Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nasilje je postalo stil života mladih

10. srpnja 2008. u 20:10 17 prikaza

Je li maloljetnik kojeg je policija u utorak privela povezan s ubojstvom zagrebačkog maturanta Luke Ritza, još nije poznato. Kriminalistička obrada, neslužbeno doznajemo, nad privedenim je u tijeku.

Otkako je mladić napadnut i ubijen 1. lipnja na Mostu slobode, policija je na dan razgovarala s četvero do petero osoba za koje se sumnjalo da mogu biti povezane s ubojstvom.

Dok većina roditelja tinejdžera strahuje što se s njihovom djecom događa za vrijeme noćnih izlazaka, zabrinuti zbog pojačanog "trenda" uličnog nasilja, načelnik PU zagrebačke Ivica Tolušić tvrdi da nema razloga za strah.

Sigurnosna situacija u Zagrebu je zadovoljavajuća kratko je poručio prvi čovjek zagrebačke policije. No sa slikom ne samo metropole kao ugodnog grada za život, već općenito hrvatskog društva, s policijom se ne slažu i sociolozi.

Profesor na zadarskom Filozofskom fakultetu Zlatko Miliša tvrdi da je nasilje među mlađom populacijom projekcija trenutačnog stanja u društvu te da će ono s vremenom, ne poduzmu li se konkretne mjere, samo više rasti.

Nasilje je, zbog raznih utjecaja, danas postalo stil života rekao je Zlatko Miliša. Najveći je problem, naglasio je, što ni Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo obrazovanja, ali i MUP, nemaju nikakve zajedničke programe o prevenciji nasilja.

Djeca koja su s ubijenim maturantom bila u društvu, pretrpjela su šok. Tko im može pomoći? pita se Z. Miliša.Upozorava da će, ako država uskoro ne počne osluškivati potrebe mladih, ulična batinanja i razbojstva postati svakodnevna. (S. K.)

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj