Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren novi centar

Nema više putovanja uokolo, bowling nam se vratio u grad

07.06.2017.
u 15:08

Zagreb godinama nije imao niti jednu stazu, pa su ljudi odlazili u Varaždin, Karlovac...

Jedna staza, 10 čunjeva, kugle za njihovo rušenje, maksimalno šest igrača i odlična zabava. Sve je to bowling, koji se nakon višegodišnje stanke vratio u grad. Na Trešnjevci je, naime, otvoren jedini centar u Zagrebu, što je nagovijestilo i povratak bowling groznice.

Tradicija od 1954.

Od kuglanja se razlikuje po pravilima te po tome što ima 10, a ne devet čunjeva, a korijene u Zagrebu vuče od 1954., kada je kod Trga Francuske Republike otvorena prva staza. Kasnije se prebacio na Velesajam, a 1994. je u Importanne centru otvoren prvi veliki, moderni klub s 10 staza. Radio je do 2003., a onda se bowling na velika vrata vratio od 2009. Otvorena su četiri centra s više od 50 staza i postao je jedna od omiljenih aktivnosti. No prije dvije godine sve se počelo gasiti, zatvarao se jedan po jedan centar.

– Svi su bili u šoping-centrima, gdje su najamnine bile jako visoke. U kombinaciji s krizom, nisu se mogli održati – kaže Dominik Pintar, voditelj novog bowling centra u Ulici Florijana Andrašeca. No, dodaje, da je ta aktivnost Zagrepčanima nedostajala, potvrđuje i činjenica da su njihove staze pune. Imaju ih sedam, a na njima mogu igrati i profesionalci i oni koji su se došli zabaviti, i to svih uzrasta.

– Prije nekoliko godina sam zavolio bowling i, kada su se ovdje zatvorile staze, išao sam u Varaždin, Karlovac… Sad kad ih opet ima, dolazit ću s ekipom barem jednom tjedno – ističe Miro Bradarić, jedan od igrača koji već redovito pohodi novi centar.

Za bowling, kažu, ne treba predznanje, neiskusnima će u centru pokazati kako se drži kugla, a sve ostalo dolazi kroz praksu.

– Jako se brzo uči, a cilj je, naravno, jednim udarcem srušiti što više čunjeva – objašnjava Pintar te dodaje da i djeca mogu igrati bez problema jer za njih postoje pomagala.

Uz hranu i piće pravi izlazak

Kugle su različitih težina pa svatko može igrati onom koja mu odgovara. Jedino što je od opreme potrebno posebne su cipele koje se mogu unajmiti za 10 kuna. Uz igru je uobičajeno naručiti i hranu i piće pa je to uistinu onda kompletan izlazak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije