Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački morski pas

Na Velesajam preseljena opasna morska neman, uskoro dobiva i cimera

Zagreb: Bijela psina iz Prirodoslovnog muzeja stigla na Zagrebački Velesajam
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
19.04.2022.
u 14:11

Preparirana morska neman dugačka 4,5 metara jutros je iz Prirodoslovnog muzeja preseljena u Paviljon 34 Zagrebačkog Velesajma gdje će ostati do završetka obnove Palače Amadeo predviđene za kraj 2023.

Velika bijela psina, jedan od najvećih i najvrjednijih eksponata zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja, jutros je uspješno preseljena sa svoje dugogodišnje lokacije u Demetrovoj ulici u Paviljon 34 Zagrebačkog Velesajma.

Iako je zbog najavljene kiše došlo do neplaniranog ranijeg seljenja eksponata, psina od 4 i pol metra prethodno je dobro zapakirana i smještena u drveni kavez, specijalno napravljen po mjeri. Muzejski primjerak inače je bio smješten na drugom katu s kojega ga je trebalo i spustiti i to kroz prozor, čiji je dio uklonjen kako bi psina prošla bez oštećenja. 

-To je bio logistički dosta veliki izazov. Napravljene su posebne skele s parapetom i s dizalicom je spušten u kamion - izjavila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Velika bijela psina, spada među najveće morske grabežljivce i smatra se strahom i trepetom oceana. Na popisu je ugroženih vrsta zbog pretjeranog izlova. U Japanu je, naime, love zbog leđne peraje od koje pripremaju juhu. Zagrebačka psina ulovljena je 1954. u Bakarcu, ribarskom mjestašcu u Bakarskom zaljevu te vrlo brzo preseljena u muzej na Gornjem gradu gdje je i preparirana. 

Ostatak građe muzeja preseljen je u novosagrađene čuvaonice u Novom Petruševcu još u rujnu 2020. a glavni razlog preseljenja je 118 milijuna kuna vrijedna obnova muzeja nakon potresa koja protječe kako je i planirano, naglasila je ravnateljica. 

Uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg muzejskog eksponata, gorostasne psine od sedam metara, koje će biti daleko kompliciranije, napominje Tatjana Vlahović. Gorostasni rođak bijele psine, dodaje, na Velesajam bi trebao stići unutar dva tjedna, a najvjerojatinije će ga seliti kroz krovište. Završetak radova i obnove Palače Amadeo te ponovno otvorenje Prirodoslovnog muzeja koji je u njoj smješten, planirano je za kraj 2023. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije