Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nova dnevna bolnica od 23.000 kvadrata za 250 milijuna kuna

Na sjevernoj strani Kliničke bolnice Sveti Duh već u ožujku zakopat će “prvu lopatu” kako bi za dvije godine dobili novi centar s 50 kreveta
11. siječnja 2017. u 09:00 13 komentara 7075 prikaza
sv duh
Foto: ZO-INVEST
Pogledajte galeriju 1/3

Moderna dnevna bolnica za rutinske zahvate koji će se obavljati najnovijom opremom, ali i javna garaža s 477 mjesta koja bi trebala riješiti gužve s parkiranjem na čitavom brijegu.

Na sjevernoj strani Kliničke bolnice Sveti Duh već u ožujku zakopat će “prvu lopatu” kako bi za dvije godine dobili novi centar u kojemu će se zbrinjavati pacijenti koji u bolnici ne trebaju ostajati dulje od osam sati.

Prate svjetske trendove

Ukupna je vrijednost projekta, odnosno pripreme i gradnje, oko 200 milijuna kuna, odobrili su ga i gradski zastupnici na posljednjoj sjednici Skupštine, a u tijeku je i natječaj za izvođenje radova, nadzor te vođenje projekta. Prioritetni je to projekt Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, glavnih investitora, s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite Zagrepčana, ali i pacijenata iz ostatka države.

– Zagrebački holding je servis korisnicima naših usluga, ali i Gradu Zagrebu. Izgradnja dnevne bolnice Sveti Duh nije jedini slučaj da gradimo za račun Grada. Na sličan način izgradili smo i bazen Svetice, osnovnu školu s bazenom Iver, Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u Heinzelovoj te niz škola i vrtića – kaže Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Holdinga, dodajući da će nakon izgradnje upravljanje garažom preuzeti Zagrebparking.

Projektanti iz tvrtke ZO-INVEST razmišljali su i da se zgrada arhitektonski uklopi u okolinu pa su je postavili u istu razinu kao i onu staru, a rušit će i montažni objekt, tzv. marlesicu sjeverno od stare zgrade, u kojem su smješteni uredi, kojemu je rok trajanja istekao prije 15 godina. – Tako će se osloboditi parcela od 10.000 kvadrata na kojoj će niknuti nova bolnica od 23.000 četvornih metara – kaže prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh.

Novim prostorima popratit će i svjetske trendove u zdravstvu, dodaje, s obzirom na to da se preporučuje da bi bolnice morale imati 20 posto pacijenata koji se zbrinjavaju u dnevnim bolnicama.

Još 15 u starom dijelu

– I sada imamo dnevnu bolnicu u ionako preskučenim prostorijama stare zgrade. Godišnje imamo 6500 pacijenata u dnevnoj bolnici, a izgradnjom zgrade, ta će se brojka povećati za 50 posto, odnosno računamo na 9500 pacijenata godišnje – ističe ravnatelj Bušić, dodajući da će u novoj bolnici biti 50 kreveta, dok će 15 kreveta zadržati u starom dijelu.

Ulaganje u nove prostorije bolnice dio je i nacionalne strategije razvoja zdravstva, a njezinom izgradnjom, napominje dr. Bušić, potiče se i pronatalitetna politika.

– U sklopu bolnice smjestit ćemo na 600 četvornih metara i dio u kojem će se izvoditi umjetna oplodnja (IVF) – kaže ravnatelj KB-a Sveti Duh, dodajući da će u novu zgradu smjestiti i oftalmologiju, ortopediju, kirurgiju, otorinolaringologiju, ginekologiju, urologiju, internu medicinu, neurologiju te fizikalnu medicinu. Nova oprema vrijedna 50 milijuna kuna financirat će se iz EU fondova, a potpis ugovora očekuju još ovaj mjesec. To, pak, znači da će nova zgrada bolnicu koštati – nula kuna.

– Grad Zagreb kontinuirano skrbi o našim prostorima, trenutačno financiraju i izgradnju zgrade u koju ćemo smjestiti ortopedski odjel, koji je dugogodišnji “podstanar” u Klinici za ginekologiju i porodništvo – zaključuje dr. Bušić.

Elipso

  • Demko:

    Viš kaj ti je ekonomija! Jeftinije je graditi nove zgrade i podzemne garaže po zagrebačkim preizgrađenim i pretrpanim bregima, nego samo opremiti gotovu kuću u Blatu oko koje su hektari parkirališta. Al kaj ja bedak znam!

  • pr1:

    Koja glupost da ne može biti veća. Pa cijela bolnica je na krivom mjestu usred pretrpane urbane zone na nepristupačnom brijegu. Za te novce napravite jarunski most i obnovite dio "sveučilišne bolnice" u novom zagrebu i tamo preselite lijepo cijelu ... prikaži još! bolnicu Sveti Duh da i Novi Zagreb ima mogućnost liječenja !

  • mirkoP:

    Käk su ono rekli. Bezgranično su samo svemir i ljudska glupost. A bolnica u Blatu??? Koja bi riješila barem 60% bolničkom problema u Zagrebu. Da se je dosad uložilo sve ono što je otišlo na druge loše locirane bolnice imali ... prikaži još! bi rješenje pitanje....