Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se inspektorat

Na Jakuševcu ipak pronađen biootpad, slijede sankcije. Nije točno ni da je ploha 6 sigurna?

Ekologija grada
06.12.2023.
u 16:40

Inspekcija rada u području zaštite na radu u skladu sa svojim ovlastima zabranila je korištenje dijela odlagališta otpada za koji je utvrđeno da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje radnika, a obveza poslodavca jest osigurati da mjesta rada u svakom trenutku budu sigurna

Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada izrekla je privremenu mjeru prema kojoj se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3, odnosno na plohi koja je najudaljenija od epicentra gdje se dogodio prvi odron, i to u radijusu od 300 metara tako da nastavljamo s tim aktivnostima uz pojačan oprez i sa svim mjerama sigurnosti, izjavio je jučer voditelj podružnice Čistoće Davor Vić te ujedno zajamčio radnicima na Jakuševcu sigurnost. Međutim, u odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata tvrde drukčije. 

– Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata nije nadležna za davanje suglasnosti i/ili donošenje odluka vezanih uz sigurnost radova na odlaganju otpada niti ih je donosila. Inspekcija rada u području zaštite na radu u skladu sa svojim ovlastima zabranila je korištenje dijela odlagališta otpada za koje je utvrđeno da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje radnika, a obveza poslodavca jest osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna za rad – poručili su iz Inspektorata. 

Inspekcijski postupci na odlagalištu i dalje su u tijeku, no zaprimljeni su rezultati analize otpada nakon prvog odrona u studenome, dodali su.  

"Analiza otpada s urušenog dijela plohe odlagališta pokazala je da se radi o miješanom komunalnom otpadu, a analiza otpada za koji je zbog izgleda bila izražena sumnja da se radi o biootpadu pokazala je da je u jednom slučaju riječ o biootpadu, dok drugi uzorak odgovara miješanom komunalnom otpadu. Pošiljke su od upravitelja odlagališta vraćene pošiljatelju te će se protiv pošiljatelja biootpada poduzeti Zakonom o gospodarenju otpadom propisane mjere", napisali su. 

Spomenuti biootpad odnosi se na zapisnik od 20. studenoga koji smo dobili u posjed, a mjere će se poduzeti protiv podružnice Zrinjevac koja je poslala biootpad, no kakve će biti mjere, neslužbeno smo doznali, nije još poznato jer se ovakva situacija na Jakuševcu još nikada nije dogodila. 

Nakon što su u ponedjeljak ozlijeđena dvojica radnika, inspekcija zaštite na radu utvrdila je da nema uvjeta za sigurno obavljanje poslova u blizini mjesta događaja te usmenim rješenjem upisanim u zapisnik o inspekcijskom nadzoru zabranjeno je korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu i zapadnog dijela odlagališta otpada u dijelu plohe 6-3, gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023. Zabranjeno je i obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Mjere zabrane, dodaju, ostaju na snazi dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad i boravak radnika i drugih osoba.

 

 

Ključne riječi

Komentara 36

ZA
Zagrebčanka
17:17 06.12.2023.

Na drugom odronu se jasno vidi krater nastao od eksplozije plinova nakupljenih zbog toga što su tamo odlagali otpad koji nije prethodno obrađen tako da bude inertan. Dok građani odvajaju bio i ostali otpad, oni to sve bacaju zajedno. Iz ugovora s privatnim firmama, Holding je nadležan za kontrolu otpada koji ulazi na odlagalište. Te kontrole ili nije bilo, ili su namjerno bili kriminalno šlampavi i nesvjesni posljedica koje slijede zbog takvog nemara. Slaven Dobrović i Mirela Holy nudili su Tomaševiću podršku i consulting, koji napuhana neznalica nije htjela slušat. Taj čovjek, koji nije niti svjestan svoje odgovornosti u cijeloj ovoj priči, i dalje je u poziciji da radi isto što je radio i dosad - katastrofalnu štetu. Kada ćemo znati je li ova eksplozija napravila štetu na zaštitnim folijama koje štite voodene tokove? Što rade da spriječe nove eksplozije i odrone? I, napokon, dokle ćemo trpiti taj nesnosni smrad za koji Tomašević tvrdi da je samo neugodan? Kako to da prije njega nije toliko smrdilo? Da institucije stvarno rade svoj posao, i on i Vić već bi bili u zatvoru i odgovarali zbog zločina prema sigurnosti građana i nesavjesnog obavljanja dužnosti za koje su plaćeni. Ovako, njima nije pala ni dlaka s glave, dok ljudi gube ruke, a uskoro vjerojatno i živote. Onima koji će oboljeti zbog zagađenja, nikada nećemo znati točan broj.

Avatar Marko
Marko
17:37 06.12.2023.

Akivisti koji su studirali po 16 godina,imaju obraza kažnjavati građane ako krivo odlože otpad.A oni sve na istu hrpu odvoze

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
21:38 06.12.2023.

Najzanimljivije u cijeloj priči je slijedeće;2013 je bilo sve dogovoreno za Resnik.Tko je nahuškao stanovnike Resnika,tko je lupal loncima,tko je bio protiv Resnika????Tko je uvel vrečice i odvajanje odpada,a nemaš nikakvu infrastrukturu za isto?Sramota!Radnik je ostal bez ruke zbog gradonačelnika i njegove klike!16 godina se pripremaju i vele kak sve znaju,a upravo oni nisu ništa napravili!Niti jedan spreman projekt nisu proveli!I dosta mi je priče o banditosu i vađenje na njega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije