Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
leteća grdosija

Najveći avion na svijetu stiže u Zagreb

antonov,zrakoplov
Foto: You Tube Screenshot
30.10.2013.
u 07:38

Antonov će prevesti transformator koji je izradio Končar energetski transformatori za Filipince

U Zračnu luku Zagreb 8. studenoga sletjet će najveći zrakoplov na svijetu – Antonov 225. To će biti prvo slijetanje te leteće grdosije na Pleso. A na najveći hrvatski aerodrom Antonov stiže kako bi u njega ukrcali transformator koji je za kupca iz Filipina izradila tvrtka Končar energetski transformatori (KPT). Na svijetu postoji samo jedan Antonov 225, a izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine. Antonov 225 dug je 84 metra, a ima raspon krila 88,4 metra. Maksimalna je težina za uzlijetanje tog zrakoplova 640 tona. Sama je masa zrakoplova 285 tona. Ukupno ima šest motora.

Za usporedbu, najveći putnički zrakoplov na svijetu Airbus 380, koji ima i svoju teretnu inačicu, dug je 73 metra, ima raspon krila od 79,8 metara, a maksimalnu težinu za uzlijetanje 590 tona, dok je težina samog zrakoplova 252 tone. Na zagrebačkom aerodromu u Antonov će se ukrcati transformator vrijedan 5,5 milijuna eura i težak 140 tona. Ovo će biti prvi put da KPT isporučuje svoje transformator zračnim putem jer zbog velike mase tih transformatora oni se do kupaca prevoze uglavnom morskim putem.

Ivan Milčić, predsjednik uprave KPT-a kaže da je kupcu s Filipina hitno potreban transformator te se zbog toga odlučio za njegov transport zračnim putem. Naime, brodom bi taj transport trajao 40-45 dana, a zrakom će za to biti potrebna tri-četiri dana. Naime, ni Antonov neće moći u jednome danu prevaliti put od Hrvatske do Filipina pa će morati na nekoliko punktova slijetati kako bi dolio gorivo i da bi se posada odmorila. Milčić kaže da će Antonovom do Filipina biti prevezen veći dio transformatora, dok će manji dijelovi ići redovitom zračnom linijom preko Frankfurta. Transformator je vrijedan oko 5,5 milijuna eura. 
Cijela kompozicija koja će prevesti transformator od tvornice do aerodroma teška je pak gotovo 400 tona, kažu u ZLZ-u.

Organizator je prijevoza tvrtka Zagrebtrans koja je specijalizirana za ovakve prijevoze velikih i izvangabaritnih tereta. Prijevoz transformatora počinje s Jankomira u noći sa 7. na 8. studenoga, poslije 23 sata, a dolazak u zračnu luku očekuje se iza tri ujutro, odnosno u ranim jutarnjim satima 8. studenoga. Po slijetanju Antonova i pripremi zrakoplova Zagrebtrans će početi s utovarom transformatora u avion.

>>Gotovo se sudarili: Avioni se u letu približili na 30,5 metara!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije