Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nad glavama vise odlomljeni komadi betona, iz HŽ-a kažu: pratimo stanje, sve je ok

Pukotine koje se nakon potresa vide na podvožnjaku u Miramarskoj zabrinjavaju Zagrepčane
23. siječnja 2021. u 10:40 9 komentara 3586 prikaza
Koliko je siguran podvožnjak u Miramarskoj ulici u Zagrebu?
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Usko je to grlo između starog i novijeg dijela grada. I put za mnoge koje obaveze “tjeraju” u središte metropole. Prođu svaki dan onuda na stotine, pa i tisuće automobila. Stoga bi bilo poželjno da vozači koji moraju proći podvožnjakom i ulicom koji spaja Vukovarsku s Mihanovićevom ne trebaju razmišljati hoće li im na krov ili haubu nešto pasti. No većini koji prođu Miramarskim podvožnjakom izgleda kao da za to postoje velike šanse, pogotovo nakon dva jaka potresa koja su zatresla metropolu, prvi lani na proljeće, a drugi, s epicentrom u Petrinji, krajem prosinca.

Loše stanje podvožnjaka u Miramarskoj ulici Podvožnjak u Miramarskoj Za 68 LED žarulja i opremu koja ide uz njih Grad će platiti 600.000 kn

Gotovo da nema dijela gdje nisu vidljiva napuknuća, a najviše su se oštetila dva stupa s gornje strane, pa se mnogi pitaju koliko je podvožnjak zapravo siguran, s obzirom na to da svakodnevno podrhtava i od vlakova koji prolaze s njegove gornje strane, a s donje ga tresu automobili i teretna vozila.

Redovito se pregledava

Ako se pita HŽ Infrastrukturu, koja je zadužena za održavanje konstrukcije nadvožnjaka iznad prolaza u Miramarskoj, ne treba brinuti jer cijelo vrijeme prate njegovo stanje.

– Nakon obaju potresa, 22. ožujka na zagrebačkom području i 29. prosinca na Banovini, naše su nadležne službe pregledale podvožnjak te nisu ustanovljena oštećenja koja bi ugrozila siguran tijek željezničkog prometa – kažu u HŽ Infrastrukturi te dodaju da zasad nije predviđena rekonstrukcija mosta. Što se tiče cestovnog dijela podvožnjaka, ističe pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Dinko Bilić, izrađena je dokumentacija za sanaciju upornih zidova, a ona se isključivo odnosi na profiliranje i uređenje postojećih obloga te nema veću ulogu u mehaničkoj otpornosti i stabilnosti samog objekta.

Gradonačelnik Bandić otvorio Botanički vrt Zeleni vrt Zagreba Bandić otvorio Botanički vrt i novi pješački most

Da je briga HŽ-a željeznički most, dok je gradska uprava zadužena za cestu, rasvjetu i troškove crpljenja vode iz podvožnjaka, dogovoreno je još 25. listopada 1913. kad je objekt otvoren kako bi premostio prugu koja je 50 godina prije stigla do metropole.

Sporna podjela “posla”

Upravo je podjela posla oko održavanja, smatraju mnogi Zagrepčani, razlog zapuštenog stanja, a da vlasnički odnosi između države i Grada ne bi smjeli biti zapreka da se podvožnjak obnovi, drži predsjednik Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

polukružno okretanje, miramarska ulica, podvožnjak predomislio se za smjer Koji biser! U podvožnjaku se preko pune linije okrenuo polukružno

– Podvožnjak već dugo vapi za cjelovitom rekonstrukcijom, a postoji i studija te projekt koji smo dali izraditi u suradnji s četvrti Donji grad. Zajedničku inicijativu kao projekt od vitalne važnosti za cijelu metropolu predstavili smo i Gradu i tražili da se to stavi u plan prioriteta, no projekt još nije došao na red iako su otad prošle dvije godine – kaže Bartoluci.

U sklopu njihova projekta, dodaje, planirali su podići i zapadnu pješačku stazu kako pješake ne bi zapljuskivali automobili s obzirom na to da podvožnjak lako i poplavi za jačih kiša, a označile bi se i biciklističke staze.

Jutro nakon poplave koja je pogodila grad traje sanacija Miramarske ulice HRABRA ZAGREPČANKA Vozača u Miramarskoj spasila kći suca Vrhovnog suda: 'Čovjek je tonuo u autu, nije mogao otvoriti vrata'
La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • gravitacija:

    Ma nema problema, sve je u redu i po zakonu. Pregledava se i za sada je ok. Ukoliko se nešto dogodi reagirat ćemo promptno.

  • MKGRA:

    Jednom zgodo gradonačelnik je rekao da smo loše upravljali svojim nekretninama, imovinom i zato smo misli štetu od potresa a tko upravlja Gradom i gradskom imovinom

  • Kokoiduhovi:

    Pa takva nam je i država; nered, korupcija, skandali...piše se, govori i sve po starom...... Jedini spas je da Crkva daruje novac za popravak nadvožnjaka - kao što smo mi, građani Zagreba, darovali njima za popravak crkava. U naše ime, ... prikaži još!e, darovani novac su "uručili" Plenković i Bandić- Iz državnog i gradskog proračuna koji mi punimo.