Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nagrada i timu bolnice koji je za potresa spasio rodilje i bebe iz Petrove

Među laureatima gradskih priznanja 17 je pojedinaca i skupina, a zaslužili su ih i statičari te medicinari koji se bore s pandemijom
07. ožujka 2021. u 10:53 0 komentara 518 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tog 22. ožujka sve su rodilje i bebe evakuirali jer nisu znali koliko je stara zgrada sigurna i hoće li još tresti. Prava drama odvijala se u portirskoj kućici, u kojoj se bolničko osoblje neumorno trudilo da na životu održi nedonoščad koja bez inkubatora ne može disati. Srećom, nitko ni unutar ni ispred Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj nije stradao, a zbog onog što su napravili tog hladnog proljetnog jutra sad će dežurno osoblje dobiti Nagradu Grada Zagreba. Prvo prijedlog, doduše, mora prihvatiti većina u Gradskoj skupštini na idućoj sjednici 16. ožujka, no obično to u slučaju nagrada jednoglasno dobije “zeleno svjetlo”.

oličenje purgeraja Je li s Cicom otišao posljednji purger: Što znači biti purger i o kakvom šarmu je riječ

Crveni križ i “Štampar”

Dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb dana 22. ožujka 2020., njih 36, za kandidate su izglasali članovi Odbora za javna priznanja, a uz njih, nagradu će dobiti i djelatnici Građevinskog fakulteta koji su obilazili zgrade oštećene u potresu, ali i Crveni križ koji je dijelio namirnice onima kojima je to bilo potrebno.

Nagradit će i one koji su doprinijeli borbi protiv pandemije pa su se tako na popisu našli zaposlenici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, ali i Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra Kliničke bolnice Dubrava namijenjenog liječenju COVID bolesnika. Odbor je Skupštini predložio zaključak kojim se Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje 17 kandidata, i to za najviše zasluge u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja života u metropoli.

psina BLISKI SUSRET Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu

Opjevao je Zagreb

Još su dva kandidata koja su nagradu dobila grupno, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo – Hrvatski liječnički zbor te Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta “Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća”. Ostale su pojedinačne pa su tako nagrađeni i prof. psihologije Snježana Sekušak-Galešev, muzeologinja Branka Šulc, stručni prvostupnik kineziologije, trener u sustavu sporta gradske i nacionalne razine te EHF master coach Nenad Šoštarić, inženjerka prometa Marica Mirić, akademik Josip Madić, ali i povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, koja cijelu svoju karijeru proučava povijest grada i njegove baštine pa je nedavno objavila i monografiju “Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice”. Posmrtno je nagrađena i legendarna sportska novinarka Milka Babović, ali i glumica, umirovljena nacionalna prvakinja HNK Branka Cvitković te Drago Diklić, koji je Zagreb opjevao u svojim pjesmama.

– Rijeka Sava je tu, jedan nasip uz nju gdje sam snivao najljepši san. Male kućice te još me sjećaju sve, tu sam postal i ostal Trnjan – stihovi su legende koji će ostati zapisani u povijest metropole. Nagrade će se dodijeliti na Dan grada Zagreba 31. svibnja.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.