Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ni snijeg nije spriječio Zagrepčane i turiste da 'napune' muzeje

Pokusi u Tehničkom muzeju, “Volim matematiku” 
u Klovićevim dvorima, “Odjeci s bojišnice” u Muzeju grada Zagreba...
30. siječnja 2015. u 23:29 1 komentara 1206 prikaza
Noć muzeja
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Jubilarna, 10. Noć muzeja privukla je večeras, unatoč lošem vremenu, mnoštvo posjetitelja. Visoki naboj pozitivne energije širio se Tehničkim muzejom koji je ovogodišnje izdanje, kao i cijela manifestacija, posvetio velikom Nikoli Tesli. Velika gužva vladala je za pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle.

- Tehnički muzej je nezaobilazna točka “đira” za Noć muzeja. Uvijek se može vidjeti nešto zanimljivo - kazao je Nikola Paić. A posjetitelja je bilo i u četrdeset i osam zagrebačkih muzeja, galerija i ostalih kulturnih institucija koje su sudjelovale u Noći muzeja.

- Dolazimo iz Varaždinske županije i prvi put smo za Noć muzeja u Zagrebu. Odlučili smo posjetiti Muzej automobila, Tehnički te Lovački muzej. Ovaj zadnji je za moj gušt - našalio se Mladen Piskać koji svake godine s obitelji za Noć muzeja posjeti drugi grad. U memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke održala su se i kratka predavanja o životu i smrti velike spisateljice. A da će Noć muzeja i dalje imati podršku Grada Zagreba obećala je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

- Tijekom Noći naše muzeje ne posjete samo Zagrepčani već i posjetitelji iz drugih gradova pa i šire. Ovo je prilika da ih upoznamo što mogu ponuditi naši muzeji i to sigurno obogaćuje turističku ponudu grada Zagreba - rekla je Sandra Švaljek.

Noć muzeja | Autor : Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Pun je bio i Gornji grad. Galerija Klovićevi dvori pripremila je za posjetitelje četiri izložbe, a ona o fotografijama Antonije Kulčar, jedne od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, pod nazivom Foto Tonka svoju je premijeru imala upravo večeras.

– Jako nam se sviđa Noć muzeja, mislimo da je projekt jako dobar i odlično je što imamo priliku obići ovoliko zagrebačkih muzeja dok smo ovdje – poručili su Astrid Dagneon, Alejandro Gomez i Victor Morales, trojka iz Belgije, Meksika i Čilea. A Galerija je privukla i mnoštvo najmlađih Zagrepčana. Oni su uživali na izložbi Volim matematiku koja je organizirana u suradnji s Večernjim listom i časopisom Radost.

Noć muzeja JUBILARNA Spektakularna manifestacija: Ljubitelji umjetnosti i kulturne zabave pohodili Noć muzeja 27.01.2012., Zagreb - I ove godine odrzala se Noc muzeja koja se odrzava u 77 naselja i gradova u Hrvatskoj. Red za ulaz ispred Arheoloskog muzeja Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL DESETA, JUBILARNA MANIFESTACIJA Izumi i otkrića Nikole Tesle glavni su motiv desete Noći muzeja

– Cijelu ćemo večer šetati gradom, a posjetit ćemo muzeje koji nude najbolji program za djecu – rekao je Vladimir Brnardić čije su tri kćeri, osmogodišnja Lea, šestogodišnja Lara i četverogodišnja Dora na izložbi Volim matematiku otkrile kako izgleda pogled u beskonačnost. A svi koji su željeli naučiti nešto više o povijesti zaputili su se u Muzej grada Zagreba gdje je uz stalnu postavu organizirana i izložba o Zagrebu u Prvom svjetskom ratu pod nazivom “Odjeci s bojišnice”. Osim što su detaljno razgledali izložbu, posjetitelji su imali priliku čuti i priče iz rovova.

– Izložba s jedne strane prikazuje život grada u vrijeme rata, a s druge strane vojnu povijest – poručio je Kristian Strukić, kustos izložbe.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • chaos:

    Ako je ova priredba takav (financijski) uspjeh onda napravite jedan tjedan muzeja na jesen za Zagrepčane i jedan tjedan po ljeti za turiste. Ili čitajte između redova pa barem jednom na mjesec uvedite dan sa 50% popusta na ulaznice.