Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 70 godina

Jedinstven prostor u Zagrebu: 'Na krovu ćemo sagraditi pravu šetnicu'

24.02.2017., Zagreb - Arhitekt Ivan Galic.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
25.02.2017.
u 21:00

Lokacijska dozvola za zgradu URIHO-a dobivena je prije dva tjedna, a u NOP Studiju na Fraterščici punom parom rade na glavnom projektu kako bi dokumentacija bila čim prije gotova

Nakon deset godina čekanja krajem ove godine trebali bi dočekati “prvu lopatu” za 35 milijuna eura vrijedan projekt zgrade URIHO-a.

Lokacijska dozvola dobivena je prije dva tjedna, a u NOP Studiju na Fraterščici punom parom rade na glavnom projektu kako bi dokumentacija bila čim prije gotova. Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invalidnošću koja već 70 godina djeluje na 15 različitih lokacija tako će konačno dobiti jedinstven prostor.

Građevina u tri dijela

Na parceli između željezničke pruge te nove škole i vrtića na Kajzerici kompleks će se prostirati na oko 30 tisuća četvornih metara, a imat će tri dijela – proizvodni (ortopediju, konfekciju, kožnu galanteriju i obuću, tisak i obradu metala), sportsku dvoranu za osobe s invalidnošću te edukacijsko-rehabilitacijski dom s krevetima.

– Krov kompleksa moći će se koristiti kao šetnica, koju će, osim osoba s invalidnošću kojima su prostori namijenjeni, moći koristiti i stanovnici. Tako će moći uživati u šetnji na više od pet metara – kaže Ivan Galić, vlasnik NOP Studija, dodajući da će uz sportsku dvoranu s teretanom na raspolaganju biti i kuglana te streljana, a u prostor će smjestiti i trgovine, ugostiteljske objekte, dok će oko kompleksa urediti parkove. Osobe s invalidnošću imat će i svoj dom, u kojem će smjestiti dnevne boravke, učionice, manju kongresnu dvoranu, restoran te bazen za fizikalnu terapiju.

Novi centar Novog Zagreba

– Cijeli je kompleks projektiran tako da potpuno zadovoljava sve potrebe osoba s invalidnošću i drugih osoba smanjene pokretljivosti te kako bi im se osiguralo neometano korištenje prostora – kaže Ivan Galić, koji je prilagodio čak i podzemnu garažu u podrumu s 50 mjesta tako što ju je oblikovao u obliku padajuće spirale. Dio Zagreba preko rijeke Save tako će dobiti novi prostor s nizom javnih sadržaja koji Galić naziva novim centrom Novog Zagreba.

>> Vlado Matijević Jaran: Dobijem li na lotu, kupit ću kućicu u zelenom Stenjevcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije