizvodi zvuk. Ako taj zvuk proizvedemo svaki put kad pas napravi nešto dobro, on će to shvatiti kao pohvalu i tako ćemo ga moći trenirati. Ali nisu se samo na tome zaustavili. Napravili su aplikaciju poput igrice koja omogućuje prelazak raznih nivoa i razina, ovisno o tome koliko je pas napredovao. Tako se vlasnici pasa mogu međusobno natjecati i dijeliti uspjehe svog psa.

Tomislav je student Ekonomskog fakulteta, ali ističe da je trenutno fakultet u drugom planu, a unaprjeđenje i širenje aplikacije Canelio najvažnije. Prije dva tjedna prodali su prvi Canelio kliker, što im je motivacija da rade još napornije.

Žiri je treću nagradu od 5.000 kn dodijelio aplikaciji Travabled. Travabled je aplikacija koja je slična TripAdvisoru, ali za osobe s invaliditetom. Tim je osmislio online platformu i savjetnik za osobe s invaliditetom koje putuju, daje im savjete za smještaj, prijevoz i sve što bi im moglo zatrebati.

Mladim poduzetnicima podrška je jako bitna, a ona financijska im najviše znači. Ovaj natječaj dobar je primjer poticaja inovativnim poduzetnicima početnicima, zbog čega stranka HRID i budućnosti planira slične projekte.

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:27 26.04.2016.

Ajmo Hdzovci, pljujte malo po Prgometu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije