Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam desetljeća URIHO-a

Invalidima u Zagrebu do 2020. hale vrijedne 43 milijuna eura

25.11..2016. Zagreb- Reportaza iz URIHO - Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapo?ljavanje osoba s invaliditetom. Dio pogona na Kajzerici u kojem se tekstilni pogon. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/11
28.11.2016.
u 23:05

Petstotinjak zaposlenih ima ugovor o radi i kolektivni ugovor, a tristotinjak osoba dolazi u URIHO na kreativne radionice i druge programe

– Idem u mirovinu sljedeće godine, nakon 45 godina radnog staža. Drago mi je što sam dočekala mirovinu, ali žao mi je i otići jer sam cijeli radni vijek radila u pozitivnom i zdravom okruženju – rekla nam je Dragica Šplajt, švelja zaposlena u URIHO-u, ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invalidnošću koja danas obilježava 70. obljetnicu.

Zapošljava 522 radnika, od čega ih je 62% s nekom vrstom invalidnosti ili intelektualnih poteškoća. Zaposleni u malim proizvodnim pogonima i radionicama izrađuju tekstilne i keramičke umjetničke i upotrebne predmete (posteljinu, pregače, torbe, radnu odjeću, marame, vaze, lampe, ukrasne predmete, vrčeve, zdjele...), kožnate predmete (remenje, gornjišta za obuću, torbice), kovane željezne ograde i vrtni namještaj, ortopedska pomagala, prigodne poklone...

Jajan radi kod kuće

Narudžbe imaju s raznih strana. U Švicarsku isporučuju mrežice za boce od rafije (bijela trava), rade za MORH, dijelove za Končar Generatore, pregače za zaposlenike Tiska, za umjetničke galerije, dio ih pakira poplune za djecu koje će podijeliti Grad Zagreb. Radi ondje i popularni Vlado Matijević Jajan iz legendarne “Noćne more”, no za našeg posjeta nije ga bilo. Žena mu je bolesna pa su mu dali da mrežice izrađuje kod kuće. Osim zaposlenih, koji imaju ugovor o radu i kolektivni ugovor, još tristotinjak osoba pohađa URIHO-ve kreativne radionice, sportske, glazbene i druge sadržaje pa tako osim zaštitnog zapošljavanja URIHO provodi i profesionalnu rehabilitaciju te osposobljava osobe s invalidnošću i teže zapošljive osobe. Za rad je osposobio gotovo 16 tisuća ljudi.

– Profesionalna orijentacija pomaže osobama s invalidnosti od rođenja da se obrazuju i izađu na otvoreno tržište rada, a oni koji ne mogu na tržište rada ostaju u zaštitnom zapošljavanju – objašnjava Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a, dok obilazimo urede. U kadrovskoj upoznajemo mladog pravnika Marka Jurića. Visoka slabovidnost nije ga spriječila da završi pravo. Uspio je zahvaljujući elektroničkom povećalu, objašnjava pokazujući nam golema slova na posebnom ekranu.

Na meti prljavih igara

Sedam desetljeća povijesti URIHO-a seže do radionice Ivančica koja je 1946. osnovana za zapošljavanje ratnih vojnih invalida. Takve su se zaštitne radionice osnivale po uzoru na oblike brige za osobe s invalidnošću koji su u Hrvatskoj bili znani iz doba Austro-Ugarske. Osim Ivančice, bile su tu još i DES (Defektni sluhom), ZIRI (Zaštitno poduzeće invalida rada) te OSVIT (Osobe s invalidnošću i mentalnim teškoćama), a sve četiri su se 1978. udružile u DIOZ. Ondje je do 90-ih radilo 2200 radnika.

Zanimljivo je da su uoči Univerzijazde 1987. ondje zaposlili i zagrebačke prostitutke kako ne bi bile po ulicama u vrijeme dok je grad pun stranih gostiju! DIOZ je 90-ih zamalo nestao – bio je metom prljavih igara pomoću kojih su se neke skupine, pod krinkom fiktivnog potraživanja, pokušale domoći poduzeća prvenstveno zbog njegovih vrijednih nekretnina: 11 hektara na Kajzerici, Držićeva, Supilova, Iblerov trg (kasnije prodano za Importanne galeriju), Novaki Samoborski. Međutim, Vrhovni je sud na vrijeme poništio čudnu odluku Trgovačkog suda i DIOZ je spašen. Preoblikovan je 1996. u ustanovu URIHO, restrukturiran je, a većinski osnivač Zagreb naknadno je postao i jedini.

Ulaskom u osmo desetljeće, što će obilježiti danas svečanim programom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, URIHO je ujedno na pragu svog projekta budućnosti. Na 3,3 hektara prostora na Kajzerici u Novom Zagrebu planira se gradnja suvremenog centra za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invalidnošću, jednog od najinovativnijih takve vrste u Europi. Projekt i uvjeti za dobivanje lokacijske dozvole gotovi su.

– Vjerujem da bi koncem 2017. mogli početi i prvi zemljani radovi te da bi 2020. centar mogao biti otvoren – kaže ravnatelj Držaić. Tri godine potrebno je za tri faze gradnje. Naime, uz postojeće djelatnosti rehabilitacije i proizvodnje, projekt predviđa i sportsku dvoranu za županijska i regionalna natjecanja te edukacijsko-smještajne kapacitete. Za projekt čija je vrijednost procijenjena na 43 milijuna eura prijavit će se za fondove Europske unije, odakle je moguće financiranje do 80% iznosa. 

>> URIHO tvrdi da im se afere namještaju radi zemljišta

Komentara 1

Avatar Cat
Cat
08:43 29.11.2016.

Ove godine poklone birati u URIHO prodajnim mjestima i na taj način podržati naše sugrađane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije