Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Niču ko gljive: u 10 godina osam novih gradskih ureda, ima ih 25, a stižu još dva

Hoće li zaista gradonačelnik Milan Bandić imati sedam gradskih “ministarstava” više nego premijer Andrej Plenković ima državnih, odlučit će se na sljedećoj sjednici Skupštine
15. rujna 2019. u 09:12 15 komentara 2676 prikaza
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prije deset godina bilo ih je 17, a začas bi ih moglo biti 27. Niču ko gljivice gradski uredi pa bi 25 sadašnjih pročelnika uskoro trebalo dobiti još dvoje kolega jer čelnici metropole planiraju osnivanje Ureda za zastupanje i Ureda za imovinskopravne poslove.

Matej Mišić 'OPASAN ZA POSJETITELJE' Gradski zastupnik Mišić: Dosta je Bandićevih lažnih obećanja oko maksimirskog stadiona

Specifični su to zadaci

Prvi bi trebao nastati izdvajanjem Sektora za zastupanje Grada, koji sad djeluje pod Stručnom službom gradonačelnika, dok bi se potonji trebao stvoriti na način da se razdvoji ured pod koji trenutačno pripadaju imovinskopravni poslovi te imovina Grada. Hoće li zaista gradonačelnik Milan Bandić imati sedam gradskih “ministarstava” više nego premijer Andrej Plenković ima državnih, odlučit će se na sljedećoj sjednici Skupštine, a u međuvremenu, iz Grada su pojasnili što će se točno u potencijalnim novim uredima raditi.

U onom za zastupanje, logično, zastupat će se Grad, “u pravnim stvarima pred nadležnim tijelima”. Radi se to već unutar Stručne službe gradonačelnika, ali sad je “za uspješno obavljanje ovih poslova potrebno specifično ustrojstvo, način praćenja i organizacija rada, kao i specifična znanja i sposobnosti službenika, koji moraju izuzetno dobro poznavati mjerodavno procesno i materijalno pravo kao i relevantnu praksu nadležnih tijela”.

– Procjenjuje se da sadašnji način obavljanja tih poslova unutar jedne od unutarnjih ustrojstvenih jedinica Stručne službe prelazi organizacijske i stručne okvire potreba i obveza u ispunjavanju raznih zahtjeva i obavljanju poslova – kažu u Gradu. Objasnili su i zašto im treba poseban ured za imovinskopravne poslove, a to je zato što se Grad u postupcima izvlaštenja koje radi za državu pojavljuje i kao korisnik izvlaštenja i provoditelj postupka, što se tumači kao sukob interesa.

Tomislav Tomašević u Skupštini | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za kontrolu rekao ne

Skupštinski je Odbor za kontrolu odbio osnivanje novih ureda, što ne znači da se odluka neće u konačnici prihvatiti na sjednici gradskoga parlamenta u četvrtak, a koliko je ona suluda, komentirao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

– Obrazloženja za osnivanje ureda posve su nesuvisla jer žele Gradski ured za zastupanje izdvajanjem iz Stručne službe gradonačelnika, čime će se nekako povećati njihovi stručni kapaciteti, te razdvajanje Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu Grada na dva ureda, čime nekako više Zagreb neće biti u sukobu interesa kad za državu radi postupak izvlaštenja? Kako je krenulo, morat ću nositi sa sobom adresar da uopće znam tko je tko od 27 pročelnika gradskih ureda – kazao je Tomašević.

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar blackula9
  blackula9:

  Ima onaj podatak kako London sa skoro 9 milijna stanovnika, ima gradsku upravu s 930 zaposlenika (bilo je i manje ali i tamo uhljebljuju izgleda), tom usporedbom za ZG bi operativno bilo dosta 100 ljudi. Sve ostalo su rođaci i ... prikaži još! kumovi i djeca i nećaci.

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Pa znate li vi koliko je rodjaka i kamenjara koje treba uhljebiti u metropoli tj holdingu i gradskoj upravi ? To su sve još dodatni glasovi za mašineriju stranke rada , kriminala i solidarnosti... kako reče svom kadroviku na USKOKovoj ... prikaži još! snimci - osjećate li vi Hrvatsku ?

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Gradski ured za demagogiju