Naslovnica Zagreb Županija

'Najveća joj je kazna to što ubojstvo nosi na savjesti'

Kako bi dodatno pojačali mjere opreza, pješački je prijelaz Grad Samobor izdignuo iznad razine zemlje, a i smanjili su ograničenje na 30 km/h u i oko zone glavnog trga
11. veljače 2019. u 08:39 6 komentara 2571 prikaza
Štefanija Lindić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Još uvijek na Facebooku drži fotografiju svoja dva sinčića. Bez obzira na to što mlađeg više nema. Kolika je bol 46-godišnje majke nešto više od godinu dana nakon tragedije u kojoj je život izgubio 6-godišnji sin kad je na njega svojim Smartom naletjela 74-godišnja Štefanija Lindić, znaju samo njezini bližnji. Jer, otkako se dogodila ova nesreća koji je glavni samoborski trg zavila u crno, majka u javnosti nije izustila ni riječi. Pojavila se tek na početku suđenja koje je svoj epilog dobilo prije neki dan, kad je Štefanija Lindić osuđena na četiri godine zatvora. Tada je 74-godišnjakinja kleknula pred majku nesretnog dječaka i tražila je oprost, a u jednom trenutku pokušala ju je primiti i za ruku, nakon čega je majka izašla iz sudnice.

Štefanija Lindić nalet u samoboru Sudac: Kamo ste vi gledali? To ne zna ni dragi Bog

Samozatajni Slavonci

Svjedok nesreće bio je i njezin tri godine stariji sin koji je preživio nalet. Obitelj je to koja prilično samozatajno živi u zgradi na ulazu u Samobor. Najvjerojatnije, kažu tamošnji stanovnici, u podstanarskom stanu, s obzirom na to da su se prije nekoliko godina doselili iz Slavonskog Broda. Većina Samoboraca nerado govori o slučaju koji se dogodio 18. studenog 2017. u predvečernjim satima, ne želeći se zamjeriti svojim susjedima. Iako o slavonskoj obitelji ne znaju puno, Lindiće svi dobro poznaju, pogotovo stoga što sin gospođe Štefanije drži kafić u samom središtu Samobora. Nesreća je to o kojoj baš svatko ima nekoliko različitih razmišljanja, ovisno o kutu gledanja.

– Gledajući iz perspektive majke, rekla bih da je četiri godine i premalo. No opet, svakom se vozaču takva nesreća može dogoditi. To je odgovornost koje pojedinci nisu svjesni kad sjedaju za volan. Ali mislim da gospođu Štefaniju, s obzirom na njezine godine, ne bi smjeli slati u zatvor, ima i drugih načina kazne. Njoj je najveća kazna što ubojstvo nosi na savjesti – kazala je jedna majka. Bez obzira na to radi li se o četiri ili četrdeset godina zatvora, dodaje druga gospođa, to neće promijeniti činjenicu da je jedan mladi život ugašen. Te večeri kad je došlo do tragedije, dodaju Samoborci, grad je zavila tako gusta magla da se nije vidio “ni prst pred nosom”. No upravo zato, kažu, trebalo je voziti sporije nego u normalnim uvjetima.

– Zakon je “rekao” svoje – gospođa je trebala usporiti prije pješačkog prijelaza, što nije učinila. Nesreća se dogodila unatoč tome što nije vozila brzo, svega 37 kilometara na sat – kažu stanovnici, dodavši da uz Trg kralja Tomislava automobili znaju “proletjeti” i sa 70 km/h. Ova presuda, smatra većina, velik je problem ako se sagleda širi kontekst s obzirom na to da hrvatsko pravosuđe ne pruža svima jednak primjer.

Stručnjak o tragediji kod Samobora Tri osobe ne bi poginule u nesreći da su bile vezane

– Neki se izvuku na sinkopu, ima i cijeli niz slučajeva privilegirane mladeži koja i dalje vozi – mišljenje je Samoboraca. Čak je i Daruvarac, dodaje Stjepan Belan, izašao iz pritvora, a zatvor za 74-godišnjakinju nije rješenje jer neće popraviti cijelu situaciju.

– Ne znam što se time može postići. Osim toga, gospođa se iskreno pokajala – kaže Belan. Očito je karma napravila svoje, reći će mnogi, jer je gospođa Štefanija i sama ostala bez sina u njegovim 20-im godinama u nesreći pri skakanju s padobranom.

Prije trga i “ležeći policajac”

– Poznajemo gospođu i međusobnim razgovorom pokušali smo doći do odgovora zašto nije ni dotaknula kočnicu. Cijeli je slučaj jako teška priča – kažu Vana Polić i Deni Galić, dok V. Polić dodaje da su pretpostavili da su razlog možda usporeni refleksi prouzročeni godinama.

Samobor Tri osobe poginule u sudaru kamiona i automobila

– A opet, moja oba djeda vozila su do svoje osamdesete – kaže V. Polić. Samoborci su odmah nakon tragičnog događaja tražili zatvaranje prometa na glavnom trgu, no takvo rješenje, kažu iz Grada Samobora, struka nije prihvatila kao najbolje jer bi se na taj način dodatno opteretile Šmidhenova, Obrtnička i Gajeva, ulice na sjevernoj strani Trga kralja Tomislava, gdje su se i prije stvarale velike gužve.

– Tim ulicama prolaze i školska djeca, a upravo zbog njihove sigurnosti i lakšeg prometovanja u blizini škole krenulo se u izradu nove prometne regulacije, koja obuhvaća i promet na Trgu kralja Tomislava – kažu iz Grada Samobora. Nesreća se dogodila, dodaju, unatoč tome što je nekoliko desetaka metara prije glavnog trga stajao i još uvijek stoji “ležeći policajac”.

– No odlučili smo dodatno pojačati mjere opreza na tom mjestu pa smo pješački prijelaz uzdigli kako bi se još više smanjila brzina, koja je ograničena na 30 km/h u i oko zone trga. To je novost u odnosu na vrijeme prije nesreće, kad se 30 na sat smjelo voziti samo uz trg, a okolnim ulicama 50 – zaključuju iz Grada Samobora.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Artoo Detoo
  Artoo Detoo:

  Osvrnut ću se na kriterije suda. Gospođi je dosuđena kazna zatvora u trajanju od 4 godine za nesreću sa smrtnim posljedicama koju je skrivila. Onom mamlazu iz one 2 playa koji je vozio 1. pijan, 2. prebrzo, 3. prošao kroz ... prikaži još! crveno i ubio mladića dosuđena je 1 godina zatvora iako je minimalna kazna dvije godine. Toliko o kriterijima našeg vrlog sudstva. Horvatinčiće i ostalu bagru sada neću niti spominjati.

 • Avatar comandante
  comandante:

  nesumnjivo zaslužuje kaznu bez obzira na godine ali bodu oči ostale presude za slične ili teže slučajeve ...ovo je banana korumpirana jadna država!!!

 • skic1:

  Ajde šta više razvlačite tu babu po novinama. Kriva je i točka. Čuj nju, da joj je presuda smrtna kazna. A to šta je ona na kraju svog života ubila dijete na početku svog života trebali bi joj samo oduzet ... prikaži još! vozačku. Ma bravo baba!!!