Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sjećanje na Vladimira  Devidéa

Oslikana haiku poezija krasi zagrebačke billboarde

13.08.2020.
u 17:04

Izložba „U sjećanje na Vladimira Devidéa“ promovirat će Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije.

Na zagrebačkim će se billboardima od 13. do 26. kolovoza održati jedna nesvakidašnja izložba. 'U sjećanje na Vladimira Devidéa', izložba haiku poezije koju je oslikao Mihovil Risomondo bit će tako dostupna svačjem oku, a održat će se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Tako će Zagreb obilježiti  desetu obljetnicu smrti poznatog Zagrepčanina, Vladimira Devidéa, akademika i matematičara, koji je posebno zaslužan za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije.

-Turistička zajednica grada Zagreba s velikim veseljem je prepoznala ovaj projekt kojim prvi put u Hrvatskoj, pretvaramo javne reklamne površine u velike „urbane galerije“ haiku slika na otvorenom. Realizacija izložbe 12 haiku slika na zagrebačkim billboardima pruža našim sugrađanima i posjetiteljima pravi umjetnički užitak dok prolaze gradom. Također, ovakva afirmacija umjetnosti predstavlja Zagreb kao kreativan i autentičan grad, a kroz svoju temu omogućuje dodatno jačanje veza Zagreba i Hrvatske s Japanom.“, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Izložba „U sjećanje na Vladimira Devidéa“ promovirat će Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije. Podsjećamo, za svoj rad akademik je dobio japansko carsko odlikovanje, a dr. Drago Štambuk, pjesnik i diplomat je 2011.
godine u čast njemu ustanovio godišnju svjetsku nagradu „Vladimir Devidé“ za najljepšu haiku na engleskom jeziku.

Haiku stihove izložene na bilboardima oslikao je Splićanin Mihovil Risomondo, bivši vaterpolist Jadrana, marketinški stručnjak, profesor ekonomije, slikar i haiku entuzijast.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije